Dolar 32,4520
Euro 34,7348
Altın 2.440,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Savaş İnsanlığın başındaki en büyük bela!

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Savaş İnsanlığın başındaki en büyük bela!
4 Kasım 2022 12:55 | Son Güncellenme: 4 Kasım 2022 12:58
194

HABERMAX.DEĞERLİ OKURLAR; Savaş konusu iğrenç bir konu ama kavramamız ve karşı gelmemizde çok önemli. O yüzden onlarca savaş tanımı arasında şu şekilde bir savaş tanımını da ben vereyim sizlere. “Devletlerin ya da ülkelerin aralarında bulunan siyasi, sosyal, ekonomik.. ve benzeri anlaşmazlıklar nedeni ile siyasi ilişkilerini bitirerek birbirlerine karşı orduları ile giriştikleri silahlı eyleme savaş denilir.”

Bu tanımdan da anlayabileceğimiz gibi Savaşlar aslında devletler arasındaki ilişkilere düşmanlık tohumlarını eken, görüldüğünde milyonlarca insanın ölümüne, yaralanmasına, sakat kalmasına, toprağından edilmesine ve daha geniş kapsamda sayısız bulaşıcı hastalığın başlamasına sebep olan kötü bir davranıştır. Günümüz şartlarında savaş kavramının uygulanma şekillerine baktığımızda özellikle geri kalmış coğrafyalarda güçlü olan ülkeler çıkarları gereği daha fazla mala sahip olmak kötü niyetleri ile başka ülkeleri işgal ederek, yönetmek nobranlığı ile daha fazla sömürge elde etmek maksatları ile yıllarca süren bölgesel savaşlara dev silah sanayileri ve uluslararası istihbarat ağlarını kullanmak suretiyle saha sürdükleri bölge savaşlarında binlerce masum insanın ölmesine neden olmuştur ve olmaya devam etmektedirler maalesef. Ortadoğu coğrafyası kan gölüne döndürülmüş, yeni savaş yöntemleri ve taktikleri ile bulundukları yerlerden hatta ülkelerinden göçe zorlanmışlar, başka ülkelere göçmen statüsünde sığınmışlardır. Ülkemizde de bu şekilde barınan göçmen sığınmacı insan sayısı milyonlara ulaşmıştır. Yani savaş denen Allah’ın belası işin hiç iyi bir yönü ve gerçekten hiç bir ülkeye sağladığı bir fayda da yoktur. Kısa, orta, uzun vadede zararları bütün bir insanlığa olmuştur, sürdüğü müddetçe de yazıktır ki olmaya devam edecektir.

Savaşlar yoluyla hiçbir insan ölmesin, zarar görmesin, tükenmesin. Savaşlar sırasında en çok zararı gören bebekler, çocuklar, yaşlılar bombaların altında ölmesinler dilerim. Lider konumundaki dünya ülkelerinin insanlıktan çıktığı ve insanlığın yok ettiği savaşlar en büyük insan kayıplarını da yaşatmaktadır. İnsanın kalbini parçalayan ve her yaştan insanların hayatlarını kaybetmesine zarar veren acımasız ve vicdansız ülke yöneticileri günü geldiğinde mutlaka zalim olmalarının hesabını bütün insanlık önünde vereceklerdir. Savaş onun için en büyük acı verici, kalıcı hasarları olan dehşet bir olaydır. Savaşla ilgili güzel bir söz vardır: ”En kötü barış bile en iyi savaştan iyidir”, denilmek suretiyle insanlık için en büyük kötülük olduğu söylenmiştir. Çünkü savaşın insanlık için hiçbir iyi yönü yoktur. Nihayetinde bütün savaşlar hiçbir vakit savaşan milletlere mutluluk vermemiş, bunun yerine ölüm, kan, göz yaşı, keder, yıkım getirmiştir. Sonuçta savaşlar insanlığı yok eden eylemlerdir. Bu yüzden iki veya daha fazla sayıda ülkenin savaşa başlaması ile binlerce insanı hayatını kaybeder, çok büyük ekonomik kayıplar yaşanır ve çok kötü bir başka iştir ki, ülkelerin doğal ve tarihi yapıları silahlar ve bombalar yüzünden yok edilir.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de barışın savunucusu olmuş, mecbur kalınmadığı sürece savaştan yana olmamış ve şu tarihe geçen sözü söylemiştir: Yurtta Sulh Cihanda Sulh” diyerek barıştan yana olmuş, savaşı istememiştir.

Bizlerde “ yurtta barış , dünyada barış “ diyen bir büyük liderin milleti olarak her daim savaşların karşısında olmalıyız ve barışın dünyaya hakim olması için elimizden gelenlerin en iyisini yapmalıyız.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.