Dolar 32,5403
Euro 34,9400
Altın 2.421,20
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Karadeniz yine coştu: Rize’de Diyarbakırlı mevsimlik tarım işçisi olmak: Ücretlerine el koyuldu, işçiler darp edildi

Karadeniz yine coştu: Rize’de Diyarbakırlı mevsimlik tarım işçisi olmak: Ücretlerine el koyuldu, işçiler darp edildi
30 Temmuz 2020 16:06 | Son Güncellenme: 30 Temmuz 2020 16:08
1.807

AHA.Diyarbakır’dan Rize’ye mevimlik çay işçisi olarak giden 35 işçinin ücretine patronları el koydu. Kendilerine söylenen ile yaşananların çok farklı olduğunu Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aktaran işçiler kaldıkları yerde koronavirüs önlemi alınmadığını söyledi. Rize’de mahsur kalan işçiler bu sabah Rizeli bir ekip tarafından darp edildi.

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ

İşçiler darp edildi

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na konuşan işçilerin ekip başı İbrahim Kaya, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Biz 35 kişilik bir kafile grubu eşliğinde Diyarbakır’dan, Rize’ye mevsimlik çay işinde yüklemecilik yapmak için geldik. Gelmeden önce servis ücretleri bize ait, kalacak yer bize ait, yemek ise size ait denilerek getirildik. 2 servis tutarak yola çıkıp Rize’ye doğru yol aldık. 2 servis ücreti toplamda 5.000 TL para tuttu. Bize de biraz komisyon konusunda yardımcı olacaklarını ifade ettiler.

‘Söylenen ile uygulanan arasında dağlar kadar fark var’

Rize’ye geldikten sonra 1-2 gün çalıştık ve verilen sözlere baktık ama söylenen ile uygulanan arasında dağlar kadar fark vardı. Biz de tepki koyduk ve ‘Bu şartlar altında çalışamayız’ dedik. Daha sonra hepimizi topladılar. Başkan yardımcısı Yavuz başkan konuştu. ‘Her bir ekip (5 kişi) günde 2 kamyon ve 1’er kişiye düşecek şekilde Müba yapılacak’ dendi.

Daha sonra her başkan ayaküstünde 40 yalan attı ve bu yalanlar neticesinde oyalanmalar da başladı. Her gün mübaya gidilecek denilen iş stoka döndü. Kısaca eninde sonunda biz de dedik ki, ‘İşe çıkmıyoruz, haksızlık oluyor.’

‘6500 TL alacağımıza el koydular’

Şimdi ise bugün fişlerimizi topladılar, hesapladık 6540 lira alacağımız var. Ama onlar bize diyorlar ki, ‘Servis ve yemek ücretiniz 6500 lira tutuyor. Biz 6500 liralık parayı servis ve yemek neticesinde size vermiyoruz. Sadece bilet paranızı alıyoruz çıkın gidin’ dediler.

Polise, jandarmaya ve kaymakamlığa gittik fakat sonuç alamadık. Tamamen mağdur kaldık.

‘Kaldığımız yerler pandemiye uygun değil’

Diğer yandan kaldığımız yerler ise sterilize yerler değil. Koronavirüs var ama sosyal mesafeye uygun alanlar yok, maske yok, dezenfektan yok. Kaldığımız yerler leş. Tuvaletler kirli ve ağır pis kokulu. Banyonun kapısı kırık ve duş alamıyoruz. Yemek için mutfağa giriyoruz ama mutfak inanılmaz pis. Sigorta yapılacak dendi fakat yapılmadı. Birkaç kişi sağlık sorunları yaşadı ve onlara bile bir şey olmaz dendi.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.