AHA.Anadolu Abdal Geleneğinin önemli temsilcilerinden merhum Neşet Ertaş’ın babası ve ustası Muharrem Ertaş vefatının 36. yıldönümünde mezarı başında ve evinin önünde düzenlenen törenlerle anıldı.
Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile il protokolü ve Abdal geleneğinin temsilcilerinin katıldığı anma töreni Muharrem Ertaş için okunan dualardan sonra evinin önünde düzenlenen törende Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu birer konuşma gerçekleştirdiler. Törende konuşan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu:’ Kökü yüzyıllar öncesine dayanan kadim bir kültüre sahip Anadolu Abdal Geleneğimiz’in en önemli temsilcilerinden, Ustaların Ustası, eşsiz saz ve söz Üstadı Muharrem Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 36. yılında bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Yine Anadolu Abdal Geleneğimiz’in en önemli temsilcilerinden oğlu Neşet Ertaş’ın O’nun vefatının ardından söylediği gibi Muharrem Ertaş, bir gönül delisi, bir insan velisiydi. Öyle ki hem mütevazi yaşam biçimiyle, hem türkülerinde insanın ve hayatın daha da güzelleşmesine dair bahsettiği gerçekçi ifadelerle, hem de o eşsiz sesi ve sazıyla bu gelenek içerisinde çok ayrı bir yere sahiptir. Anadolu Abdal Geleneği’nin yaşatılması ve geliştirilmesi konusunda bizlere çok büyük görevler düşmektedir. Bozlağın anavatanı Kırşehir, müzik alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren ilk şehir olmuştur. Bu bizim için çok büyük gurur kaynağıdır. Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği değere erişmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için planladığımız önemli çalışmaları, Dünyamızı esir alan Pandemi süreci etkilemiş olsa da; Dünya Müzik Şehri Kırşehir’de bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Dünya’daki birçok müzik otoritesi tarafından sesi ve sazıyla efsane olarak kabul edilen Aydost deyince yeri göğü inleten Muharrem Ustamız’ı hiçbir zaman unutmayacağız.
‘’İşte geldim işte gittim
Güz çiçeği gibi bittim
Yalan dünyada ne iş tuttum
Ömrüceğim geçti gitti’’
diyerek yaşamı ve ölümü bu kadar duru ve saf bir şekilde ifade eden Muharrem Ertaş Ustamız’ı aramızdan ayrılışının 36. yılında bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.‘’ dedi.
Daha sonra söz alan Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Anadolu Abdal ve bozlak geleneğinin önemine dikkat çekerek, çileli bir hayat süren Muharrem Ertaş’ın sazının ve ses yapısının uluslararası otoriteler tarafından incelendiğini, böylesine kıymetli bir ozanın ve bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladığı konuşmasının ardından Muharrem Ertaş Anma Töreni sona erdi.
OZAN ANITI YILLAR SONRA AYNI YERİNDE
Kırşehir Belediyesi tarafından Askerlik Şubesi karşısındaki yerine yerleştirilen Ozan Anıtı’nı ziyaret eden Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu burada yaptığı açıklamada, ‘’Kırşehir’de yıllar önce dikilen Muharrem Ertaş heykelinin kaldırılması bizi gerçekten çok üzüyordu. Hatta oğlu Neşet Ertaş da babasının anıtı ile ilgili olarak bir türküsünde:
‘Süren olur cehaletin atını
Kim çevirir cahilin guvvatını
Belki bir gün babamın anıtını
Sarsan olur diye kaygı duyarım’ diyerek bu kaygısını dile getirmişti. Bizim için çok kıymetli olan Ozan Anıtı’nı tekrar yerine yerleştirmekten dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum.’’ dedi.