Dolar 34,5306
Euro 36,1974
Altın 2.964,88
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

İYİ Parti Bursa’dan, Çalışan Gazeteciler Günü Açıklaması:

İYİ Parti Bursa’dan, Çalışan Gazeteciler Günü Açıklaması:
11 Ocak 2021 08:45
1.563

AHA.İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı İbrahim Erdoğan, basında çığ gibi büyüyen işsizliğe dikkat çekti. ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak bilinen 10 Ocak tarihlerinin anlamını tamamen yitirdiğini vurgulayan Erdoğan, “Binlerce gazeteci mesleğin acımasız çarkları içinde ezilip un ufak oldu. Bu gidişle 10 Ocaklar Çalışamayan Gazeteciler Günü olacak’ dedi.

-Halen daha çalışma şansına sahip olan gazetecilerin maaşlarının neredeyse asgari ücrete sabitlendiğine vurgu yapan Erdoğan, “Onu bile parça buçuk alabilen basın emekçilerinin kıdem, izin, ikramiye, bayram paraları gibi özlük hakları da çoktan buhar olup uçtu” şeklinde konuştu. Erdoğan konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Maalesef acı gerçek şudur ki; Türk basını, tarihinin en hazin günlerini yaşıyor.

Bilindiği gibi; 10 Ocak tarihi, 1961 yılında kabul edilen ve gazetecilere özlük haklarıyla ilgili yasal güvenceler getiren 212 Sayılı Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle, ilk önce ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak ilan edildi.

1971’de askeri darbenin basın özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ‘bayram’ ifadesi kaldırıldı ve 10 Ocak, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlandı.

Sonrasında basın çalışanlarının haklarının ellerinden birer birer alınması ve derinleşen sorunlarının bir türlü düzeltilmemesi nedeniyle de, 10 Ocak tarihi, medya çalışanları açısından ‘Dayanışma Günü’ olarak kabul gördü.

Bugüne geldiğimizde ise çok daha üzücü ve düşündürücü bir tablo ile karşı karşıyayız.

MEMLEKETTE ‘ÇALIŞAN GAZETECİ’ BIRAKMADINIZ!

Gördüğümüz şu ki, ülke genelindeki işsizliğin boyutları basın sektöründe de arttıkça artarken, çalışmaya devam edebilenlerin yıpranma, kıdem, ikramiye gibi kazanılmış hakları dahi ellerinden ya alındı ya da adeta kuşa çevrildi.

Basın çalışanlarının ezici çoğunluğunun maaşları asgari ücrete sabitlenirken, çok büyük bir kesim, pandemi bahanesiyle, bin küsur TL civarındaki kısa çalışma ödeneğine mahkum edildi. Bu nedenle de aslında çalışanlardan çok, çalışamayan gazetecilerin sorunları daha fazla konuşulmaya başlandı.

Bu gidişle korkarız ki, 10 Ocak tarihleri, ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ olarak ilan edilmek zorunda kalınacak.

Ülkemizde gazetecilerin bireysel hakları ile ilgili problemlerin yanı sıra, basın özgürlüğü de uluslararası düzeyde ve evrensel kriterler açısından çok geriledi.

Maalesef Türk basını,

bu iktidar döneminde çok kötü koşullarla karşı karşıya bırakıldı ve muktedirlerin bilinçli olarak nüfuz ettikleri basit bir algı mekanizması haline getirildi.

SORUNLAR, VAHİM

BOYUTLARA ULAŞTI

Teknolojik gelişmeler ve bunun beraberinde gelen yapısal değişimlerle birlikte de zorlu bir sürece giren medya, halkın doğru haber alabildiği, güvenilir bir mecra olma özelliğini yitirdi.

Yazılı basın başta olmak üzere, yaygın ve yerel basında, son yıllarda yayın hayatına son vermek zorunda kalan medya kuruluşları ve her gün işsizliğin pençesinde kıvranan meslektaşlarımızın sayısının çığ gibi büyümesi ile birlikte, basının sorunları, doğru haber alma özgürlüğü de dahil olmak üzere, çok daha vahim boyutlara yükseldi.

Kısacası gerek basın çalışanlarının, gerekse genel anlamda medyanın tüm sorunlarının çözümü, bugünkü daralan sistem içinde asla mümkün değil.

Bu konunun da tıpkı ekonomi, adalet, hukuk, eğitim, işsizlik gibi tüm temel sorunlarla birlikte, ülkemizde ancak topyekün bir sistem değişikliğinin gerçekleşmesi halinde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz.”

İbrahim ERDOĞAN

İYİ Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı, Basın Yayın ve Medyadan Sorumlu Başkan

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.