Dolar 32,4135
Euro 34,7806
Altın 2.401,80
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Konuk Yazar Etem Sevik Yazdı: Havanın özellikleri ve insanlar ile diğer canlılar için önemi!

Konuk Yazar Etem Sevik Yazdı: Havanın özellikleri ve insanlar ile diğer canlılar için önemi!
27 Ocak 2024 23:20
128

HABERMAX. SEVGİLİ OKURLAR: Havanın insanlar ve canlılar için önemi çok büyük. Yine havada bulunan oksijen canlılar için hayati öneme sahip. Nitekim canlılar besinlerini oksijenle yakarak, enerji sağlıyorlar. Bu enerjiyi de hayatlarını devam ettirmekte kullanıyorlar. Bu önemli konuyu bende köşemde sizler için kaleme aldım. Meraklı, güzel okumalar..

HAVAMIZ: Hava yuvarını oluşturan insan ve diğer bütün canlıların solunumunu sağlayan rengi, kokusu olmayan akışkan gaz karışımıdır. Bize nefes alıp, vermemizi temin eden havanın tamamı oksijenden meydana gelmez. Hava %21’i Oksijen, %78’i Azot, %1’i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır. Havanın diğer adı ise yeryüzünü saran hava tabakası olarak atmosferdir.

BİR HAVA TARİFİ ÖRNEĞİ: Gökyüzüne bakar bugün hava güneşli deriz mesela.

HAVA ÇEŞİTLERİ: Atmosferde meydana gelen hava olaylarının kısa bir süre içindeki durumunu ifade etmek için bugün hava soğuk, sıcak, yağmurlu, karlı hava diye tarif ederiz. Havanın anlık, saatlik, günlük filan halleridir bütün bunlar.

HAVA OLAYI: Sözgelişi rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren bir hava olayı olan rüzgâr sahip olduğu hıza göre de esinti, fırtına gibi isimler alır.

İKLİM VE HAVA ARASINDA NE FARK VAR?
Hava durumu genelde sıcaklık, nem, rüzgâr, yağış ve basınç gibi çeşitli atmosfer değişkenlerini ölçer. İklim ise, ortalama sıcaklık, nem, rüzgâr hızı ve ortalama yağış gibi değişkenleri ölçer. Hava durumu ise, kısa bir süre içinde önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, bir günde yağmurlu, güneşli ve karlı olabilir. Hava durumuna biraz daha yakından bakalım dilerseniz.

HAVA DURUMU
Hava durumu ya da kısaca havanın yaşam ve insan hareketleri üzerindeki etkisini düşündüğümüz durumda atmosferin belirli bir anda, belirli bir bölgedeki halidir. Çoğul olarakta havalardır diyebiliriz.

HAVA TÜM CANLILAR İÇİN YAŞAM KAYNAĞIDIR
Daha fazla oksijen beynimize canlılık katar. Bu açıdan temiz hava kanı temizler, parlak bir renk verir ve vücudun her yerine kanı ve hayat veren akımı iletir. Sözgelimi her gün biraz güneş ışığı ve temiz hava almak, vücudumuzu sağlıklı tutmak için yapabileceğimiz en önemli iyi davranışlardan biridir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.