Dolar 32,3436
Euro 34,8531
Altın 2.377,72
BİST 10.267,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artışı kararını ‘piyasanın beklediği oldu’ diye yorumladı:

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artışı kararını ‘piyasanın beklediği oldu’ diye yorumladı:
21 Eylül 2023 18:56
116

HABERMAX.Prof Dr. Sadi Uzunoğlu: “Gerçekten çok kapsamlı bir programla insanların fiyatlama davranışlarını değiştirecek bir güven vermeniz gerekiyor.” İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz: “Fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altında tutulabilmesi için yıl sonuna kadar herhalde o faiz artışları devam edecek.”


İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke: “Borsa’da %15’lik düzeltmeden sonra endeks 11.000’e doğru devam eder. Bankacılık tarafında düşüşlerin alım fırsatı olduğunu düşünüyorum.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün politika faizini 500 baz puan artırarak %25’ten %30’a yükseltti. Alınan bu kararın ekonomiye etkileri, İNFO Yatırım Youtube kanalında Mine Uzun’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Prof Dr. Sadi Uzunoğlu, iNFO Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve iNFO Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke tarafından yorumlandı.

“Yapısal reformlar şart”

500 baz puanlık faiz artışını değerlendiren Prof Dr. Sadi Uzunoğlu, Merkez Bankası’nın teşhisinde bir problem olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Dolayısıyla enflasyonda da bu katılık devam edecek. Fiyatlama davranışlarının düzeltilmesi için toplumsal uzlaşmaya dayalı bütünlüklü bir program olması lazım. Sadece faizle enflasyonu aşağıya doğru çekemezsin. Bununla ilgili işte hep söylediğimiz mutlaka yapısal reformlar lazım. Gerçekten çok kapsamlı bir programla fiyatlama davranışlarını değiştirecek bir güven vermeniz gerekiyor. Ben de mesela faiz düşsün istedim ama şimdi bazen de yükselsin istiyorsun. Olaylar ve koşullar çok hızlı değişiyor. Biz olmayacak zamanda faizi düşürüp bu dertleri başımıza açtığımız için şimdi buradan dönmeye çalışıyoruz. Burada güveni sağlamak o kadar zor ki, umarım iyi olacak. Ben de güveniyorum çok da umutsuz değilim. Umarım böyle deneye yanıla bulacağız.”

“Piyasanın beklediği oldu”

Faiz artışlarının devam edeceği öngörüsünde bulunan İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İlk defa Merkez Bankası’nın attığı adımla piyasa beklentisi birbirine yaklaştı. Bundan sonra ne olacağı önemli. Bence faiz artışları devam edecek, piyasada da zaten önemli bir fiyat hareketi yok. Belki kredi muslukları kısılacak ve talepte zayıflama olacak ama bankalara net kâr marjı çıkacak. Bu arada fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altında tutulabilmesi için görünen şu; TCMB faiz artışlarına devam edecek. Adımlar küçülebilir ama yılı %40 etrafında oluşan bir politika faizi ile kapatacağız. 5 puanlık artış acaba yatırımcıya nasıl yansıyacak? Yapılması gereken şey TL’yi cazip kılmak. Politika faizine işaret ederek söylüyorum; bu oran hâlâ yatırımcı için TL’yi cazip kılacak, döviz tarafındaki beklentisini kıracak noktada değil. Bu faiz artışlarının talebi bir miktar kırması önemli hatta enflasyon konusunda olumlu. Ama diğer taraftan bu ülkenin ekonomik modelinin dayalı olduğu özellikle KOBİ ölçeğindeki çok fazla sayıda şirket için mevcut borçlanma maliyetlerinin başka sıkıntılar yaratabileceğini unutmamamız lazım.”

“Borsa’da %15’lik düzeltmeden sonra endeks 11.000’e doğru devam eder”

İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke ise faiz artırımını, “Biz Merkez Bankası’nın aslında bize sürpriz yapmasını seviyormuşuz. Yani piyasaların beklediği oranda bir faiz artışı gelince piyasanın kafası karıştı. Döviz sattı, Borsayı bir aldı sonra sattı yine alabilir akşam yeşil kapatabiliriz” şeklinde değerlendirdi. Ekeke şunları söyledi:

