Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Hukukçu Çalıkuşu’ndan Erdoğan’a afet bölgesinde “özel yetkili mahkeme” çağrısı

Hukukçu Çalıkuşu’ndan Erdoğan’a afet bölgesinde “özel yetkili mahkeme” çağrısı
15 Mart 2023 11:59 | Son Güncellenme: 15 Mart 2023 12:00
185

HABERMAX. Yaklaşık 50 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin yaraları sarılırken afet bölgesinde yaşanan ihmaller devam ediyor. Avukat Figen Çalıkuşu, hem afet öncesi hem de sonrasında yaşanan ihlaller için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel yetkili mahkeme kurması çağrısında bulundu.

Hukukçu Çalıkuşu, “Deprem bölgesi açık bir suç mahalli” vurgusu yaparak, “bu bölgede depreme dayanıklı kentler inşa edilmediğini, alt yapı güvenliğinin sağlanmamış, bu yönde yasal ve teknik gerekliliğin yerine getirilmemiş olduğunu ispat etmektedir” dedi.

YARGILAMA SÜRECİ ACİLEN BAŞLAMALI

Çalıkuşu, “Hem deprem öncesi hem deprem sonrasında işlenen çok fazla ve çeşitte suç var. Elbette bu suçların da çok sayıda failleri bulunuyor” diyerek kamu vicdanını tatmin edecek bir yargılama sürecinin acilen başlaması gerektiğini savundu.

OHAL bölgesinde özel yetkili mahkemelerin kurulmasınını öneren Çalıkuşu, “Deprem bölgesinde yaşanan bu felaketin deprem öncesi ve sonrasında olmak üzere ayrı ayrı her bir sorumlusunu, işledikleri suçlarını, cezalarını ve tazminat yükümlülüklerini saptamak ve yargılamak üzere ÖZEL YETKİLİ İHTİSAS MAHKEMELERİ’nin kurulması gereklidir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN BU MAHKEMELERİ KURABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunan Çalıkuşu, “Cumhurbaşkanı OHAL yetkisini kullanarak özel yetkili ihtisas mahkemeleri kurulması yolunda karar verebilir ve vermelidir” diye konuştu.

Çalıkuşu’nun açıklamaları şu şekilde,

“Deprem bölgesi açık bir suç mahalli. Gözümüzün önündeki enkaz kentler bize, deprem bölgesi olduğu çok iyi bilinen bu bölgede depreme dayanıklı kentler inşa edilmediğini, alt yapı güvenliğinin sağlanmamış, bu yönde yasal ve teknik gerekliliğin yerine getirilmemiş olduğunu ispat etmektedir. Keza deprem sonrasında yaşanan yoksunluk, beceriksizlik ve yetersizliğe dayalı olarak deprem bölgesinde olması gereken organize ve sistemli kurtarma, barınma ve her türlü ihtiyacın teminine yönelik devletin yükümlülüğü layıkı ile yerine getirilmemiştir.

Hem deprem öncesi hem deprem sonrasında işlenen çok fazla ve çeşitte suçlar var. Elbette bu suçların da çok sayıda failleri bulunuyor. Çok hızlı, çok yoğun ve bir o kadar da kamu vicdanını, adalet duygusunu tatmin edecek yargılama sürecine ihtiyaç var.

Depremzedelerin en temel hak olan yaşam haklarının yeterince güvenceye alınmamış olmasına bağlı olarak, hem cezai hem de her türlü tazminata yönelik yargı kararlarının adil bir yargılama süreci ile hızlıca sonuçlandırılması gerekir. Bu felaketin tek sorumlusu sadece müteahhitler değildir.

Önerim, deprem bölgesinde yaşanan bu felaketin deprem öncesi ve sonrasında olmak üzere ayrı ayrı her bir sorumlusunu, işledikleri suçlarını, cezalarını ve tazminat yükümlülüklerini saptamak ve yargılamak üzere ÖZEL YETKİLİ İHTİSAS MAHKEMELERİ nin kurulmasıdır.

Cumhurbaşkanı OHAL yetkisini kullanarak özel yetkili ihtisas mahkemeleri kurulması yolunda karar verebilir ve vermelidir. Bu felaketin tüm sorumluları bulup, adil yargılama ile eksiksiz hak teslimini yapmak yitirdiğimiz her bir canımıza, geride kalan yaralı, acılı insanlarımıza borcumuzdur. Yalana, algıya, sorumluların yargı eliyle saklanması ve korunmasına izin verilmemelidir.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.