Dolar 34,6033
Euro 36,6857
Altın 2.905,73
BİST 9.344,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 18°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Türkiye’de kuşlar için üreme zamanı başladı.

Konuk Gazeteci ve Yazar  Etem Sevik yazdı: Türkiye’de kuşlar için üreme zamanı başladı.
19 Ocak 2024 23:32
236

HABERMAX. SAYGIDEĞER OKURLAR: Türkiye’miz bir çok kuş türünü bir arada barındıran zengin bir ülke. Bendeniz bu yazımda sizlere Türkiye çapında kuş türlerinin üreme zamanı hakkında bilgiler vereceğim. Bu ilginç yazımıza başlayalım o zaman.

Türkiye’de üreyen kuşlar için en erken yumurta bırakma dönemi Ocak ayı, en geç dönem Temmuz ayıdır. Üreyen tür sayısı bakımından en aktif ay Nisan ayı ve özellikle Nisan ayı ikinci yarısıdır. Türkiye’de üreyen türlerin %80’i Nisan ve Mayıs’ta ilk yumurtasını bırakmış olur. Bu kayıtlar erken üreme dönemi kayıtlarıdır.

Bir çok kuş türü yaz ayları boyunca üremeye devam eder, böylece birden fazla kez yumurta bırakır ve türlerin popülasyonları arasında üremede zaman farklılıkları da gözlemlenir. Türkiye’de, üreyen kuş aktivitesinin tepe yaptığı dönem bu aktiviteleri gözlemlemenin çok kolay olduğu Mayıs ve Haziran aylarıdır.

Türkiye’de üreyen kuşlar için en erken dönem, en geç dönem, en aktif ay, ile en çok üremenin olduğu aylar ve tepe yaptığı dönemlerde yumurta bırakan kuş türleri ve grupları:

Ocak: Akkuyruklu kartal, Sakallı akbaba ve Kızıl akbaba

Temmuz: Ada doğanı (muhtemelen)

Nisan: ördekler, bazı kartallar, deliceler, doğanlar, kıyıkuşları, martılar, bazı sumrular, baykuşlar, ağaçkakanlar, toygarlar, ardıçlar, baştankaralar, kargalar ve çinteler.

Mayıs: ebabiller, arı kuşları, kırlangıçlar, kuyrukkakanlardan bazıları, ötleğenlerden bazıları, sinekkapanlar ve örümcekkuşları (toplam 99 türün bu ayda üreme kaydı vardır)

Haziran: Kadife ördek, Ala doğan, Bıldırcınkılavuzu, Büyük dağbülbülü, Çütre, Doğu kirazkuşu, Arı şahini, (muhtemelen) olmaktadır.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.