Dolar 32,5246
Euro 34,8680
Altın 2.443,79
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C

LİV HOSPİTAL ,TAMEV VE GTD SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA YİNE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTI.

LİV HOSPİTAL ,TAMEV VE GTD SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA YİNE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTI.
19 Ekim 2023 09:06
104

HABERMAX.Ardından mikrafonu alan TAMEV başkanı Sayın Nuray Marçak; ‘’Türkiye’de binlerce kadına, çocuğa ve aileye dokunan TAMEV üzerine düşen oranda israf hakkında kamuoyunu aydınlatmakta ve aydınlatmaya da devam etmektedir. Gıda bankacılığı başlattıklarını ifade eden Marçak; Dünyada ve Türkiye’de gıdaya ulaşamayan yüz binlerce insan bir ekmeğe muhtaç halde yaşarken bir kesim ülkelerde israf hat safhaya ulaşmaktadır” dedi. Biz TAMEV olarak israfı önlemenin öneminin yanı sıra bağışçılarımız ve gönüllülerimiz ile birçok etkinlikle bu tema ile yardımlarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz. Gönül ister ki her ihtiyaç sahibine ulaşalım. Umuyorum sizinde desteğinizle bu amacımıza da ulaşacağız’’ dedi.

Sonrasında mikrafonu Gastroenteroloji Prof. Dr. Binnur Şimşek’e bıraktı. Şimşek, dünyada israfın ne boyutlarda olduğunu anlatan sunumunda; Dünyada milyarca dolarlık israfın hem ekonomilere hem de küresel anlamda gıdanın israf olmasına sebebiyet verdiğinden bahsetti.

Ayrıca israfın sadece bir tüketim sorunu olmayıp ciddi sağlık sorunları da doğurduğunu belirtti. Dünyada Türkiye’nin obezitede üst sıralarda olduğundan bahseden Şimşek ‘’obezite birçok hastalığın habercisi ve sebebidir’’ dedi.

Bir diğer konuşmacı Alie hekimliği uzmanı sayın Dr. Eren Eroğlu; Gıda israfı için farkındalık ve sürdürülebilir beslenme üzerine yaptığı konuşmasında dünyada insanların bilinçli tarım yapması gerektiğini bunun için dünyada birçok ülkede çalışmalar yapıldığını aktardı. İsrafın insandan başladığını belirten Eroğlu ‘’kişiden başlayıp topluma ve ülkelere yayılan önlenemeyen israfın ciddi boyutlara ulaştığını gelecekte gıdaya ulaşımın zor olacağını‘’ belirtti.

İnsanların küçük büyük demeden her yeşil alana ihtiyacı ölçüsünde bitki yetiştirmesi gerektiğini belirtti. Et ve et ürünlerinin çevreye ciddi salınımlar bıraktığından daha az et daha çok bitki tüketmenin ekosisteme de faydalı olacağını aktardı.

Son olarak GTD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Gürkan Boztepe; israfın boyutlarının görünenin çok ötesinde olduğunu belirterek ‘’İsraf, insanlığın gıdaya ulaşımında koca bir engeldir’’ dedi. Dernek olarak uluslararası alanlarda Türkiye için yapılan çalışmalardan bahseden Boztepe, gelecekte amacının Türk mutfağının ve ürünlerinin tüm dünyada marka olması olduğunu, bunun için tüm paydaşlarla çalışılması gerektiğini söyledi. Ayrıca israfın önlenebilir olduğunu, bunun için ise toplumların sivil toplum kuruluşları ile el ele verilerek başarılabilecektir dedi.

Konuşmacılar ev sahipliği için Sayın Meri İstiroti’ye teşekkür etti.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.