AHA.Dünyanın birçok yerinde ‘kazanılmış en büyük zaferlerden biri’ olarak gösterilen Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yılı Maltepe’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Birincisi Japonya’dan 1980’li yıllarda ülkemize gelen bir heyet, eğitim sistemimizi inceledikten sonra Türk yetkililerine ‘Bu eğitimle gençlerinize milli şuuru vermeniz mümkün değil’ der. Şok etkisi yapan bu tespit sonrası Türk yetkililer, ‘Siz gençlerinize nasıl bir eğitim veriyorsunuz’ sorusunu sorarlar. Heyetin sözcüsü şu bilgiyi verir: “Biz eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir, çok katlı yollardan geçiririz. En üst teknolojiyi gösterir, robotlarla çalışan dev fabrikaları gezdiririz. Sonra da eğer siz daha çok çalışırsanız daha iyilerini yaparsınız. Sonra çocukları Hiroşima ve Nagazaki’yi gösteririz ve birlik beraberlik içinde olmaz iseniz düşmanlarınız sizin ülkenizi bu hale getirir. Ama birlik beraberlik içinde olursanız kimse size saldırmaya cesaret edemez.’ Japonların bu tespiti sonrası bizim heyetten bazıları ‘Bizim sizler gibi Hiroşima ve Nagazaki’miz yok’ der. Bunun üzerine Japon heyeti ‘Sizin Çanakkale’niz bizimkilerden çok daha etkilidir’ der ve Çanakkale’de yaşananların çocuklara anlatılmasının milli şuur için yeterli olacağını söylerler.ANZAKLI ÖMER
İkinci olarak ABD’ye giden bir Türk hekimin, çalıştığı hastanede karşılaştığı Çanakkale’de Türkler’le savaşan bir Avustralyalı Anzak hikâyesi. Savaş sırasında yaşadıklarından o kadar etkilenmiştir ki bu Anzak, koluna Türk bayrağı dövmesi yaptırmış ve o günleri hiç unutmamış. Ve Anzaklı Ömer olarak ölmüştür… Çanakkale ruhu bu. Tekrar Çanakkale ruhunu kazanmaya ihtiyacımız var. Bu iki anekdotun bize anlattıkları yeterli bence. Mehmet Akif’in “Allah bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dediği gibi Allah bir daha bize yeni bir İstiklal Savaşı yaşatmasın. Ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından Çanakkale Zaferini anlatan oratoryo sahnelendikten sonra program sona erdi.