Dolar 34,0169
Euro 38,0176
Altın 2.827,23
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Milletvekili Ösen, enflasyon muhasebesi uygulamasından etkilenecek mükelleflerin endişelerini Meclise taşıdı

Milletvekili Ösen, enflasyon muhasebesi uygulamasından etkilenecek mükelleflerin endişelerini Meclise taşıdı
22 Ağustos 2024 18:32
103

HABERMAX. DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, hükümetin almış olduğu enflasyon muhasebesi kararı hakkında iş dünyası ve mükelleflerin kaygılarını Meclis gündemine getirdi. Hazırladığı soru önergesinde Ösen, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte geçici vergi döneminde gerçekleşmemiş kazançlar üzerinden vergi alınacağına dikkat çekti.  

Ösen, enflasyon muhasebesi uygulaması hakkında ortaya çıkan tartışmaları gündeme getirdi. İş dünyasında mükellefler arasında tepki çeken uygulamanın detaylarını hazırladığı soru önergesiyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soran Ösen, “Birinci geçici vergi döneminde uygulanmayan enflasyon muhasebesi diğer adıyla enflasyon düzeltmesi işlemi ikinci geçici vergi döneminin son günlerine denk gelen bu günlerde mükellefler arasında kaygıyla beklenmektedir.” diye konuştu.

Milletvekili Ösen, yaptığı açıklamada, geçici vergi döneminde gerçekleşmemiş kazançlar üzerinden vergi alınmasının olası sonuçlarına dikkat çekti:

“Ocak-Haziran aylarını kapsayan dönemde ticari olarak faaliyet göstermemiş firmaların da enflasyon düzeltmesine tabi olacak olması özellikle yeni yatırım yapmış firmaların Ar-Ge şirketlerinin cezalandırılması sonucunu doğuracaktır.”

İzmir Milletvekili Ösen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1-     2024 yılı geçici vergi dönemleri veya yılın tamamı için yapılması planlanan enflasyon düzeltmesinden ne kadarlık bir gelir elde edilecek ve nerede kullanılacaktır?

2- Enflasyon düzeltmesi uygulamasına başlanılmadan uygulamaya yönelik bir etki analizi yapılmış mıdır?

3- Enflasyon düzeltmesi işleminin ertelenmesi veya yıl sonunda yapılması planlanmakta mıdır?

4- Yeni yatırım yapan firmaların, Ar-Ge şirketlerinin kapsam dışında tutulmasına yönelik bir adım atılacak mıdır?

5- Enflasyon düzeltmesi sonrasında zor durumda kalabilecek işletmeler için destek programları düşünülmekte midir?

6- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlere fazladan iş yükü getirecek uygulama için TÜRMOB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında görüş alışverişi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bu konuda ilgili paydaşlarla daha detaylı ve kapsayıcı bir istişare yapılması planlanmakta mıdır?

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.