HABERMAX. www.habermax.net bölge muhabiri Durmuş Acar, Çamlıca Kule’nin yeni Genel Müdürü Mustafa Küçükkaptan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret kapsamında yapılan bilgilendirme toplantısının ardından, Küçükkaptan kule ile ilgili detaylı bilgiler sundu ve Çamlıca Kule’nin katlarını gezdirerek İstanbul’u yüksekten izleme fırsatı sağladı.
Durmuş Acar’ın ziyareti sırasında, Mustafa Küçükkaptan Çamlıca Kule’nin yapısı ve işlevleri hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Toplantının ardından, Acar ve ekibi kuleyi gezerek İstanbul’u kuşbakışı izleme fırsatı buldu. Kulede geçirdikleri süre boyunca, şehrin muhteşem panoramik görüntülerini izleme imkanı sağlandı. İstanbul’un çeşitli noktalarının yüksekten görünümü, ziyaretçilere şehri adeta havadan seyretme deneyimi sundu.Hazarfen’in Galata Köprüsü’nden Üsküdar’a Uçma Anlayışıyla Sinema Filmi
Ziyaretin ardından, Acar ve ekibi Hazarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Köprüsü’nden Üsküdar’a uçma misali tasvir edilen bir sinema filmi izleme fırsatı buldu. Film, İstanbul’un çeşitli yönlerini ve tarihi dokusunu farklı bir bakış açısıyla sunarak, bugüne kadar görmedikleri bir şehir izleme deneyimi yaşattı.Mustafa Küçükkaptan’ın Misafirperverliği
Genel Müdür Mustafa Küçükkaptan, Durmuş Acar ve ekibine misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti. Kısa bir açıklama yapan Küçükkaptan, “İyiki geldiniz, sizi burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Tekrar bekleriz,” dedi. Ayrıca, Küçükkaptan, Çamlıca Kule’de yer alan ve aynı anda 100 radyo istasyonunu yayına alabilen teknolojiye sahip bir eser hakkında bilgi verdi. Bu özellik, Çamlıca Kule’yi dünya çapında benzersiz bir yapı haline getiriyor.Detaylar ve Daha Fazlası
Çamlıca Kule’nin sunduğu bu eşsiz deneyimler ve ziyaret hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, ayrıntılı haber ve fotoğraflar için www.habermax.net adresini ziyaret edebilirler.AVRUPA’NIN EN YÜKSEK KULESİ, ÇAMLICA KULESİ AÇILDI
Çamlıca Kulesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Karaismailoğlu’nun katıldığı tören ile hizmete açıldı.
Karaismailoğlu, “Çamlıca Kulesi, yayıncılık hizmetlerinin yanında sosyal alanları, restoranları, eşsiz manzaralı seyir terasları ve interaktif aktivite alanları ile İstanbul için eşsiz bir turizm ve cazibe merkezi olacaktır” dedi.
Çamlıca Kulesi, İstanbul’un fethinin 568’inci yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın da katıldığı tören ile bugün hizmete açıldı. Cumhurbaşkanın Erdoğan “Çamlıca’da faaliyete geçen kulemizi yeni dönemin en önemli yatırımlarından ve sembol eserlerinden biri olarak görüyorum” ifadelerine yer verirken; Bakan Karaismailoğlu, “Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, dünyaya örnek bir çevre projesine dönüştü” dedi.
– “Teknik özellikleriyle ve mimarisiyle İstanbul’un yeni simgesi olacak”
Dünya’da ilk defa aynı anda 100 FM radyo yayını yapacak, teknik özellikleriyle ve mimarisiyle İstanbul’un yeni simgesi olacak, Avrupa’nın en büyük kulesini hizmete açtıklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Toplam 30 bin 150 metrekare alana kurulu olan Çamlıca Kulesi’nin zemin kotu 218 metre olup, zemin üzerindeki yapı yüksekliği 369 metredir. Kulemiz, 4 katı zemin altında, 45 katı da üzerinde olmak üzere toplamda 49 kattır. Kulemizin zemin katında podyum, üzerinde teknik katlar, onların da üzerinde seyir terasları ve restoranlar yer almaktadır. Bu katların üzerinde teşekkül eden çelik anteninin yüksekliği 168 metre olan kulemizin deniz seviyesinden yüksekliği tam 587 metreye ulaşmaktadır” diye konuştu.
– “Çamlıca Tepesi’nde görüntü ve manyetik alan kirliliğine son verirken, ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacağız”
Ülkenin ve Avrupa’nın en yüksek binası olan Çamlıca Kulesi’nin, deprem ve rüzgâr etkilerine karşı güçlendirilmiş bir şekilde imar edildiğine dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Çamlıca Tepesi’ndeki 33 adet büyük antenin oluşturduğu görüntü ve manyetik alan kirliliğine son verirken, aynı zamanda ciddi bir enerji tasarrufu da sağlayacaktır. Türkiye’de karasal sayısal yayına geçişin teknik altyapısını oluşturarak ülkemizin yayıncılık kalitesi ve kapasitesini yüksek standartlara ulaştırmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.
