AHA.Zeus Mağarası, antik çağda Ionia Federasyonu’nun 12 şehir devletinin toplantı merkezi olan (Panionion) bugünkü Güzelçamlı sınırları içindedir.
Çok önemli bir antik merkez içerisinde bulunan Zeus Mağarası, adını mitolojide Gök Tanrısı Zeus’tan almıştır. Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiği söylenir. Başka bir söylenceye göre İ
sa’nın annesi Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğu esnasında mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmıştır. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılır.
Gök Tanrısı Zeus, kardeşi Poseidon’un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenir ve yıkanırdı.
Kaya içerisinde doğal bir gölet görünümünde olan mağara yaklaşık olarak 60 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğindedir. Ortalama ısı yıl boyuncu 5 santigrat derecedir. Mağara suyu, kayalardan sızıntı ile gelmekte ve yavaş bir şekilde değişmektedir. Mağara yaz aylarında oldukça serin, kış aylarında ise ılıktır. Mağara suyunda canlı bulunmamakta olup, su yavan ve tatsızdır.