Dolar 32,2712
Euro 34,9236
Altın 2.445,56
BİST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 23°C

EVLER SATILAMIYOR, FİYATLAR DÜŞÜYOR

EVLER SATILAMIYOR, FİYATLAR DÜŞÜYOR
1 Kasım 2023 12:34
652

HABERMAX.Kira artışlarına gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Her geçen gün satılık konut sayısının arttığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bu konutların fiyatlarında da yüzde 15 ve yüzde 20 arası bir düşüş söz konusu. İlan sitelerinde favoriye aldığımız ilanların fiyatlarıher geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Fakat alıcı yok.Bunun diğer bir sebebi ise kiracıların güncel kiralardan çok düşük kira ödemeleri ve bu durumdan dolayı satılamıyor” diye konuştu. Konut kredi faizlerindeki artışa ek olarak ikinci evini alacaklara kredi imkanlarının kısıtlanması da alıcılara fren yaptırdı. Son dönemde bir de mevduatın getirisi kira gelirini aşınca konutu yatırım aracı olarak görenler azaldı.


ALICILAR, KİRACISIZ EV ARIYOR

Kiradaki yüzde 25 zam sınırı nedeniyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardı ama kiralama amaçlı alımlar da azaldı. Alıcı, kiracısı olan bir evi alıp sorun yaşamak istemiyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bir alıcı bizim gayrimenkul ofisimize geldiği zaman ilk söylediği, satın almak istediği evin “kiracısı çıkar mı?” ya da “beş seneyi doldurdu mu?” şartı. Genel anlamda da kiracısız ev arıyorlar. Bu tarz ev çok az olduğu için satışlar durmuş durumda” dedi.Satılık çok ev var fakat hepsi kiracı problemli ve bu yüzdensatılamıyor” dedi.

“ESKİ KİRACILAR VE GÜNCEL KİRALAR ARASINDAKİ FARK NEREDEYSE 4 KAT”

Kiralıklar geçtiğimiz ay okulların açılmasından dolayı yoğun geçtiğini söyleyen Özlü, “Bunları da genel anlamda öğrenciler tuttu. Kira fiyatları çok yüksek olduğu için kimse mecbur olmadıkça evini değişmiyor. Okul için ev kiralama dönemi biter bitmez burada da bir azalma olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Kimsenin evinden çıkmadığını ya da bu farkı ödemektense mahkemelik olma yolunu Özlü, “3-4 senelik kiracı 35 Bin TL öderken, yeni tutulacak olan 135 Bin TL istiyor. Eski kiracılar ve güncel kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kat” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.