Dolar 32,4752
Euro 34,8856
Altın 2.433,53
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışanları, bize dayatılan bu köle düzeni ücreti kabul etmiyoruz

Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışanları, bize dayatılan bu köle düzeni ücreti kabul etmiyoruz
29 Ocak 2022 14:10 | Son Güncellenme: 29 Ocak 2022 17:20
512

HABERMAX.Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi süreci devam ederken belediye tarafından yayınlanan bilgilendirme mesajına karşılık Muğla Belediyesi işçileri bir açıklama yaptı. Bize dayatılan bu düşük ücretle çalışmak istemiyoruz şeklinde serzenişte bulundu

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi süreci devam ederken belediye tarafından yayınlanan bilgilendirme mesajına karşılık Muğla Belediyesi işçileri bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada işçiler, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının bilgilendirme mesajında yanlış bilgiler yer aldığını ve ayrıca işçileri hakem süreciyle korkutmaya çalıştıkları belirtildi.

İşçiler, “Hakkımız olanı almak için işverenin yanlış bilgilendirmelerine aldırış etmeyelim, kendi hayatımızla ilgili kararları kendi meşru örgütlenme kanallarımızdan açık bir şekilde birlikte tartışarak kendimiz verelim. İş bizim, üreten biziz, kararı da biz vereceğiz!” dedi.

Açıklamanın tamamı:

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Yapılan Yanlış Bilgilendirmeye Dair Düzeltme

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı bugün MUBEP personeli olan çalışanlarına birer mesaj gönderdi ve kendi resmi internet sitesinden sürmekte olan Toplu İş Sözleşmesine dair de bir açıklama yayınladı.

İşçilere gönderilen mesajda Büyükşehir Belediye Başkanlığı şöyle demiştir:

“Değerli mesai arkadaşımız; 2022 yılı toplu is sözleşmegörüşmelerinde sizin içinsunmuşolduğumuzmaaşartışoranı %53.71’dir. Bu artışla birlikte elinize geçecek net maaşınız5390.71 TL olacaktır. Sunulan bu artışoranları üzerinden yetkili sendika ile henüz bir anlaşmayavarılamamıştır. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda linkte yer alan bilgilendirme yapilmistir.  https://www.mugla.bel.tr/haber/toplu-is-sozlesmesi-bilgilendirme

Resmi internet sitesinden yaptığı bilgilendirme ise şöyledir:

“Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği bu günlerde sizlerden gelen soru ve bilgilenme talepleri üzerine bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Değerli emekçiler, bu toplu iş sözleşmesi sürecinde de her zaman olduğu gibi sizlerin menfaatleri için imkânlar seferber edilmiştir. Bu kapsamda en düşük işçi maaşının %60,93 oranında artışla 5 bin 60 TL olmasını teklif ederek, ortalama zam oranı teklifimizi %51,27 olarak belirledik.

Kurumumuz tarafından sizlere atılan kısa mesajda her çalışanımıza ele geçecek  net tutarı gösteren artış oranı ve maaş miktarları belirtilmiştir. Teklif edilen bu miktarlar tüm kesintilerden sonra net olarak elinize geçecek ücreti göstermektedir.

Yetkili sendikamız ile anlaşmaya varılamaması durumunda sürecin nasıl devam edeceği soruları da tarafımıza yoğun olarak ulaşmıştır. Meydana gelebilecek anlaşmazlık durumunda mevzuat gereğince önce arabulucu, yine uzlaşma sağlanamaması durumunda Yüksek Hakem Kuruluna konu intikal ettirilmektedir. Yüksek Hakem Kurulu konuyu incelerken kurum ve sendika tekliflerini değerlendirmeye almadan yeni bir değerlendirme süreci işletmektedir. Kurumumuz tarafından daha önce bu süreci yaşayan belediyeler incelenmiş ve işin uzmanlarıyla da görüşülerek gerekli araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda Yüksek Hakem Kurulunun Belediyemiz tarafından verilen oran ve miktarların altında bir artış oranı ve teklif edilenden daha düşük bir maaş belirleyebileceği olasılığı ağırlık kazanmaktadır. Bu olasılık karşısında hiçbir personelimizin mağdur olmasını istemediğimizin bilinmesini isteriz.

Yüksek Hakem Kurulunun kararı kati ve bağlayıcı olduğundan belirlenen artış oran ve miktarlarının uygulamaya konulması zorunlu olacaktır. 

Son olarak, sizlerin refahının bizim önceliğimiz olduğunu ve hiçbir hak kaybı yaşamamanız için sorularınız doğrultusunda bu bilgilendirmenin yapıldığının bilinmesini isteriz. Sağlıklı, mutlu günler iyi mesailer dileriz.”

Patronların Ensesindeyiz Muğla Belediyesi MUBEP İşyeri Komitesi olarak işçi arkadaşlarımızı ve tüm kamuoyunu yukarıda alıntıladığımız açıklamalar hakkında bilgilendirmek isteriz.

Öncelikle belirtmeliyiz ki Belediye Başkanlığının yapmış olduğu açıklama hem yanlış bilgi ve bilgilendirme hem de maksatlı bir yönlendirme ve gerçekleri gizleme niyetini ortaya koyan bir açıklamadır.

Telaffuz edilen rakamların neden yanlış olduğunu işçi temsilcisi arkadaşlarımız tüm işçi kardeşlerimize açıklayacaktır. Ancak biz burada başka bir konuya değinmek istiyoruz. Belediye Başkanlığı bu açıklama ile işçileri Hakem süreci ile korkutarak mevcut tekliflerine onay vermemiz için bizleri maniple etmeye çalışmaktadır.

