HABERMAX. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyüyen ve gelişen robotik teknolojilere dair en trend ürünler, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla düzenlenen WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’nda sergilenecek. Türkiye’de endüstride robot kullanım yoğunluğu yüzde 11 oranında artarken hem üretimde hem de kullanımda yükselen bir pazar olarak dikkatleri çekiyor.
Bölgenin ve sektörünün en büyük uluslararası sanayi fuarı WIN EURASIA – World of Industry Fuarı 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosu ile İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Her yıl imalat sektörünü uluslararası pazarlarla buluşturan ve ticari iş birlikleri ile iç ve dış piyasada iş hacmini yükselten WIN EURASIA, aynı zamanda en son teknolojilerin sanayi ile buluştuğu bir platform olma misyonuna sahip. Fuar, 6 salon ve 27 bin m2 net alanda ‘Enerji, Elektrik & Elektronik Teknolojileri’, ‘Kaynak ve Robotik Kaynak Teknolojileri’, ‘Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi & İntralojistik Çözümleri’, ‘Endüstriyel Üretim Makinaları’ ve Endüstriyel ve Robotik Otomasyon & Akışkan Gücü Sistemleri’ sektörlerine dair ürün gruplarını 29 yıldır tek çatı altında birleştiriyor.
DÜNYA GENELİNDE TÜM ROBOTLARIN YÜZDE 70’İ SANAYİDE KULLANILIYOR
Robotik teknolojiler, WIN EURASIA’da öne çıkan sektörlerden biri. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de imalat sanayinde robot kullanımı gelecek vaat eden bir pazar haline geldi. Robotik Federasyonu IFR’nin 2021 Dünya Robotik Raporu’na göre, fabrikalarda kullanılan endüstri robotu sayısı dünya çapında yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 11 oranında arttı. Dünyada, 2021 yılında 487 bin ünite robot kurulumu gerçekleştirilirken bu rakam, 2020 yılına kıyasla yüzde 27 ve bir önceki rekor yılı olan 2018 yılına göre yüzde 15 artış gösterdi. Dünya genelinde tüm robotların yüzde 70’i otomotiv, elektronik, metal ve makine sanayinde kullanılıyor. En çok robot kullanan sektörler ise otomotiv, metaller ve makineler, elektrik ve elektronik taşıma, plastik, kauçuk ve kimyasallar, yiyecek ve içecekler, hassas mühendislik ve optik, ilaç ve kozmetik olarak sıralanıyor.
OTOMASYON ENDÜSTRİNİN GELECEĞİ, ROBOTİK VE YÜKSEK TEKNOLOJİLERDE
WIN EURASIA’yı destekleyen sektör örgütlerinden biri olan ROBODER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yarış, “Uluslararası arenada Türkiye’nin en önemli endüstri fuarı olan WIN EURASIA’nın bu senenin en önemli sektör buluşmalarından biri olacağını düşünüyoruz. Değişen ve gelişen dünya düzeni içinde ticaretin hiç olmadığı kadar zorlaştığı batı ile doğu arasında önemli bir köprü konumunda olan ülkemizin marka şehri İstanbul’da düzenlenecek fuarın, önemli sayıda yerli ve yurt dışı ziyaretçi çekmesini ve son teknoloji ile imal edilmiş üretim ekipmanlarının tamamını sergilemesi açısından önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz. Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği- ROBODER olarak verdiğimiz destekle; endüstrinin geleceği olarak gördüğümüz robotik, yüksek teknoloji ve otomasyon sistemlerinin en önemli paydaşlarının yer alacağı bu önemli organizasyonun bir parçası olmak; geleceği daha yakından görme fırsatını tüm paydaş ve ziyaretçilerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.
TÜRKİYE ENDÜSTRİDE ROBOT KULLANIMINDA GELECEK VAAD EDEN BİR PAZAR
WIN EURASIA’nın imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu tüm sektörleri ve teknolojileri bir araya getiren çok önemli bir ticari platform olduğunu dile getiren, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar, “Robotik teknolojiler, dünyayı iyi anlamda değiştiriyor ve geleceğe yön veriyor. Bu nedenle WIN EURASIA’nın bu yılki mottosunu ‘Endüstri gelecekle buluşuyor’ olarak belirlememiz kaçınılmazdı. Türkiye’de imalat endüstrisinde Robot kullanım yoğunluğu son verilere göre henüz, 10 bin çalışan başına 32 robot gibi oldukça sınırlı bir seviyede. Ama bu aynı zamanda Türkiye’nin imalat sanayisini üst seviyelere taşıyacak dönüşüm için hazır olduğuna işaret ediyor ve robotik teknolojiler alanında gelişmeye, büyümeye açık bir pazar yapıyor. “dedi. Klar şöyle devam etti: “Teknoloji alanında sektöre yön veren öncü bir fuar olarak biz de tam bu noktada imalat sanayimize otomasyon alanında rehberlik ediyoruz. Bu yıl da 5G Arena, Endüstri 5.0 Alanı gibi özel alanlarımızda Endüstri 5.0’ın getireceği avantajlara odaklanırken, yeni teknolojik çağın yükselen trendi metaverse aracılığıyla dijital bir fabrikanın işleyişini; katılımcı ve ziyaretçilerimize deneyimleme fırsatı sunacağız.”.
İmalat sanayini Avrasya bölgesinde bir araya getiren tek fuar olan WIN EURASIA’ya Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Orta-Doğu bölgelerinden 500’ün üzerinde katılımcı firma ve tüm dünyadan 39.000’in üzerinde ziyaretçi/satın almacı bekleniyor. İhracat odaklı fuar, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) iş birliği ile ev sahipliği yapacağı Alım Heyeti Programı ile üretici ve ithalatçı firma yetkililerini ağırlayacak. Ayrıca, VIP ve Anadolu’dan Organize Sanayi Bölgesi-OSB turları ile yeni iş birliklerine zemin hazırlanacak.
GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİ WIN EURASIA’DA DENEYİMLEYİN
WIN EURASIA, her yıl ilgi ile takip edilen ve uzman isimlerin sektöre dair en yeni teknolojileri ve en güncel konuları gündeme taşıdıkları uluslararası nitelikli konferans ve seminerler düzenliyor. 5G Arena, Endüstri 5.0 Alanı, Robotik Konferansı, Paneller ve Keynote konuşmacılar gibi Özel Tema Alanları konsepti ile yerinde pazar araştırması, sektörel yenilikleri keşfetme, geleceğin parçası olma imkânı katılımcı ve ziyaretçilere sunulan ayrıcalıklardan sadece birkaçı olarak göze çarpıyor.