Habermax.Sivaslı Halk Ozanı Cemal Özcan geçtiğimiz günler’de kaza sonucu yaralanmıştı,yaklaşık 20 günlük yaşam mücadelesini kaybeden (71) Özcan bugün Sivas Cumhuriyet Ünüversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi.
Asıl adı Cemal Özcan olan âşık, 1950 yılında Sivas’ın Kangal ilçesinin Çaltepe (eski adıZerk) köyünde dünyaya gelmiştir. Baba adı Yusuf, anne adı İnsaf’tır. Babası Arap ve Latin alfabesini okuyup yazan aydın ve şair birisidir. İlkokulu köyünde, ortaokulu Kangal’da okumuştur. Askerliğini Isparta ve Ankara’da 1970 ve 1972 yılları arasında yapmıştır. 1969 yılında Hekimhanlı Sadık Baba’nın torunu Elif ile evlenen Cemal’in üç oğlu (Hüseyin, Ali Ekber, Ali Kemal) olmuştur. Bozarmut istasyonunda 28 yıl memur olarak çalıştıktan sonra 2002 yılında emekli olmuştur. Yazın köyünde, kışın da Mersin’deki Kızkalesi’nde yaşamaktadır (Kaya 2009: 541). Uzun süredir çeşitli yerel kanallarda “Cemal Özcan’la Türkü Kervanı” adlı bir program yapmaktadır. 2017 yılında oğlu Ali Ekber’i kaybettiği bilinmektedir (www.buyuksivas.com).
Şiirlerinde İlmiya, Cemal Özcan ya da Cemalî mahlaslarını kullanmıştır. Babası küçük yaşta Cemal’i saz meclislerine sokmuş saz çalıp, söyletmiştir. Hatta askerlik çağına kadar Alevi Dedeleriyle birlikte Sivas, Malatya, Urfa, Gaziantep gibi illeri dolaşmıştır. Askerlik sonrası İstanbul’da Doğuş kasetçilikte ilk, Şah Kasetçilikte de ikinci kasetini çıkarmıştır. Toplam yedi kaseti vardır. Sesi güzel ve saz çalmada ustadır. Daha ziyade dert ve öğüt niteliğinde şiirler yazdığı bilinmektedir (Kaya 2009: 541). Yapılan taramalarda “Hangi Derdimize Yanak” ve “Yaşlandım Gardaş” isimli iki kaseti tespit edilebilmiştir.