Dolar 32,3622
Euro 34,7316
Altın 2.393,95
BİST 10.153,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem’ler, Altınözü kadınları vasıtasıyla yeni çantalara dönüştürüldü.

”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem’ler, Altınözü kadınları vasıtasıyla yeni çantalara dönüştürüldü.
3 Ekim 2023 11:45 | Son Güncellenme: 3 Ekim 2023 13:21
144

HABERMAX.SkinCeuticals, bilimde ve yaşamda sürdürülebilirliği destekliyor. Skinceuticals ve ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta, Hatay’ın unutulmaya yüz tutan el sanatlarından ”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem geleneğini yeniden dönüştürmek adına, Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Hazek Kadın Kooperatifi) iş birliğinde “Değer Katmak Elimizden Gelir” projesini başlattı.


DEĞER KATMAK, ELİMİZDEN GELİR…Hatay/Altınözü’ne bağlı Hazek Kadın Kooperatifi ile üretimini yaparak, kadın istihdamını destekleyen; buğday sapı örücülüğü geleneğini devam ettirmeyi hedeflenen anlamlı proje 2 Ekim 2023, Pazartesi günü Lagom House of Experience’ta SkinCeuticals, Aslı Filinta ve Hazek Kadın Kooperatifi ev sahipliğinde tanıtıldı. Davete sanat ve cemiyet hayatından Gonca Vuslateri, Meriç Aral, Oylum Talu, İdil Yazar, Füsun Kuran, Melda Kamhi Kosif, Tuçe Peksayar, Mina Ceran, Benan Terzioğlu ve Bilge Yenigül gibi isimler katıldı.

Kendin olmanın gücününe inanılarak yola çıkılan bu projede, Hazek Kadın Kooperatifi üretimi yaptı, kadın istihdamına destek verildi, buğday sapı örücülüğü geleneğini devam ettirmek hedeflendi ve Anadolu’nun geleneksel el işçiliği ile tasarımın gücü bir araya geldi. Doğal malzemelerle sürdürülebilirliğe de dokunan ”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem’ler, Altınözü kadınları vasıtasıyla yeni çantalara dönüştürüldü.

Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanan cimem, buğday sapından örülerek Hatay Altınözü ilçesinde üretiliyor ve mutfakta nihale, ekmeklik, meyvelik, çerezlik, içli köfte ve tarhana kurutmak veya dekoratif amaçlı kullanılıyor. Cimemler sarma bağlama örgü tekniğiyle üretiliyor, kök boya tekniği ile renklendiriliyor ve farklı motiflerde örülebiliyor. Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ve kadın emeğinin gücünden ilham alarak bir dönüşüm hikayesi olarak konumlandırılan bu proje sayesinde 210 kadına, 210 aileye dokunuldu, doğal bitki örücülüğü yapan kadınların ördüğü cimemler 20-30’lu yaşlarda ki kadınların nesillerine geçti. 4000 adet çantanın yapımı için ortalama 7 ton buğday ve 40 dönüm tarla hasadına denk gelen bir buğday tüketimi oldu ve hepsi geri dönüştürüldü.

Hatay’da bulunan buğday tarlalarından toplanan sap buğdayların el emeğiyle örülmesiyle elde edilen özel çantalar deprem bölgesindeki Hazek Kadın Kooperatifi’nin zanaatkarlık gücünü gösterme imkanı sağlarken, bu proje adına 4000 adet çanta üretildi.

Anadolu kültüründen ilham alan ve markası “ASLI FILINTA”nın kalbini kolektif fayda ve sahici sürdürülebilirlik etrafında konumlandıran tasarımcı Aslı Filinta kültürümüzün değerlerini ileri dönüştürerek  yaşatmak ve kadın el emeği konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor . Aslı Filinta, SkinCeuticals ve Hazek Kadın Kooperatifi iş birliğinde hayata geçirilen bu projeyi şu sözleri ile anlattı: “Anadolu’nun geleneksel el işçiliğini ve değerlerini, yaşadığımız çağın ihtiyaçlarına karşılık gelecek şekilde kullanılır hale dönüştürürken; tasarımın gücünü kullanan bir işbirliği bu. Daha fikir aşamasındayken fayda yaratmaya odaklanmış, kadını ve el emeğini desteklerken, doğal malzemelerle sahici sürdürülebilirliğe dokunan bir birliktelik. Kök boya ile renklendirilen hakiki buğday sapı örücülüğü ile meydana getirilen Cimemler, Hazek Kadın Kooperatifi çatısı altında Antakyalı kadınlar tarafından çantalara dönüşüyor. Geleneği geleceğe taşırken; değerlerimize ve birbirimize sahip çıktığımız gönül çarptıran bir proje bu. Dönüşümün, değer yaratmanın ve bir olmanın sonsuz seçeneklerinden biri bu. Elden ele, kalpten kalbe dokunarak biz olmanın çağını hep birlikte başlatacağız. Bu projenin bir parçası olan bütün paydaşlarımıza gönülden teşekkürlerimizle.”

