HABERMAX.Yeni öğretim yılı 11 Eylül’de başlayacak, bu tarihe kadar öğrenciler ve ailelerin önünde yaz tatili için iki ayı geçen bir süre bulunuyor. Öğrenciler yaz tatilinde dinlenip, gezerek görerek eğlenceli ve yeni deneyimler elde edebilir. Uzun yaz tatili aynı zamanda biten döneme dair değerlendirmelerin ve varsa eksikliklerin de telafisinin yapılabileceği iyi bir zamandır. Tatilleri aile olarak hep birlikte sosyal aktivitelerle geçirmek çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve aile bağlarının güçlenmesini sağlayacaktır. Öğrencilerin dinlenirken, araştırma ve öğrenme hevesinden uzaklaşmamaları ve bu süreyi iyi değerlendirmeleri için İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğretmenleri yararlı öneriler hazırladı.
Eğlenirken dinlenmeyi de ihmal etmeyin: Tatilin ilk koşulu tabi ki bolca dinlenmek ve geçen yılın yorgunluğunu üzerinizden atmaktır. Tatil planınızı oluştururken hareketli gezi programlarına ek olarak ailece geçirilecek vakitlere yönelik oyunlar ve kutu oyunları düşünebilirsiniz.
Yenilikler deneyin: Yaz dönemi ilgi duyduğunuz konuları keşfetmek, yeteneklerinizin farkına varabileceğiniz yeni etkinlikleri denemek için de bir fırsat olabilir.
Kitap Okuyun: Kitap okuma alışkanlığını edinmek bireye bir ömür boyu katkıda bulunur. Okullar açıkken bu alışkanlığı istendik düzeyde gerçekleştiremeyenler için uzun tatil dönemleri bir fırsat olabilir. Kitap okuma alışkanlığı, okuduğunu anlama, yorum yapabilme, dikkati daha uzun süre odaklayabilme ve hafızayı güçlendirme etkisine sahip olması açısından son derece önemlidir.
Sınav öğrencileri tatili iyi değerlendirsin: 8. sınıfa geçecek öğrencileri bolca çalışacakları bir dönem bekliyor, bu nedenle onların bu tatili dinlenerek keyifle geçirmeleri yeni öğretim yılına yüksek motivasyonla başlamalarında etkili olacaktır. Özellikle de 7. Sınıf öğrencilerinin 8. Sınıf LGS hazırlık sürecine gireceklerini de düşünerek, tatili dinlenerek geçirirken aynı zamanda da akademik çalışmalarını sürdürmeleri ve 7. Sınıf konularını tekrar ederek 8. Sınıf sürecine başlamaları kendilerini LGS hazırlık sürecine girerken daha hazır hissetmelerini sağlayacaktır.
Ailelere öneriler:
Ortak zaman geçirmek: Yaz tatilinde çocuklarınızla eğlenirken aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyebilirsiniz. Onlarla sinema günleri, piknik, doğa yürüyüşü, spor etkinlikleri planlamanın yanı sıra farklı sosyal ortamlara girebileceği etkinlikler de organize edebilirsiniz. Bu dönemde mümkün olduğunca hem sizinle hem de arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmeleri, sohbet etmeleri, paylaşımda bulunmaları sosyal yanlarını güçlendirecektir. Şehir içinde gezilecek yerlerin listesini önceden planlayıp gezmek, görmek
farkındalıklarını da artırabilecektir.
Eksiklikleri gidermesine destek olmak: Biten eğitim öğretim dönemi büyük bir emek ve çalışma içerdiğinden öğrencilerin bu çabasını takdir ederek değerlendirmeniz önemlidir. Eksiklerini fark ettirirken olumlu dil kullanmak kendisini yetersiz hissetmeden telafi edecek motivasyonu sağlamasına da yardımcı olacaktır.
