Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Hayata kız çocukların gözünden bakan sergi

Hayata kız çocukların gözünden bakan sergi
21 Kasım 2023 21:55
123

HABERMAX.Suna’nın Kızları davetiyle hazırlanan “Konuşan Fotoğraf” sergisi 21 Kasım – 3 Aralık arasında Pera Müzesi’nin giriş katında bulunan Pera Café’de sanatseverlerle buluşuyor.


Suna’nın Kızları davetiyle Türkiye’nin çeşitli illerinden 8 ila 20 yaş arası 50 kız çocuk ve genç kadının günlük yaşam deneyimlerinin aktarıldığı fotoğraflara yer verilen “Konuşan Fotoğraf” sergisi, kız çocuk olmanın ne anlama geldiğini onların gözlerinden anlamamıza, hayata nasıl baktıklarını keşfetmemize ve yaşadıkları deneyimlere yaklaşmamıza aracı olarak kız çocukların hayatlarına bir pencere açıyor, seslerini duymamıza imkân sağlıyor.

Her fotoğraf, izleyicileri hem o kareyi çeken kız çocuğun benzersiz yaşam yolculuğu hakkında bir hikâyeye ve bu hikâyenin parçası olmaya, hem de hayata nasıl baktıklarını keşfetme ve yaşadıkları deneyimlere yaklaşmaya davet ediyor.

Görsel sanatı sözlü hikâye anlatımıyla birleştirerek katılımcılarına hikâyelerini anlatmaları için güç veren “Konuşan Fotoğraf” (photovoice) yöntemiyle geliştirilen sergi, Pera Müzesi’nin giriş katında bulunan Pera Café’de, 21 Kasım – 3 Aralık arasında ziyaret edilebilecek.

Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı, “Konuşan Fotoğraf sergisiyle herkesin kız çocukların çeşitli bakış açıları ile karşılaşmasını amaçlıyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişkinlerin dünyasında hem kız hem çocuk olarak gördüklerini, anlattıklarını görmeye, duymaya ve hayatlarımızı onları da kapsayacak şekilde yeniden tasarlamaya davet ediyoruz.” dedi.

Kamu, özel sektör ve sivil toplum tarafından çocuklara sunulan hizmetlerden toplumun tüm kesimlerinden çocukların yararlanabilmesi için; mekânların, programların ve faaliyetlerin kız çocuklar için kız çocuklarla birlikte, onların özgün ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Maşalacı, “Kız çocuklar için uygun, erişilebilir ve etkili çözümler yaratmak ve nihayetinde kız çocukların kendi yaşamlarının aktif özneleri olmasını desteklemek amacıyla kız çocuk odaklı tasarım yaklaşımını benimsiyoruz. Konuşan Fotoğraf sergisinin kapsamı tam da bu yaklaşım merkeze alınarak tasarlandı. Sergi bizlere kız çocukların gözünden dünyaya bakmak ve onlarla bağ kurmak için imkân veriyor.” diye ekledi.

“Konuşan Fotoğraf” sergisi hazırlıkları Ekim ayında sahada çocuklarla çalışan Suna’nın Kızları paydaşlarına yönelik destekleyici atölyelerle başladı. “Konuşan Fotoğraf” (photovoice) yöntemi üzerine düzenlenen atölyelerin yürütücülüğünü InCommon ekibinden Melis Cin ve Nilay Yılmaz yaptı. Bu atölyelerin hemen ardından yine aynı katılımcılarla Gökçe Uysal tarafından “Temel Fotoğrafçılık” atölyesi yapıldı. Serginin çocuklarla olan saha uygulaması ise bu atölyeleri tamamlamış olan Suna’nın Kızları paydaşlarının kolaylaştırıcılığında gerçekleşti. Konuşan Fotoğraf atölyelerinin saha uygulamalarında Hayata Destek Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mahalle Evleri, Koç Okulu, Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Suna’nın Kızları saha ekipleri verdikleri önemli destekle çocukların fotoğraflarının ve hikâyelerinin ilgililere ulaşmasını sağladı.

Sergi fikri, kız çocukların bakış açılarını ve seslerini 3 Kasım’da düzenlenen “Kız Çocuk Odaklı Tasarım” konferansına taşıma amacıyla doğdu; içerik tasarımı InCommon ekibi, görsel tasarımı Gigler Creative tarafından hazırlandı.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.