Dolar 32,4786
Euro 34,8322
Altın 2.442,76
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Geçmez, “Biz dinin devletin elinden kurtulmasını istiyoruz”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Geçmez, “Biz dinin devletin elinden kurtulmasını istiyoruz”
14 Ağustos 2022 20:33 | Son Güncellenme: 14 Ağustos 2022 23:50
330

HABERMAX.Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı. Ercan Geçmez Çekmeköy Cemevinde düzenlenen aşure programına katıldı. Törende konuşan Ercan Geçmez, Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan şeyin birbirini tanımak, ön yargıyı kırmak ve demokratik bir cumhuriyette eşit bir yurttaşlık sağlayabilmek olduğunu söyledi.

VİDEO/HABER/ TIKLA İZLE

Geçmez, “Aleviler ve Alevi örgütleri, yıllardır Türkiye’de anayasa huzurunda eşit yurttaşlığı savunuyorlar. Bunu söylerken de başkalarını kötülemek için söylemiyoruz. Birlikte yaşamanın temel unsuru, anayasadan, laiklikten, demokrasiden uzaklaşan toplumların halini Ortadoğu’da görüyoruz. Onun için Alevilerin cemevinden önce en önemli istekleri birlikte yaşamak. Laik, hukuk devletinde birlikte eşit yaşamayı savunmaktır” diye konuştu. Geçmez geçtiğimiz günlerde Ankara’da bulunan Hüseyin Gazi Cemevini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirerek bize Alisiz Alevi diyerek meydanlarda nara atan ve gittiği Cemevinde Hz. Ali Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Hacı Bektaş’ı Veli’nin resimlerini kaldırarak minbere oturmasını tavsip etmiyoruz dedi.

Cemevlerinin ibadethane olarak sayılmasıyla ilgili ilk davayı kendilerinin açtığını kaydeden Geçmez, şunları söyledi:

“Vakfımız, bu davayı cemevleri yasal bir statüye kavuşsun diye açtı. Dava, Danıştay 10. Daire’de aleyhimize sonuçlandı. Biz, AİHM’ne gitmeyeceğimizi o gün de söylemiştik, bugün de söylüyorum. Gitmedik de. Bizden sonra dava açanlar AİHM’ne gittiler, karar da çıkardılar. Ancak bunun benim nazarımda bir hükmü yok. Asıl hükmü olan şey Türkiye toplumunun vicdanıdır. Biz bu ülkenin insanlarının vicdanıyla bu sorunu çözeceğiz. Ama bunu kindarlıkla değil, ötekileştirerek değil, birbirimize hürmetle yapacağız.”

“Biz dinin devletin elinden kurtulmasını istiyoruz”

Genel Başkan Ercan Geçmez, zorunlu din dersleriyle ilgili davalar da açtıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Bunu açarken bazı arkadaşlar ‘Dinden ne istiyorsunuz’ diye bize saldırmaya başladılar. Biz asla ve asla kimsenin dininden bir şey istemiyoruz. Biz, dinin devletin elinden kurtulmasını istiyoruz. İnsanların vicdanına hapsedilmesini istiyorsunuz. Alevi çocuklar namaz kılmıyorsa onlara namaz kıldırmak, bence psikolojik bir işkencedir. Namaza karşı çıktığımızdan değil. Sünni yurttaşlarımızın ibadetleridir. Onlar için biz gerekirse bunu sağlarız, bedenimizi ortaya koyarız. Ama Alevi çocuklarına zorla başka bir prensibi öğretmek, insan hakları suçudur. Bunu biz başarırız. Kurtuluş varsa bu ülkenin insanlarıyla kurtuluş var.”

Çekmeköy Hacı Bektaş’ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi yöneticisi Abbas Fidan ise Birlik ve beraberlik mesajı verdi. Aşure lokması duasını Dede İlhan Yeşildoğan yaptı.

Çekmeköy Anadolu Kültür Vakfı Cemevi Başkanı Mehmet Yıldız’da programda hazır bulundu. Aşure etkinliğine katılan CHP Çekmeköy ilçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş, CHP 1. Bölge milletvekili aday adayı iş insanı Cem Haydar Bektaş, Hamidiye mahallesi muhtarı Turgay Bozkurt, Mehmet Akif mahallesi muhtarı Sertif Yılmaz ve meclis üyeleri Ünal Bellek, Sami Yayla, ilçe Başkan yardımcısı Hüseyin Turgut katıldı.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.