HABERMAX.Değerli Okurlar; Sosyoloji bilimi toplumum oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceler. Peki Ekonomik sosyoloji yada ekonomi sosyolojisi dediğimizde ne anlamalıyız? Bir toplumdaki genel anlamda ekonomik olgu ve olaylar toplumsal gruplar arasındaki ekonomik çıkarları günümüz teknolojisine bağlı insan ilişkiler ağı içinde ele alan bir bi¬lim dalıdır diyebiliriz. Bu Bilim dalının kurucuları Ünlü sosyologlar Alman Sosyoloğu Marx Weber ve Fransız Sosyoloğu Emile Durkheimdir.
Konumuz olan Sosyoloji ve Ekonomi ilişkisini ise, toplumla doğrudan ilişkili olan Ekonomi bilimi ile açıklarız. Toplum içinde yaşayan insanlar üretilen ticari mallar ve hizmetler vasıtasıyla maddi ve manevi ihtiyaçları karşılar ve ihtiyaçlarını karşılama biçimi ve miktarına göre de toplumda statü ve konum elde ederler. Toplumsal sosyolojiye ekonominin doğrudan etkisinin yanında ayrıca ekonomik alt yapı, hukuk, eğitim, din, ahlak ve benzeri olgularda etki etmektedir.
Özellikle sınırları belirli bir ülkedeki bir toplumda ekonomik etkinlikler insanlığın tarihsel gelişme sürecinde toplumsal değişmenin yönünü belirleyen en temel faktör olmuş ve diğer bütün faaliyetlerinde kaynağı konumunda olmuştur.
Toplum hayatın devamı ve toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri ancak yapılan ekonomik etkinlikler sayesinde gerçekleşir. Dolayısıyla ekonomik etkinliklerin olmadığı bir toplumda toplum sosyolojisinin değişmeden söz edemeyiz. Toplumlarda ekonomik faaliyetlerin yapılması ve toplumların ekonomik gelişme düzeyi ise efendin en önce insanın, toplumsal grupların ve sınıflarının ilişki ve değişme yönünü olumlu ve olumsuz biçimde etkiler.
Ekonomi de üretim biçimleri geliştirilip, yaygınlaşırsa toplumda refah ve mutluluk artar. Tersi durumda da yüksek bir işsizlik ve enflasyon gibi önemli ekonomik sorunlar ortaya çıkar. Her iki durumda da sosyolojik anlamda bir toplumsal değişme olur. Bu şöyle olur; Ya toplumsal gelişme ve ilerleme gerçekleşecek ve toplumda zenginlik artacaktır. Veya toplumun bütün kesimleri ekonomik büyümenin nimetlerinden yararlanamayacak ve toplumsal sosyolojinin ileriye değişmesinin dengeli ve uyumlu olması mümkün olmayacaktır.