Kitap okuma: Çocukların kitap okuma alışkanlığını kazanması için evde kitap okuma saati ve ortamı oluşturabilmek önemlidir. Aileler de bu saatlerde kitap okuyarak onlara rol model olabiliriz. LGS sürecine geçecek 7. Sınıf öğrencileri için ise kitap okumanın ayrı bir önemi daha vardır. Düzenli kitap okumak öncelikle sınav sorularını okurken dikkatimizi daha uzun sürelerle soruda tutabilmeyi sağlar. Çünkü kitap okurken de uzun süre odaklanırız. Kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir ve sınavda öğrencinin bilmediği kelime ile karşılaşma riski azalır. Sınavda hız güç dengesini sağlayabilmek son derece önemlidir. Sınava hazırlanan öğrencilerin genel kaygısı zamanı verimli kullanamamak ve soruların hepsine bakacak kadar süreyi yetiştirememektir. Bu durumun üstesinden gelebilmenin en temel yolu düzenli okuma alışkanlığının kazanılması ile mümkündür. Dolayısıyla 8. Sınıfa geçecek öğrencilerin öncelikle yaz tatilinde düzenli kitap okumaları çok önemlidir.
Ekran süresini iyi ayarlayın: Çocuklar genelde tatil dönemlerinde en çok da ekran karşısında zaman geçirmek isteyeceklerdir. Bu durumda onlar için zamanlarını daha farklı, onlara daha iyi gelecek etkinliklerle geçirmelerini planlayarak ekrana duyacakları ihtiyacı azaltabilirsiniz. Bilimsel araştırmalara göre günde 2 saati aşan ekran süresi gelişim dönemindeki çocukların dikkat sürelerini olumsuz etkilemektedir. Tam da bu sebepten dolayı yaz tatilinde bolca zamanları olsalar dahi, ekran süresinin ayarlanması oldukça önemlidir.
Aynı zamanda tatil döneminde daha yoğun ekran ile karşı karşıya olan çocuklar okul dönemi başladığında bu alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçememekte bu durum da okula adaptasyon, sürecini uzatırken bir anda ekrandan uzak kalmak da motivasyonlarını etkileyebilmektedir. Özellikle 8. Sınıfa geçecek öğrenciler için dikkat süresi oldukça önemli bir konu olduğundan, günlük ekran süresinin 2 saati aşmaması tatil dönüşlerinde daha hızlı adapte olmalarını sağlayarak zaman konusunda da sıkıntı yaşamalarının önüne geçecektir. Teknoloji kullanımının ailenin kontrolünde ve uygun gördüğü zamanlarda sağlanması yaz tatilinde de dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Rutinlerin Koruyun: Tatil dönemleri uyku düzeni başta olmak üzere bazı rutinleri esnetse de diğer yandan bu rutinleri korumaya çalışmak, tatil dönüşündeki öğrencilerin adaptasyon süreçleri açısından önemlidir. Rutinler esneyebilse de tatil dönemine ilişkin yeni bir düzenleme getirmek bu durumu sağlamanızda yardımcı olabilir. Özellikle 8. sınıfa geçecek öğrenciler için rutinlerin korunması demek; öğrencilerin yeni döneme hazır bir şekilde başlamalarını sağlar. Öğrencilerin uzun yaz tatilleri dönüşündeki adaptasyon süreçlerinin daha uzun olduğunu düşünecek olursak, sınava hazırlanacak öğrencilerin için böyle bir adaptasyon süreci zaman kaybı da yaratacağından rutinlerini koruyarak yaz tatilini geçirmeleri iyi olacaktır.
Özetle; bu uzun yaz tatili öğrenciler için hem bolca dinlenip, eğlenmek ve gezmek; hem de yeni okul dönemine hazırlık için bir fırsattır. Bu sürenin nasıl geçirileceğini tatilin başında ortak olarak planlamak önemlidir. Planlamayı yaparken çocukların fikirlerini almak, onların ihtiyaçlarına değer verdiğinizi gösterecek ve ortak plana severek uyum göstermelerini sağlayacaktır.