Toplantılarda konuşan Meral Seçer, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Ceren Derkuş ve Gönüllük Koordinatörü Melike Dursun, ilçelerde yaşayan kadınlara gönüllülük çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
İlk durağı Bozyazı olan toplantı, ilçedeki kadınların ve muhtarların katılımıyla Bozyazı Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin ilk gönüllüsü Meral Seçer, amaçlarının kadın ve çocukla ilgili her tür konuda etkin çalışmalar yürütmek olduğunu belirtti. Meral Seçer, şöyle dedi:
“Kadınlarımızın aileleri ve çocuklarıyla ilgili sorunlarına dokunmanın önemli olduğunu, kadının güçlendikçe toplumun da güçleneceğini düşündüğümüz için projeyi heyecanla yürütüyoruz. Mersin’in merkezinde ve ilçelerinde pek çok öğretmenimiz ve doktorumuz var. ‘Biz kadınlar ve çocuklar için bir şeyler yapmak istiyoruz’ diyorlar. Bizler, bu noktada köprü görevi kuracağız. Talepler, istekler veya projeler konusunda gönüllülerimizle köprü kurarak, belediyemizin desteğiyle etkin bir çalışma yapmak istiyoruz. Gülnar’da kadınlarımız kendileri için bir doktorun gelmesini talep ettiler. Bunu yapmak isteyen doktorlarımız var. Biz burada köprü kurarak, hem kentimizde sinerjiyi artıracağız hem de tüm ilçelerdeki kadınlarımızla buluşmalar sağlayacağız.”
Kadınların üretim sağlamaları ve ürünlerini değerlendirmeleri konusunda da toplantılar sayesinde birtakım veriler elde ettiklerini vurgulayan Meral Seçer, ilçelerde katma değer oluşturacak ürünlerle karşılaştıklarını söyledi. Bu tarz ürünlerin kentte bir markaya dönüşmesi için çalışmalar yürütmek istediklerini ifade eden Meral Seçer, “Mut’ta kadınlarımızla buluşmamız sonucunda çok güzel bir zeytinyağı sabunu ürettiklerini gördük. Sabunun üzerini de keçeyle kaplamışlar ve keçeye doğal desenler uygulamışlar. Bu tarz üretimleri, sizlerden gelecek talepler doğrultusunda şekillendirmek istiyoruz. Verilecek hizmetlerin yerine ulaşması için sizlerin de bizler gibi gönül köprüsü içinde olmanızı istiyoruz. Dilek ve talepleriniz doğrultusunda projelerimizi geliştireceğiz ve daha güzel bir çalışma ortaya çıkacak. Bölgemizin kadınları, gerçekten çok üretken ve çalışkan” diye konuştu.
Kent merkezine en uzak ilçe olan Anamur’da sürdürülen toplantıda konuşan Meral Seçer, yapılan toplantılarla birtakım sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Gönüllülük hareketiyle Büyükşehir Belediyesi’nin kadın ve çocuk odaklı çalışmalarının Tarsus’tan Anamur’a eşit ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak istediklerini dile getiren Meral Seçer, “Alan tespit çalışmalarımızın sonuna doğru geliyoruz. Anamur’da toplantılarımızın 12’ncisini gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarla da ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Buradaki kadınlarımızın neler yaptığını, kendileri ve çocukları için neler istediklerini iyi kötü biliyoruz. Ama gelip sizlerle bunları konuştuğumuzda ve yerinde gördüğümüzde ortaya çok farklı sonuçlar ve projeler de çıkıyor. Buna diğer ilçelerimizde tanık olduk. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde o kadar güzel çalışmalar yapılıyor ki, bu çalışmaların tüm ilçelerimize eşit ve etkin bir şekilde ulaşmasını istiyoruz” dedi.
Anamur ve Bozyazı ilçelerine yaptıkları ziyarette muz liflerinin değerlendirilerek yeni ürünlere dönüştürüldüğünü gördüklerini de anlatan Meral Seçer, “Muz liflerinin dönüştürülerek üretime kazandırılması konusunda birtakım bilgiler elde etmiştik. Bir önceki adresimiz olan Bozyazı’da bunun bir örneğini gördük. Anamur’da da yapıldığını duymuştuk. Mahalleler ve ilçeleri temsil eden bunun gibi ürünler üzerinde çalışarak, markalaşmalarını sağlamak istiyoruz. İnsanlar muz lifinden üretilen bir ürünü gördüğünde bilsinler ki, bu Anamur’a ait bir ürün. İlçeleri dolaştıkça bildiklerimin ötesinde büyük bir hazineyle karşılaştım. Bu hazinelerin yanında kadınların da bir hazine olduğunu gördüm” diye konuştu.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu da Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlar ve çocuklar için 2019’un Nisan ayından bu yana yaptığı çalışmalardan bahsederken, sunacakları olanaklarla Mersin’in tüm ilçelerinde yaşayan kadınlar arasında köprüler kuracaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin 11. kadın daire başkanı olarak Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na yeni atanan Ceren Derkuş ise toplantıların 11. durağı olan Bozyazı’da, Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlar konusunda uyguladığı pozitif ayrımcılıktan söz etti. Derkuş, mahallelerin sorunları konusunda muhtarlarla yürüttükleri işbirliğinin süreceğini, diğer taraftan kadın ve çocuklarla ilgili konularda mahallelerdeki kadınların gönüllülük çalışmalarıyla hizmetlerin daha etkin bir hale geleceğini ifade etti.
Bozyazı ve Anamur’da gerçekleştirilen toplantılarda “serbest kürsü” modeliyle kadınlar da fikirlerini paylaştı. Bozyazı’da yaşayan emekli biyoloji öğretmeni Mürüvvet Toprak, eğitim ve çevre konularında gönüllülük çalışmalarına katılarak, bilgi ve birikimini kadınlar ve çocuklar için sunabileceğini söyledi.
Farklı meslek gruplarına ve becerilere sahip kadınların Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarında aktif rol almak istediklerini dile getirdiği toplantılarda sunulan taleplerle de yeni proje fikirleri ortaya çıktı. Kadınlar çoğunlukla üretimlerini değerlendirme noktasında çalışmalar yürütmek istediklerini vurguladı. Öte yandan farklı alanlarda eğitim desteği, çocuklar için kreş, sosyal aktivite taleplerinin dile getirildiği toplantıda, okula gitme imkanı bulamayan çocuklar da gündeme geldi.
Bozyazı’da yaşayan kadınlar, gerçekleştirilen toplantıda ürettiklerini değerlendirmek istediklerini dile getirdi. İlçede atıl halde bulunan ve faaliyete kazandırılması gereken noktalar olduğunu belirten kadınlar, bu alanlarla ilgili fikirlerini paylaştı. Toplantıların ardından Bozyazı Merkez Mahallesi’nde “Eski Çarşı” olarak bilinen bölgede bahsedilen alanları gezen Büyükşehir Belediyesi heyeti, bu alanların kadınların ürünlerinin satışı için nasıl değerlendirilebileceği noktasında incelemelerde bulundu.