HABERMAX.Organik Tarım: Değerli Okurlar; Bugün sizler için ister şehirde ister köyde yaşayalım hiç farketmez, hepimizin ilgi alanında olan önemli bir konuyu kaleme aldım. Yazımın başlığından da anladığınız gibi organik tarım konusunu. O zaman izninizle başlayayım anlatmaya. Organik Tarım; Çevreyi, insanları ve hayvanları sürdürülebilir tarım yoluyla korumaya yönelik tarım teknikleri ve yöntemlerinden meydana gelir
Organik tarımda izlenen yöntem, üreticilerinin gübreleme ve mahsul koruma gibi.. tekniklerde organik maddeler dışında hiçbir şey kullanmadıkları yöntemdir. Bu bakımdan gübreleme yönteminde hayvansal gübre, kompost ya da özel organik gübreler tercih edilir. Mahsul koruma yönteminde daha çok tuzaklar ve doğal avcılar kullanılır. Organik tarım yöntemi çok fazla çaba gerektiren ve hatta geleneksel tarıma göre çok daha düşük ürün alınan bir yöntemdir. Buna rağmen organik tarımdan elde edilen ürünler, geleneksel tarımdan elde edilen ürünlerden daha yüksek fiyata alıcı bulur ve pazarlanırlar.
Organik tarımın hayatımızdaki yeri ve önemi: Organik veya ekolojik doğal tarım, İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen belirli kural ve gereklilikler çerçevesinde doğayı sömürmeyen, doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir tarım üretim yöntemidir.
Organik tarımda üretici tarafından ürünün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşınma işlemlerinin yapılması ve ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kesinlikle kullanılmaz. Böyle olmasının üretici çiftçiler ve aileleri için sevindirici bir yanı da tarım ilaçlarına daha sık maruz kaldıkları için, organik tarım yöntemini uyguladıklarında öncelikle çiftçiler ve aileleri ile genel olarak bütün bir toplumun sağlığı korunur ve iyi olur. Bu bakımdan toprakta tarlada, bağda bahçede organik tarımın yaygınlaşması insanları gübre, tohum, ilaçlama yoluyla toprağa geçen, bir çok hastalığa kapı açan kimyasallardan ve tedavisi pahalı olan hastalıklardan koruyacak ve ticari kazanç yönünden de olumlu etkileyecektir.
Ülkemizde Organik Tarımın yapılışı: Ülkemizde organik tarımın yapılışı genel olarak Aile işletmeciliği veya kurulan ortaklıklar yoluyla doğanın dengesinin korunmasına azami ölçüde dikkat edildiği koşullarda bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı, üretimden tüketime kısa devrelerin kurularak, kendi kendine yeterliliğin olması şeklinde gerçekleşmektedir.