Dolar 32,3762
Euro 34,7786
Altın 2.394,49
BİST 10.238,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Hangi ülke vatandaşları, ABD’de kemer ve ayakkabı çıkarmadan uçabiliyor?

Hangi ülke vatandaşları, ABD’de kemer ve ayakkabı çıkarmadan uçabiliyor?
19 Temmuz 2023 02:38
124

HABERMAX.11 Eylül saldırılarından sonra ABD’de havaalanlarındaki güvenlik her zamankinden daha da sıkı hale geldi. Bu önlemler artık bazı ülke vatandaşları için yumuşatılmış durumda. 14 ülkenin vatandaşları, ‘doğrulanmış yolcu’ programları sayesinde ABD içinde ve Kanada’da beklemeden uçabiliyor.

Havaalanlarında ötmeyen, patentli hayalet kemer üreticisi Ezio Moda yetkilisi Kadir Sarıbacak, doğrulanmış yolcu programları hakkında şu bilgileri verdi:

TSA PreCheck

TSA PreCheck, Amerikan Ulusal Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA) tarafından yürütülen ve yolcuların hızlandırılmış bir havaalanı güvenlik hattını kullanmasına izin veren bir üyelik programıdır. Bu özel hatlarda yolcular, diğer yolculara göre daha az rahatsız edici bir havaalanı güvenlik taramasından geçer. TSA PreCheck üyeleri, bir özgeçmiş kontrolü yoluyla önceden taranır ve düşük riskli olarak değerlendirilirler.

Havaalanı güvenliğinde, TSA PreCheck üyelerinin ayakkabılarını, kemerlerini ve hafif ceketlerini çıkarmaları gerekmez. Ayrıca dizüstü bilgisayarlarını ve bazı sıvılarını bavullarında veya el çantalarında bırakabilirler.

12 yaş ve altındaki çocuklar, kayıt olmadan TSA PreCheck üyeliğine sahip bir ebeveyn veya bir vasi ile seyahat ederken TSA PreCheck şeridini kullanabilir. 13 ila 17 yaş arası gençler de kayıt olmadan ebeveynlerine veya velilerine eşlik edebilir, ancak yine de düzenli taramaya tabi olabilirler.

TSA PreCheck, ABD genelinde 200’den fazla havalimanında ve 80’den fazla katılımcı havayolunda mevcut.

Global Entry

Global Entry, federal bir kurum olan ABD Gümrük ve Sınır Koruması tarafından yürütülen bir üyelik programıdır. Program, ABD’ye girişte hava, kara veya deniz yoluyla hızlandırılmış göçmenlik taraması sağlar. Global Entry üyeliğine sahip gezginler, titiz bir özgeçmiş kontrolü ve yüz yüze görüşmeye dayalı olarak önceden onaylanmış ve düşük riskli olarak değerlendirilmiştir.

Global Entry üyeliği aynı zamanda TSA PreCheck’i de içerir, böylece tek bir programla avantajları ikiye katlayabilirsiniz. TSA PreCheck’in aksine, Global Entry üyeliği bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere Global Entry avantajlarından yararlanmak isteyen herkes için gereklidir. Bu, her birey üye olmadıkça ailelerin Global Entry’yi kullanamayacağı anlamına gelir.

Global Entry, 15 ön gümrükleme noktasından (İrlanda’da Dublin ve Shannon; Aruba; Bahamalar’da Nassau; Bermuda; Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’da Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver, Victoria ve Winnipeg) ABD’ye hızlandırılmış kara ve deniz girişi için de kullanılabiliyor.

NEXUS

NEXUS, diğer uluslararası konumların yanı sıra ABD ve Kanada arasında sık sık seyahat eden gezginler için tasarlanmıştır. Bir NEXUS üyeliği, ABD ve Kanada’ya kara, deniz ve hava sınırlarında hızlandırılmış girişi içerir.

NEXUS, uçarken tüm TSA Ön Kontrolü ve Küresel Giriş avantajlarının yanı sıra Kanada’ya vardığınızda NEXUS kiosklarına erişim sağlar. Kara yoluyla, NEXUS üyeleri, genel olarak halka açık olan normal hatlardan daha kısa hatlara sahip olan kara sınır kapılarında tahsis edilmiş NEXUS ve SENTRI hatlarına erişebilir.

NEXUS usulüne uygun olarak her iki ülke tarafından yönetilmektedir. Bu, başvuru sahiplerinin onay sürecinin bir parçası olarak hem Kanada hem de ABD’den sınır devriye görevlileri tarafından mülakata alınması gerektiği anlamına gelir.

Global Entry gibi, bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere NEXUS’u kullanmak isteyen herkesin NEXUS’a kaydolması gerekir.

NEXUS’U NEREDE KULLANABİLİRİM?