Bu nedenle Hakem sürecinin yasal olarak nasıl işleyeceği konusunda buradan gerçeği paylaşmak isteriz:

Bilindiği gibi Toplu İş Sözleşmesi 6356 sayılı sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre yapılmaktadır.

Muğla Belediyesi ile Genel İş sendikasının yürütmüş oldukları süreç Kasım’ın son haftasında başlamıştır. Toplu sözleşme süresi için yasada öngörülen süre 60 gündür. 60 gün sonunda bir anlaşma sağlanamaz ise Toplu iş sözleşmesi uyuşmazlık aşamasına girer.

Uyuşmazlık aşamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir arabulucu ile taraflar toplu iş sözleşmesinde anlaşamadıkları yerler üzerinden görüşmelerine devam eder. Arabuluculuk süresi ise 15 gündür. Tarafların talebi ile bu süre 7 gün daha uzatılabilir.

Taraflar arabulucu aşamasında anlaşmazlar ise arabulucu anlaşma olmadığına dair bir rapor tutar.Bu raporun taraflara ulaşmasından itibaren ise işçi sendikasının grev kararı alabileceği ikinci 60 günlük süre başlamış olur. İşçi sendikası bu 60 gün içerisinde herhangi bir zamanda grev kararı alabilir. Tek koşul grev uygulama tarihini 6 iş günü öncesinde işverene bildirmesidir.

Toplu İş Sözleşmesinin Yüksek Hakem Kuruluna gidebilmesi için işyerinde grev uygulama kararından sonra yapılacak grev oylamasında GREV’e HAYIR çıkması ya da Cumhurbaşkanlığı tarafından grev kararının ertelenmesi(yasaklanması) gerekmektedir. Bunun dışında toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kuruluna gitme ihtimali bulunmamaktadır.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının kendi resmi internet sitesinde yaptığı bilgilendirme yalnızca yanlış bilgiler içermemekte aynı zamanda işçiyi hakem süreciyle korkutmayı da amaçlamaktadır.

Belediye işçisi kardeşlerimize yukarda anlattığımız gerçekler ışığında çağrımız şudur:

Hakkımız olanı almak için işverenin yanlış bilgilendirmelerine aldırış etmeyelim, kendi hayatımızla ilgili kararları kendi meşru örgütlenme kanallarımızdan açık bir şekilde birlikte tartışarak kendimiz verelim.

İş bizim, üreten biziz, kararı da biz vereceğiz!

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUBEP yetkilileri ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası yetkilileri arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre personelin yüzde 70’inden fazlası 3 Bin 400 lira ve üzeri maaş alacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Emek Personel (MUBEP) Limited şirketi yetkilileri ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Uzay Kocabaş arasında imzalanan ve işçiler tarafından sevinçle karşılanan sözleşmeye göre personelin yüzde 70’inden fazlası 3 Bin 400 lira ve üzeri maaş alacak.İmza törenin konuşan DİSK Genel-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Uzay Kocabaş, ”Uzun yıllardır beklediğimiz ilk toplu sözleşmeyi imzalamış bulunuyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederim. Hepimize hayırlı olsun” dedi.

Başkan Gürün, “Personelin yüzde 70’inden fazlası 3 Bin 400 TL ve üzeri maaş alacak”

İmza töreninde konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “3031 personelimiz toplu sözleşmeden faydalandı. Daha önce aynı işi yapan arkadaşlarımız arasında büyük maaş farkı oluşuyordu. Çeşitli çalışmalardan sonra artık sözleşmeli olarak çalışan arkadaşlarımızı tek çatı altında topladık. Aynı işi yapan personel arasındaki dengeyi sağlamak için 219 unvan çeşitliliğini 19 grup haline getirip maaş çeşitliliğini azaltarak eşit işe eşit maaş verdik. Çalışanlarımızın yüzde 70’inden fazlası 3 Bin 400 liranın üzerinde maaş alacak. Bu toplu iş sözleşmesine göre ise en düşük maaşımız 3 Bin 144 lira. Ancak bu maaşı alacak personelimiz yalnızca yüzde 1,5’luk kısım. En yüksek maaşımız ise 6 Bin 241 lira oldu. 1,5 yıllık sözleşmede ortalama yüzde 22 maaş artışı oldu. Personelimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel- İş Sendikası arasında 412 personelin faydalanabileceği 3 yıllık toplu iş sözleşmesi yapılan törenle imzalandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel- İş Sendikası arasında 412 personelin faydalanabileceği 3 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmza törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, daire başkanları ve işçiler katıldı.

Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan törende yaptığı konuşmada “Toplu sözleşmenin başta Muğla halkına, Genel İş sendikası ve işçilerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Genel İş sendikasının bayrağının Muğla’da dalgalanmasını sağlayan herkese, DİSK, Genel İş dostlarına teşekkür ediyorum” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuşmasına DİSK’i Muğla’da açmak istediklerinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün kendilerine çok destek olduğunu ifade belirterek başladı. Beko “Bu gün gerçekten mutlu bir gün. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile toplu iş sözleşmesi yapacağız. Bu toplu iş sözleşmesinde başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Muğla’ya, Büyükşehir Belediyemize ve işçilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir aileyiz. İşçisi, memuru ve tüm personeliyle Muğla’yı daha ileri götürmek için çalışıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana işçi ve emekçilerimizin her türlü haklarını koruyor, bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. DİSK, Genel İş gibi sendikalar işçiye bakış açısı ile örnek bir sendika. Büyükşehir belediyesi bünyesinde çalışan işçilerimizin sendikal haklardan yararlanması için bu gün toplu iş sözleşmesine imza atacağız. Kani Beko ve Remzi Çalışkan’a bu özel güne katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu toplu iş sözleşmesinin belediyemize, sendikalarımıza, işçilerimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.