Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 29°C

KUR TARTIŞMALARIYLA VAKİT KAYBETMEK İSTEMEYEN İHRACATÇI ‘AMERİKA PAZARINA YÖNELDİ’

KUR TARTIŞMALARIYLA VAKİT KAYBETMEK İSTEMEYEN İHRACATÇI ‘AMERİKA PAZARINA YÖNELDİ’
24 Mayıs 2024 18:36
73

HABERMAX. Son günlerde kur tartışmaları ve pazar kayıplarıyla gündeme gelen ihracatta, sanayiciler çözümü inovatif ürünlerde ve yeni pazarlara açılmakta buldu. Döviz piyasasına müdahale edilmemesi gerektiğini söyleyen DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Son birkaç yıldır yükselişte olan maliyetler son aylarda düşüşe geçti. Kura müdahale edilmemesi gerekir. İhracatını artırmak isteyen birçok firma Amerika pazarına açılmaya başladı” dedi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, döviz piyasasına müdahalenin ekonomik istikrar için gerekli olmadığını ve serbest piyasa koşullarının her zaman daha üstün olduğunu belirtti. Çevikel, “Herhangi bir müdahalenin yapılmaması her zaman için daha doğru. Serbest piyasa her zaman için daha iyidir,” dedi.

BİRÇOK FİRMA AMERİKA PAZARINA AÇILMAYA BAŞLADI

Çevikel, Türkiye’nin Avrupa ve Amerika pazarlarına açılma sürecinde olduğunu ve bu genişlemenin, yerel sanayicilerin ve iş insanlarının global rekabette daha güçlü bir konuma gelmesini sağladığını dile getirdi. “Birçok firma Amerika pazarına açılmaya başladı, rekabetin az olduğu bir Pazar burası” diyerek, DOSABSİAD bölgesinin ihracatının yaklaşık 5 milyar doları aştığını ve Türk ihracatçılarının kaliteli ürünler ürettiğini ve dünya üzerinde ulaşmadığı pazar hemen hemen olmadığını söyledi.

“İNOVATİF ÜRÜNLERE VE AR-GE AĞIRLIKLI ÇALIŞMALARA YÖNELDİK”

Maliyet artışlarının son birkaç ayda değil, son birkaç yıldır devam ettiğini vurgulayan Çevikel, “Sanayicilerin ve ihracatçıların rekabetin daha az olduğu pazarlarda kur baskısından dolayı zorlandığını belirten Çevikel, “O yüzden son birkaç yıldır burada bir artış söz konusu. Dolayısıyla daha inovatif ürünlere ve Ar-Ge ağırlıklı çalışmalara yöneldik,” diye ekledi.

ENFLASYONUN SON ÇEYREKTE DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Küresel ekonomik kriz ve kurdan kaynaklanan sıkıntılar hakkında da konuşan Çevikel, “Neticede küresel bir kriz söz konusu. Son dönemde işçilik maliyetlerinin ve hammadde maliyetlerinin artması, kurdan kaynaklanan birtakım sıkıntılar yaşandı ama bunun son çeyrekte düşeceğini daha önce belirtmiştik. Haziran gibi de baz etkisi ile düşmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

MARKALAŞMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLMELİ

Çevikel son olarak, Türkiye’nin markalaşma çalışmalarına hız vermesi gerektiğini ve bu sayede ekonominin önümüzdeki yıllarda düzeleceğine inandığını ifade etti. “Türkiye, markalaşma çalışmalarına acil olarak ağırlık vermelidir. Çünkü bundan sonra, daha önce de dediğimiz gibi, Türkiye büyük harikaların tedarikçisi olma konumundan çıkmıştır,” dedi ve ekledi: “Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde markalaşma çalışmalarına ağırlık verilerek, durum bir şekilde önümüzdeki yıllar içerisinde düzelecektir.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.