“İlk defa kafası biraz karışık bir Merkez Bankası gördük. Önceki mesajlar daha netti. Merkez Bankası’nın bugün daha proaktif bir davranış göstermesini bekliyorduk. Herkesin beklediği bir karar alındığı için şu an Borsa’da bir miktar daha realizasyonun devamını bekleyebiliriz ama bence ana resmi değiştirecek hiçbir şey yok. Atılan bu adımları zaten biliyorduk. Borsa’da özellikle düşüşlerin bankacılık tarafında alım fırsatı olduğunu düşünüyorum. Bankacılık yeşile dönmeden endeks toparlanamaz. O yüzden yine düşüşler alım fırsatı doğuruyor. Dikkat etmemiz gereken Borsa’da 8000’lerden %15 aralığında düzeltme payı normal. Ondan sonra da ben tekrar endeksin 11 bine doğru yolculuğunun devam edeceğini düşünüyorum. Kura göre bakalım, borsa 12.000 potansiyeli taşıyor. 400 dolara doğru bir hareketlenme bekliyorum. Bence o dalganın içerisindeyiz ve o dalganın düzeltme boyutunu yaşıyoruz.”

Yayının tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=fE4N9lIayJA

İnfo Yatırım Hakkında:

30 yılı aşkın bir süredir sermaye piyasaları alanında faaliyet gösteren İNFO Yatırım Menkul Değerler, sermayesi güçlü ve halka açık Hedef Yatırım Bankası, Hedef Portföy, Hedef GSYO şirketlerini de bünyesinde bulunduran Hedef Holding iştirakidir. İNFO Yatırım, bireysel ve kurumsal yatırımcılara, sermaye piyasası araçlarının alım–satım aracılığının yanı sıra, yatırım danışmanlığı, portföy yönetimi, yurt dışı işlemler ve kurumsal finansman hizmetleri sunmaktadır. İNFO Yatırım, Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ve Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri’nde aracılık hizmeti vermekte olup, faaliyet gösterdiği alanlarda etkinliğini giderek artırmaktadır. 2011 yılında halka arz edilen şirket Borsa İstanbul’da İNFO koduyla işlem görmektedir. Güçlü öz sermayesini, piyasalardaki tecrübe ve uzman kadrosunu teknolojik altyapı ile birleştiren İNFO Yatırım, 10’u İstanbul’da olmak üzere toplam Türkiye’nin 29 noktasında hizmet vermektedir.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu

1960 doğumlu olan Sadi Uzunoğlu, Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü mezunudur. İstanbul Üniversitesi ’inde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. 1985’de İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olmuş, aynı fakültede akademik kariyerine devam etmiş; 2001 sonuna kadar İktisat Doçenti olarak görev yapmıştır. Akademik kariyerine Trakya Üniversitesi İİBF’de profesör ve İktisat Bölüm Başkanı olarak devam etmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında birçok makale ve çalışmaları bulunan Uzunoğlu’nun, şu anda piyasada bulunan kendi ve/veya ortak yazarlı kitapları: “Para ve Döviz Piyasaları”, “Çağ Atlamada Yeni Dönem”, “Temel Ekonomi”, “Finans Matematiği Çalışma Kitabı, HP Uygulamalı” “Güncel Ekonomik Sorunlar : Dünya Ekonomisi”, “Güncel Ekonomik Sorunlar : Global Kriz”, “Yeni Başlayanlar İçin Bankacılık”, “Yeni Başlayanlar İçin Ekonomi”, “Mikro ekonomi”…

Mehmet Mert Yılmaz- İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

1995 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nden mezun olan Mert Yılmaz, iş hayatına sigorta sektöründe başlamıştır. 1995 yılında sermaye piyasaları ile yolu kesişen Yılmaz, 25 yıla yakın süredir Türkiye sermaye piyasalarının önemli aracı kurumlarında Araştırma ve Pazarlama-Satış bölümlerinde orta ve üst düzey yöneticilik yapmıştır. Halen İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de görev yapmakta olan Mert Yılmaz, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin MBA Programı’nda ve Nişantaşı Üniversitesi’nde ise Lisans Programında Öğretim Görevlisi olarak ekonomi ve finans dallarında ders vermektedir. Çeşitli TV ve radyo kanallarında yorumculuk yapan ve kendine ait bir Youtube kanalı bulunan Mert Yılmaz, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde STÖ’lerin ve üniversitelerin davetleri ile Dünya Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, Sermaye Piyasaları, Kişisel Gelişim ve Farkındalık seminerleri veren Mert Yılmaz, aynı zamanda “MY Eğitim Danışmanlık” şirketinin kurucu ortağıdır.

iNFO Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke

Sertaç Ekeke, 2008’de Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü’nden mezun oldu. Hedefonline firmasında Analist olarak iş yaşamına başlayan Sertaç Ekeke, 2009-2011 yılları içinde DenizBank Ege Özel Bankacılık Şubesi’nde portföy yöneticisi olarak görevine devam etti. 1983’te Muğla’da dünyaya gelen Ekeke SPK 3 Türev düzey lisansına sahip, ileri derecede İngilizce biliyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.