Dolar 34,0202
Euro 38,0463
Altın 2.831,33
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Her 1000 Bebekten 3’ü İşitme Kaybı ile Doğuyor: İşitme Kaybının Önemli Sinyalleri ve Erken Müdahalenin Önemi

Her 1000 Bebekten 3’ü İşitme Kaybı ile Doğuyor: İşitme Kaybının Önemli Sinyalleri ve Erken Müdahalenin Önemi
8 Ağustos 2024 12:04
192

HABERMAX. İşitme kaybı, bebeklerin gelişim süreçlerini önemli ölçüde etkileyebilir. Acıbadem Altunizade Hastanesi’nden Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı ile doğduğunu ve Türkiye’nin işitme kaybının erken tanısı konusunda başarılı bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye, dünya çapında işitme kaybının erken tanısı ve müdahalesi için yürütülen Yenidoğan İşitme Tarama Programları’nda en başarılı yüzde 20’lik dilimde yer alıyor.

**İşitme Kaybının Sinyalleri**

Bebeklerde işitme kaybını erken aşamada tespit etmek kritik önem taşır. İşte dikkat edilmesi gereken bazı sinyaller:

1. **3 Ayda Tepki Vermeme:** Bebeğiniz 3 aylıkken seslerin yönüne tepki vermiyorsa bu bir işitme kaybı belirtisi olabilir.
2. **6 Ayda Babıldama Eksikliği:** 6 aylık bebeğiniz babıldamaya başlamamışsa veya babıldamalarda bir azalma varsa bu durum işitme sorununa işaret edebilir.
3. **Yüksek Seslere Tepki Vermeme:** Bebeğiniz uyurken veya uyanıkken yüksek seslere tepki vermiyorsa dikkatli olunmalıdır.
4. **12 Ayda Kelime Üretmeme:** Bebekler genellikle 12 aylıkken ilk kelimelerini üretir. Bu yaşta hala kelime üretmiyorsa ileri testler gereklidir.
5. **18 Ayda Dil Gelişimi:** 18 aylık bebeğiniz hala tek bir kelime söylemiyorsa işitme testleri yapılmalıdır.

**Yenidoğan İşitme Tarama Testleri**

Yenidoğanlarda işitme testleri hastaneden taburcu edilmeden önce yapılır. Bu testte, özel bir işitsel uyaran kullanılarak dış kulak yoluna kulaklık ve başa elektrotlar yerleştirilir. Ses sinyalleri verildiğinde işitme sinirindeki yanıtlar cihazla kaydedilir. Testin sonucunda ‘bebek testten geçti’ veya ‘kaldı’ olarak raporlanır. Tarama testlerinden kalınırsa endişelenmemek ve testleri tekrarlamak önemlidir.

**Tedavi ve Erken Müdahale**

İşitme kaybının tanı ve tedavisi ne kadar erken başlatılırsa, çocuğun gelişimi o kadar olumlu yönde etkilenir. Dr. Uğur, işitme kaybı tanısı konulan bebeklerin en geç 3 aylıkken, tedaviye başlanmasının hedeflendiğini, böylece dil ve konuşma gelişimindeki olası sorunların önüne geçilebileceğini vurguladı.

**Sonradan Oluşabilecek İşitme Kaybı**

İşitme kaybı doğumsal olabileceği gibi yaşamın ilerleyen dönemlerinde de meydana gelebilir. Bu nedenle, işitme kaybı belirtilerine karşı dikkatli olmak ve zamanında müdahale etmek büyük önem taşır.

**İşitme Kaybının Yaşam Üzerindeki Etkileri**

İşitme kaybı, dil ve konuşma gelişiminden sosyal yaşantıya kadar birçok alanı etkiler. Dr. Uğur, işitme kaybının bir engel olmaktan çıkarılması ve bireyin topluma entegre edilmesi için erken tanı ve müdahalenin kritik olduğunu belirtti. Tedavi sürecinde çocuğun dil-konuşma gelişimi, bilişsel gelişimi, akademik başarısı ve sosyal yaşantısı dikkate alınarak bireysel potansiyeline ulaşması sağlanır.

İşitme kaybının erken tespiti ve müdahalesi, çocuğun sağlıklı gelişimi ve topluma uyum sağlaması için hayati önem taşır.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.