Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Hüseyin Okumuş yazdı: Büyük Teknoloji Devleri Milyarlarını Nasıl Kazanıyor?

Hüseyin Okumuş yazdı: Büyük Teknoloji Devleri Milyarlarını Nasıl Kazanıyor?
26 Nisan 2022 09:56
381

HABERMAX.2021’de Beş Büyük teknoloji devi Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta ve Microsoft toplam 1,4 trilyon dolar gelir elde etti.


Bu gelirin kaynakları nelerdir ve nasıl bozulur?

Aşağıda, bu büyük teknoloji devlerinin gelir elde etmesinin ana yollarını inceleyeceğiz ve son yıllarda gelirlerinin ne kadar arttığına bir göz atalım.
Büyük teknoloji şirketlerinin gelir elde etmesinin iki ana yolu vardır:
ya size ürün satarlar
Veya sizi ürün olarak reklamcılara satmak
Apple, Microsoft ve Amazon ilk kategoriye giriyor – çoğu geleneksel işletme gibi, bu şirketler müşterilere para karşılığında fiziksel (veya dijital) bir ürün sunuyor. Apple’ın gelirinin yarısından fazlası iPhone satışlarından geliyor, Azure bulut hizmetleri Microsoft’un toplamının neredeyse üçte birini oluşturuyor ve Amazon’un çevrimiçi mağazaları şirketin gelirinin yaklaşık %50’sini oluşturuyor .
Öte yandan, Meta ve Alfabe işleri biraz farklı yapıyor. Bu iki teknoloji devi, gerçek bir ürün satmak yerine, paralarının çoğunu izleyicilerinin dikkatini satarak kazanıyor. Meta’nın gelirinin yaklaşık %98’i Facebook reklamlarından gelir ve Google’ın gelirinin %81’i çeşitli Google ürünlerindeki reklamlardan gelir.
Bununla birlikte, farklı satış yöntemlerine rağmen, bu şirketlerin hepsinin ortak bir noktası var: son yıllarda gelirler arttı.
Pandemi Büyümeyi Hızlandırdı
Artan işsizlik ve pandemi kaynaklı kaosun ortasında, Büyük Beşli hala önemli bir gelir artışı görmeyi başardı.
2019’da (pandemi öncesi), büyük teknolojinin birleşik geliri %12 arttı . Ertesi yıl, küresel pandeminin başlaması ve onunla birlikte gelen çeşitli ekonomik zorluklar boyunca, büyük teknoloji yine de birleşik gelirini %19 oranında artırdı .
Ve 2021 mali yılında, büyük teknoloji , yıldan yıla birleşik gelirde %27 büyüme gördü.
Şirket Gelir (2020 Mali Yılı) Gelir (2021 MY) Büyüme (Yıllık)
Elma 274,5 milyar dolar 365,8 milyar dolar %33
Amazon 386,1 milyar dolar 469,8 milyar dolar %22
Alfabe 182,5 milyar dolar 257.6 milyar dolar %41
Microsoft 143.1 milyar dolar 168,1 milyar dolar %17
Meta 86,0 milyar dolar 117,9 milyar dolar %37
kombine 1,1 trilyon dolar 1,4 trilyon dolar %27
Bu şirketler ekonomik kargaşa ve küresel kaos sırasında nasıl gelişmeye devam etti? Bu mümkün oldu çünkü COVID-19’un tetiklediği toplumsal değişimler, büyük teknolojilerin ürün ve hizmetlerine olan talebi artırdı.
Örneğin, sokağa çıkma kısıtlamaları insanları çevrimiçi alışveriş yapmaya zorlayarak e-ticaret satışlarının artmasına neden oldu. Ofisler kapandıkça ve şirketler tamamen uzak çalışma alanlarına yöneldikçe dizüstü bilgisayarlara ve bulut tabanlı hizmetlere olan talep arttı.
Büyüme Burada Kalacak mı?
Bu günlerde, çoğu ülkede COVID-19 kısıtlamaları hafifledi ve dünya yavaş yavaş normale döndü.
Ancak bu, büyük teknoloji için büyümenin duracağı anlamına gelmiyor. Aslında, iş ve alışveriş alışkanlıklarımızda pandemi kaynaklı değişiklikler büyük olasılıkla devam edecek, bu da büyük teknolojilerin tekliflerine yönelik artan talebin burada kalabileceği anlamına geliyor.
Küresel bir ankete katılan çalışanların üçte ikisi, şirketlerinin uzaktan çalışmayı kalıcı bir seçenek haline getireceğini söyledi. Ve küresel e-ticaret satışlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde istikrarlı bir şekilde artması ve 2025 yılına kadar
7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor .

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.