Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik, Ekonomi sosyolojisinin toplumun gelişimine olan etkileri

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik, Ekonomi sosyolojisinin toplumun gelişimine olan etkileri
1 Nisan 2023 22:29 | Son Güncellenme: 1 Nisan 2023 22:42
201

HABERMAX.Değerli Okurlar; Sosyoloji bilimi toplumum oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceler. Peki Ekonomik sosyoloji yada ekonomi sosyolojisi dediğimizde ne anlamalıyız? Bir toplumdaki genel anlamda ekonomik olgu ve olaylar toplumsal gruplar arasındaki ekonomik çıkarları günümüz teknolojisine bağlı insan ilişkiler ağı içinde ele alan bir bi¬lim dalıdır diyebiliriz. Bu Bilim dalının kurucuları Ünlü sosyologlar Alman Sosyoloğu Marx Weber ve Fransız Sosyoloğu Emile Durkheimdir.

Konumuz olan Sosyoloji ve Ekonomi ilişkisini ise, toplumla doğrudan ilişkili olan Ekonomi bilimi ile açıklarız. Toplum içinde yaşayan insanlar üretilen ticari mallar ve hizmetler vasıtasıyla maddi ve manevi ihtiyaçları karşılar ve ihtiyaçlarını karşılama biçimi ve miktarına göre de toplumda statü ve konum elde ederler. Toplumsal sosyolojiye ekonominin doğrudan etkisinin yanında ayrıca ekonomik alt yapı, hukuk, eğitim, din, ahlak ve benzeri olgularda etki etmektedir.

Özellikle sınırları belirli bir ülkedeki bir toplumda ekonomik etkinlikler insanlığın tarihsel gelişme sürecinde toplumsal değişmenin yönünü belirleyen en temel faktör olmuş ve diğer bütün faaliyetlerinde kaynağı konumunda olmuştur.

Toplum hayatın devamı ve toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri ancak yapılan ekonomik etkinlikler sayesinde gerçekleşir. Dolayısıyla ekonomik etkinliklerin olmadığı bir toplumda toplum sosyolojisinin değişmeden söz edemeyiz. Toplumlarda ekonomik faaliyetlerin yapılması ve toplumların ekonomik gelişme düzeyi ise efendin en önce insanın, toplumsal grupların ve sınıflarının ilişki ve değişme yönünü olumlu ve olumsuz biçimde etkiler.

Ekonomi de üretim biçimleri geliştirilip, yaygınlaşırsa toplumda refah ve mutluluk artar. Tersi durumda da yüksek bir işsizlik ve enflasyon gibi önemli ekonomik sorunlar ortaya çıkar. Her iki durumda da sosyolojik anlamda bir toplumsal değişme olur. Bu şöyle olur; Ya toplumsal gelişme ve ilerleme gerçekleşecek ve toplumda zenginlik artacaktır. Veya toplumun bütün kesimleri ekonomik büyümenin nimetlerinden yararlanamayacak ve toplumsal sosyolojinin ileriye değişmesinin dengeli ve uyumlu olması mümkün olmayacaktır.

 

 

 

 

 

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.