Dolar 32,2125
Euro 34,6932
Altın 2.450,09
BİST 10.259,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 21°C

İBB’NİN “MİLLİ TARIM YERLİ TOHUM” PROJESİNDE İLK HASAT YAPILDI

İBB’NİN “MİLLİ TARIM YERLİ TOHUM” PROJESİNDE İLK HASAT YAPILDI
20 Eylül 2019 09:12
546

AHA.İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması ve İstanbulluların sağlıklı beslenmesi amacıyla başlattığı “Milli Tarım Yerli Tohum” projesinin ilk hasadı Beykoz’da yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Tarım yerli imkanlarla geliştirerek Beykoz’un Cumhuriyet Köyü’ne ektiği 6 farklı yerli mısır çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

Şehit ve gaziler için saygı duruşu, ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Sabriye Zuhal Bostan, projenin çevre sevgisinin bir ürünü olduğunu söyledi. Bostan, “Çalışma hayatımın ilk yıllarında da bu konularla çok ilgilendim. Bunun çalışmalarda düşüncelerde kalmamasını sağlamak bizim için çok önemli” dedi.

Muhtarlara ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Bostan, “Milli tarım ve yerli tohumu geliştirmek için hepimize çok ciddi görevler düşüyor. Belki önümüzdeki sene buradaki topluluğun 50 katıyla birlikte burada oluruz” diye konuştu.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetkilisi Ahmet Duman da “Ülkemizde yerli mısır tohumu kullanım oranı yüzde 1,5 ile 2 arasında değişiyor. Bu orandan kesinlikle memnun değiliz. Yüzde 90’larda yerli çeşitlerimizin kullanılmasını istiyoruz. Biz şu anda dışa bağımlıyız. Bunu kırmak için dört yıldır ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Bizim amacımız sadece çiftçimizin kazanmasıdır. Ülkemizde faaliyet gösteren yurtdışı menşeli firmalar firmalardan yalnızca ikisi ülkemizdeki mısır tohumculuğunun yüzde 70’ini karşılıyor” şeklinde konuştu.

Gönüllü çiftçi Necati Melek, desteklerinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından hasadı gerçekleştirilen Mısır çeşitleri incelendi. Törenin sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcılara hasat yemeği ikram edildi.

İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması ve İstanbulluların sağlıklı beslenmesi amacıyla 2017’de başlattığı “Milli Tarım Yerli Tohum” projesi kapsamında, bugüne kadar 42 farklı bölgedeki toplam 262 dekar alanda 75 tohum çeşidinin ekimini gerçekleştirdi. 12 türe ait ürünler; mısır, buğday, arpa, çeltik-pirinç, karabuğday, nohut, ayçiçeği, kanola, aspir, kestane kabağı, şeker mısırı, yulaftan oluşuyor.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.