Dolar 32,5403
Euro 34,8137
Altın 2.432,29
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Ege’nin incisi Marmaris’te tepki çeken çalışma

Ege’nin incisi Marmaris’te tepki çeken çalışma
29 Ocak 2022 21:44 | Son Güncellenme: 30 Ocak 2022 13:47
236

HABERMAX.Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Özel Çevre Koruma alanı olan Hisarönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Yaşlı Bakımevi ile birlikte imar planının değiştirilerek bakımevinin önüne yat limanı yapılacağı duyuruldu. Duruma tepki gösteren Marmaris Kent Konseyi, planın iptali için dilekçe verdi.

Muğla Valiliği, Marmaris ilçesi Özel Çevre Koruma alanını olan Hisarönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Yaşlı Bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı için imar planında değişiklik yapıldığını duyurdu.

Marmaris Kent Konseyi üyeleri ayrıca bahsi geçen alanda yaşlı bakımevi yapılacağının söylendiğini fakat askıdaki evrak eklerinde ise yaşlı bakımevinin önüne yat limanı yapılacağını kaydetti.

Hisarönü Mahallesi tarihi ve arkeolojik sit alanında tamamen korunacak doğal alan olan ÖÇK alanında kalan 142 parsel’de Yaşlı Bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı Amaçlı 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği kararı kabul edildi.

Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), özel çevre koruma alanı ve sit alanı için imar planı değişikliğinin kabul edilemez olduğunu, geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı, itiraz dilekçesi verdi.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARA TERS

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar gereği korunan alanda imar değişikliğinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Marmaris Kent Konseyi sözcüsü, “Hisarönü Mahallesi’nde bir şahıs arazisine imar planı değişikliği ilanı Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü web sayfasında, 31 Aralık 2021 tarihinde askıya çıktı. Bahsi geçen alanda yaşlı bakımevi yapılacağı söylendiğini fakat askıdaki evrak eklerinde ise yaşlı bakımevinin önüne yat limanı yapılacağını gördük. Marmaris Kent Konseyi olarak süresi içinde gerekli araştırmalarımızı yaparak itiraz dilekçemizi oluşturduk. İncelemelerimiz sonucunda kentin imar değişikliğinin tek parseli hedefleyerek yapılması Anayasanın eşitlik ilkesi gereği kabul edilemez bir durumdur. Hele değişiklik yapılacak yer Barcelona, Ramsay gibi uluslararası antlaşmalarla korunuyorsa, bu antlaşmaları destekleyecek yasalar ve yönetmeliklerimizde olduğuna göre durum daha da vahim bir hal almaktadır” dedi.

YAŞLI BAKIMEVİNİN ÖNÜNE YAT LİMANI

142 numaralı parsele yaşlı bakımevi yapılacak denmesine rağmen askıdaki evrak eklerine bakıldığında yaşlı bakımevinin önüne yat limanı eklendiğinin görüldüğü belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Acaba hedef önce imara kapalı Özel Çevre Koruma Bölgesinde yaşlı bakımevi makyajı ile alan imar izni almak, imar yasağı olan bölgeyi yapılaşmaya, betonlaşmaya hazır hale getirmek midir? Marmaris ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri ile ve DSİ’nin imar değişikliğinin uygun olmadığına dair kurumsal yazılar var. Kurumsal görüşlerin ve dilekçemizde yer alan itirazlarımızın değerlendirilerek yapılmaya çalışılan imar planı değişikliğinden vazgeçileceğini umuyoruz.

Son günlerde gerek ilçe ve gerekse ilimizde bu ve benzer projelerle denizler, ormanlarımız, hava ve tarım alanlarımız tehdit altındadır. Tehdit kurdundan kuşuna, ormanından çiçeğine, balından arısına bütün yaşayanlaradır. Marmaris Kent Konseyi ve MUÇEP olarak bu türden çevresel tehdit içeren projeye karşı bir bilinç oluşturmak ve hep beraber itiraz etmek için çaba gösteriyoruz. Beklentimiz halkımızın tarafgirlikle değil bilimsellik ile projeleri değerlendirmesi, kişisel çıkarı bir yana bırakarak toplumsal fayda için doğrunun yanında yer almasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde kişisel fayda kamusal faydanın önüne geçemez.”

KAYNAK .SÖZCÜ GAZETESİ/MARMARİS /VİDEO METİN SANCAR

ETİKETLER: , ,
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.