HABERMAX.SEVGİLİ OKURLAR: Her sene ülkemizde ve dünyanın birçok ülkede 17 Ocakta “Çocuk Mucitleri Günü” olarak kutlanır. Bu çocuklara özel günde bugünün ve geleceğin yeni nesilleri tüm çocuklarımızın yaratıcı yönleri bir kez daha hatırlanarak gün yüzüne çıkarılıyor ve bir şeyler icat etmeleri için başarı için teşvik ediliyorlar. Dünya çocukların yenililerle ve yaratıcı yeteneklerinin öne çıkarılması için çok verimli bir alan.
MUCİT ÇOCUKLAR GÜNÜ’NÜN tarihte ilk defa ortaya çıkışı 300 yıl önce 17 Ocakta ilk yüzme paletlerini tahminlere göre 12 yaşında icat eden Benjamin Franklin’in doğum yıldönümü nedeniyle kutlanıyor.
MUCİT ÇOCUKLAR GÜNÜ küçük çocuk mucitlerin başarılarını takdir etmek, kutlamak ve çok daha fazla çocuğu yaratıcı olmaya, başarıya teşvik etmek amacıyla ortaya çıkarılmış özel bir gündür. Örnek olarak buzlu şeker, su kayağı, kulaklıklar ve daha niceleri çocuklar tarafından bulunmuşlardır.
İCATLAR günlük yaşamlarımızı kolaylaştıran buluşlardır. Ayrıyeten zamandan ve işlerimizden kazanç ve tasarruf etmemizi sağlar. Bazı icatlar da biz insanları eğlendirir, keyiflendirir. İcatların yapılmasının güzel bir yanı da buluşları her zaman bilim insanları Bazen mucitler sıradan insanların arasından çıkarlar. Hatta bu mucitler arasında çocuklarda vardır.
ÇOCUK MUCİTLERDEN bir tanesinin buluşunu ve öyküsünü sizlerle paylaşmayı istiyorum.
BRAİLLE ALFABESİ
Görme engellilerin kullandığı Braille alfabesi. Görme engelliler kâğıt üzerindeki kabartmaları parmak uçlarıyla dokunarak okurlar. Bugün dahi yaygın olarak kullanılan bu alfabeyi meydana getiren ve alfabeye adını veren Louis Braille, beş yaşında geçirdiği bir hastalık sonucu görme yetisini kaybetmiş. 1824’te on beş yaşına geldiğinde ismini taşıyan Braille alfabesini geliştirmiş. Alfabe Her bir harfi kâğıt üzerinde değişik kabartılarla kodlanmış.