Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Küresel Gelişmeler ve Solun Krizi: Almanya ve Türkiye Perspektifi – Necdet Saraç’ın Analizi

Küresel Gelişmeler ve Solun Krizi: Almanya ve Türkiye Perspektifi – Necdet Saraç’ın Analizi
19 Ocak 2024 20:37 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2024 20:41
110

HABERMAX. Geçtiğimiz hafta sonu, Berlin’de katıldığımız bir panelde küresel gelişmeler ve solun durumu oldukça ön plandaydı. “Dünyadaki Küresel Gelişmelerin Almanya ve Türkiye’ye Yansımaları!” başlıklı panele Alper Taş, Nurcan Gökdemir ve Yücel Özdemir ile birlikte katıldık. Başlık oldukça iddialıydı ve panel hem katılımcılardan hem de izleyicilerden ciddi bir ilgi gördü.

Türkiye ve Almanya’da solun içinde yaşanan krizlere vurgu yaparak başlayan panel, Avrupa genelinde demokrasi, insan hakları ve hukuk gibi temel değerlerin tartışmalı hale geldiği bir dönemi ele aldı. Solun Türkiye’de ve Almanya’da karşı karşıya olduğu zorluklar ve sol partilerin oy kayıpları panelin ana konularından biriydi.

Özellikle Almanya’da, sosyal demokrat bir Başbakanın bulunmasına rağmen solun büyük bir kriz içinde olduğu vurgulandı. Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine dair belirsizliklerin ve sol partilerin kayıp yaşamasının beklendiği belirtildi. Türkiye’de ise seçim sonuçlarının Brezilya’daki gibi bir demokratik dönüşü tetiklememesi üzerinde duruldu.

Demokratik çözüm arayışlarının, savaş, şiddet ve göç dalgaları gibi sorunlarla başa çıkmak yerine, güvenlik arayışı üzerinden toplumları etkilediği ifade edildi. Günümüzde siyasetin ve gündemin “daha fazla özgürlük” değil, “daha fazla güvenlik ve otorite” üzerinden şekillendiği belirtildi. Dijital devrimin demokrasiler için avantaj yaratması beklenirken, aksine dezavantajlara neden olduğuna dikkat çekildi.

Almanya’da hükümetin içinde yer alan sosyal demokrat SPD ve Yeşiller partilerinin oy oranlarının düşük olması, halkın memnuniyetsizliğini ve aşırı sağcı partilere olan eğilimleri gösterdiği vurgulandı. Almanya Alternatif Partisi (AfD) gibi aşırı sağın yükselişinin, klasik belirleyici sembollerin değişmesiyle daha da belirsiz hale geldiği belirtildi.

Sol Parti’nin (Die Linke) ise hem düşüş yaşadığı hem de iç bölünmelerle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Alman Milletvekili Sahra Wagenknecht liderliğinde kurulan “Akıl ve Adalet İttifakı” adlı yeni partinin, solun ve sosyal demokrasinin krizini aşma amacında olduğu belirtildi. Partinin, ekonomik konularda sol, sosyal konularda ise daha sağcı bir politika izlediği ve halkın sorunlarına çözüm odaklı yaklaştığı ifade edildi.

Yazının sonunda, Türkiye’deki siyasi atmosferin ve solun durumunun, Almanya’daki durumla benzer zorluklarla karşılaştığı ve bu zorlukların aşılabilmesi için solun yeni bir siyaset yapma tarzını benimsemesi gerektiği vurgulandı. Seçimlere kısa bir süre kala, kampanyalarda daha gerçekçi ve yenilikçi bir siyaset anlayışının benimsenmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Necdet Saraç – 17 Ocak 2024, İstanbul

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.