NEXUS kara, hava veya deniz yoluyla ABD veya Kanada’ya hızlı giriş için kullanılabilir. Tahsis edilmiş NEXUS ve SENTRI şeritleri, tipik olarak New York, Michigan ve Washington’daki (bir kaç küçük başka noktayla birlikte) en işlek geçişlerle aynı zamana denk gelen 21 ABD-Kanada kara sınır kapısında mevcuttur.

Hava yoluyla seyahat ederken, NEXUS üyeleri, ABD’deki Küresel Giriş kiosklarına ve ABD’ye giriş için ABD ön gümrükleme tesislerine ek olarak, Kanada’ya daha hızlı giriş için 8 Kanada havaalanındaki NEXUS kiosklarını kullanabilir.

NEXUS, deniz yolcularının ABD ve Kanada’ya varışlarını şahsen değil telefonla bildirmelerine izin verir.

CLEAR Plus

CLEAR Plus, biyometrik tanımlama hizmetleri sağlayan özel bir şirkettir. CLEAR Plus programı, geleneksel tanımlama yöntemleri yerine biyometri kullanarak yolcu tanımlamasını hızlandırır. Havalimanlarındaki özel CLEAR Plus şeritlerinde, normal TSA belge kontrol kuyruğunu atlayarak kimliğinizi doğrulamak için iris veya parmak izi taramaları gerçekleştiren kiosklar bulunur.

CLEAR Plus, TSA PreCheck’i içermez, dolayısıyla güvenlik sırasında ayakkabılarınızı çıkarmak veya dizüstü bilgisayarınızı ve çantalarınızdaki sıvıları çıkarmak gibi standart tarama gerekliliklerine tabi olursunuz. TSA PreCheck’in azaltılmış tarama gereksinimlerinin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, CLEAR Plus’a ek olarak TSA PreCheck’e kaydolmanız gerekir.

Birçok havaalanı, TSA PreCheck’e sahip olanlar için ayrı bir CLEAR Plus kontrol noktası sunar veya TSA PreCheck’e sahip olanları doğru güvenlik hattına yönlendirir. CLEAR Plus kaydı 18 yaş ve üstü yetişkinlerle sınırlıyken, çocuklar kayıtlı bir yetişkinle seyahat ederken bu hizmeti kullanabilir.

CLEAR Plus’ı kullanmak için çocukların eşlik eden yetişkinle akraba olması gerekmediğini unutmayın.

Diğer Seçenekler

SENTRI ve FAST programları, hem Kanada hem de Meksika’dan ABD’ye hızlandırılmış girişi içeren Güvenilir Gezgin programlarıdır. SENTRI hava ve kara yolcuları içindir, FAST ise özellikle ticari kamyon şoförleri içindir. Global Entry ve NEXUS gibi, bu programların her biri, başvuru sürecinde yolcuları önceden tarayarak sınır geçişlerinde daha hızlı işlem yapılmasını sağlar.

ABD’ye girişi hızlandırmak için başka bir seçenek de ABD Gümrük ve Sınır Koruması (Apple, Android) tarafından sunulan ücretsiz Mobil Pasaport Kontrolü (MPC) uygulamasıdır.

Mobil Pasaport Kontrolü, ABD vatandaşları ve Kanadalı ziyaretçiler tarafından 30’dan fazla ABD havaalanında, 8 Kanada havaalanında ve 4 deniz limanındaki ABD ön gümrükleme merkezlerinde giriş için kullanılabilir.

Mobil Pasaport Kontrolü, Küresel Girişin yerine geçmez, ancak MPC genel halk tarafından yaygın olarak kullanılmadığından, ABD’ye girişinizi hızlandırabilir.

Hangi Ülke Vatandaşları Yararlanabilir?

ABD vatandaşları ve ABD’de yasal daimi ikamet edenler, TSA PreCheck ve Global Entry üyeliği için uygundur.

Ek olarak, aşağıdaki ülkelerin vatandaşları Küresel Giriş için başvuruda bulunabilir:

• Arjantin

• Bahreyn

• Brezilya

• Kolombiya

• Almanya

• Hindistan

• Meksika vatandaşları

• Hollanda

• Panama

• Singapur

• Güney Kore

• İsviçre

• Tayvan

• Birleşik Krallık

Ek olarak, Kanada ve Meksika vatandaşları ve sakinleri, NEXUS üyesi olarak Küresel Giriş avantajlarına erişebilir.

ABD ve Kanada vatandaşları ve daimi ikamet edenler NEXUS için uygundur. Ayrıca, Viajero Confiable programına üye olan Meksika vatandaşları da NEXUS’a başvurabilir.

Ücretler

TSA PreCheck: 5 yıllık 78 dolar. 18 yaş altı ücretsiz.

Global Entry: 5 yıllık 100 dolar. 18 yaş altı 100 dolar.

NEXUS: 5 yıllık 50 dolar. 18 yaş altı ücretsiz.

CLEAR: 1 yıllık 189 dolar. 18 yaş altı ücretsiz.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.