SkinCeuticals Marka Lideri Melis Şahin projeye duyduğu güveni ve hislerini şu şekilde açıkladı: “SkinCeuticals 35 yılı aşkın süredir 50’den fazla klinik çalışmayla yüksek performanslı ve kanıta dayalı patentli ürünleri ile kendi versiyonunu en iyisini dönüşmek isteyen tüketicilerimize buluşuyor. 10.000’den fazla dermatoloji ve plastik cerrahi kliğinde estetik işlemler ve işlemlerden sonra evde profesyonel bakıma devam eden sürdürülebilir bir fayda sağlıyoruz. Bugün 15 yılı aşkın süredir tutkuyla markaya bağlı tüketiciler yaratabildiğimizi görüyoruz. Bu noktada büyük bir değer yarattığımızı marka vadimizle çıtayı çok yukarıya taşıdığımızı farkındayız. Yaşadığımız depremin ardından   ülkemiz için nasıl faydalı bir iş yapabiliriz konusunu çok düşündük ve yarattığımız marka değeri ile kol kola girecek ‘kolektif fayda’ kavramı üzerine bir süre çalıştık. Bu noktada yollarımız ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta ile kesişti. Aslı Filinta’nın ileri dönüşüme öncülük ettiği ve sürdürülebilirlik üzerine yaptığı çalışmaları keyifle takip ediyorduk. Biz kendin olmanın gücüne inanıyoruz. Bizim hayalimiz dönüşümü başlatmak ve bu gücü daha büyük bir değere dönüştürebilmekti. Bugün belki de artık kullanılmayan bir geleneğin hayatımıza bir şekilde yeniden girmesini ve kadınlarımızın gücünü keşfetmelerini, farklı yaratımlarla gelecek nesillere aktarmalarına destek olacak bu projeyi geliştirdik. Anadolu’ya, kadına, el emeğine, doğal malzemelerin kullanımı ile sürdürülebilirliğe dikkat çeken bu ileri dönüşüm hikayesinde beraber olduğumuz için çok mutluyuz..”

Hazek Kadın Kooperatifi Başkanı Leyla Ayvazoğlu ise: “2019 yılı sonlarında kurulan HAZEK tamamen dezavantajlı kadınlardan oluşan ve üretim yapmak isteyen ancak pazar bulamayan kadınlara hizmet etmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’nin en uç noktasında bu şehirde yaşayan herkesin evinde bulunan ürünleri yalnızca hediyeleşmek amacıyla kullanan kadınlar artık ürettiklerinin satışını ve pazarlamasını yapabilecek bir ortam bulabilmekteler. Hazek Kadın Kooperatifi olarak bizler Altınöz’ünde üretilen kültürel miras olan şehrin değer ve dinamiklerini ön plana çıkarıp üretim yoluyla Türkiye’nin dört bir yanına şehrimizi tanıtmak istiyoruz. yeniden hayat bulan Cimemimizin nesiller boyu üretime devam etmesini gönülden arzuluyoruz.” cümleleri ile projeden duyduğu mutluluğu aktardı.

Hatay Altınözü Zeytin Emeği ve Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; zeytinin anavatanı olarak nitelendirdikleri ilçelerinde, bereketli ve verimli topraklarda ürettikleri hammaddeleri işliyor, üretiyor, sağlıklı, doğal gıda olarak ulaştırıyor. Gastronomi kenti Hatay’ın hammadde şehri Altınözü’nü tüm Türkiye’yi tanıtmayı şiar ediniyor, ilçe kadınlarına pazar yaratıyor ve yeniden kadına kazandırıyor. Kadın kazanırsa aile kazanır, çocuk kazanır diyen işletme kooperatifi SkinCeuticals x Aslı Filinta iş birliği için bu sefer buğday sapından el işçiliği ile örülen çanta tasarımını özel üretime geçirdi. Bu proje sayesinde nesilden nesile bir aktarım söz konusu olurken, genç yaştaki kadınlar buğday sapı örücülüğünü öğrendi ve bu pazarın bir parçası haline geldi. SkinCeuticals yetkili satış noktalarından yapılan CE Ferulic antioksidan serum alışverişlerinde hediye edilecek çantaların içerisinde 15ml Resveratrol B E Gece Antioksidan’ı bulunuyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.