– “Çamlıca Kulesi, Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattı; dünyaya örnek bir çevre projesi oldu”
Aynı zamanda Çamlıca Tepesi’nin güzelliğini ve doğal bitki örtüsünü korumak ve geliştirmek için önemli peyzaj çalışmaları yaptıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç diktik. Ayrıca toplam 20 bin metrekare yeşil alan oluşturduk. Kulemizin inşasında emeği geçen mimarından mühendisine, yüklenicisinden işçisine ve bakanlığımızın çatısı altında görev alan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
-Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çamlıca’da faaliyete geçen kulemizi yeni dönemin en önemli yatırımlarından ve sembol eserlerinden biri olarak görüyorum” dedi.
Radyo, 19. yüzyılın en önemli buluşlarından biri olarak milyonlarca insanın hayata bakışını değiştirdi. Dünya genelinde 1920’lerde başlayan radyoculuk serüveni, Türkiye’de ise 1927’de Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi (TTTAŞ) tarafından başlatıldı. O dönemde dünya genelinde 123 radyo istasyonu bulunurken, Türkiye’de yalnızca iki radyo istasyonu mevcuttu. Türkiye, radyo yayıncılığında öncü ülkeler arasında yer aldı. Radyo yayınları, 1964’te çıkarılan 359 sayılı TRT Kanunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) devredildi ve radyo, zamanla kültür, sanat, eğitim ve ulusal bilincin aşılanması gibi millî rolleri üstlendi.
**Çamlıca Kulesi: Türkiye’nin Radyo ve TV Yayıncılığındaki Yeni Simgesi**
Günümüzde Türkiye, radyo ve televizyon yayıncılığında öncü rolünü sürdürmeye devam ediyor. Bu öncü rolün bayrağını taşıyan Çamlıca Kulesi, radyo yayıncılığında dünya çapında benzersiz bir konumda bulunuyor. Çamlıca Kulesi, aynı anda 100 radyo kanalının frekanslarının birbirine karışmadan ve birbirlerini engellemeden yayın yapabildiği ilk ve tek yer olarak dikkat çekiyor. Dağınık ve görüntü kirliliği yaratan vericiler, tek merkezde toplanarak enerji verimliliği sağlanmış ve İstanbul’a estetik ve çevreci bir yapı kazandırılmıştır.
**Kule’nin Teknik Özellikleri ve Tarihçesi**
Çamlıca Kulesi, 2017 yılında kurulan Kule Verici Tesisleri İşletim ve Teknolojileri A.Ş. (Kule A.Ş.) tarafından işletilmektedir. 30.150 metrekare alan üzerine kurulu olan Çamlıca Kulesi, deniz seviyesinden 587 metre yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek yapısıdır. Kule, zemin altında 4 ve zemin üstünde 45 kat olmak üzere toplam 49 katlıdır. Kule, 3 boyutlu tasarımıyla projelendirilmiş ve hem yüksekliği hem de deprem ve rüzgar yükü açısından riskli alanlardan birinde inşa edilmiştir.
**Gelişmiş Teknoloji ve Enerji Verimliliği**
Radyo ve TV yayıncılığının etkin bir şekilde yapılması için modern vericilere ihtiyaç duyulmaktadır. Çamlıca Kulesi, dağınık ve görüntü kirliliğine yol açan eski vericileri tek merkezde toplayarak, hem teknolojik olarak hem de estetik açıdan büyük bir yenilik sağlamıştır. Bu durum, Türk yayıncılığının uluslararası standartlara ulaşmasını ve İstanbul’a önemli bir turizm değeri kazandırmasını sağlamıştır.
**Çamlıca Kulesi’nin Sağladığı Hizmetler**
Kule, FM radyo yayıncılarına “anten + birleştirici + verici cihaz + elektrik + jeneratör yedekleme + UPS + elektronik bakım ve onarım + 7/24 yayın izleme” hizmeti sunmaktadır. Eylül 2020 itibarıyla aktif olarak yayıncılık hizmeti vermeye başlamış ve dünyada ilk kez 100 radyo yayınına ev sahipliği yapabilmektedir. Ayrıca, medya yayıncılığı ve kablosuz telekomünikasyon altyapı hizmetleri de sunmaktadır.
**Ziyaretçi Hizmetleri ve Turizm Katkısı**
Çamlıca Kulesi, sadece yayıncılık değil, aynı zamanda ziyaretçilere çeşitli olanaklar da sunmaktadır. Hediyelik eşya mağazası, kafeterya ve restoranı ile İstanbul’un sembol yapısı olarak konumlanmıştır. Kule’nin eşsiz manzaraya hakim seyir terası ve interaktif aktivite alanları, İstanbul’un en değerli yapılarından biri olarak dikkat çekmektedir.
**Çamlıca Kulesi’nin Teknik Özellikleri:**
– **Zemin Kotu:** 218,00 m
– **Toplam Kat Sayısı:** 45 + 4 = 49 kat
– **Betonarme Yapısal Yükseklik:** 203,50 m (zemin altı katlar dahil) + 18 m = 221,50 m
– **Çelik Anten Yüksekliği:** 165,50 m + 2,50 m (gömülü) = 168,00 m
– **Zemin Kotu Üzeri Yükseklik:** 203,50 m – 2,50 m + 168,00 m = 369,00 m
– **Deniz Seviyesinden Yükseklik:** 218,00 m + 369 m = 587,00 m
– **Toplam Yapısal Yükseklik:** 369,00 m + 18 m = 387,00 m
– **Seyir Katı 1:** 148,50 m (+ 366,5 m) (33. Kat)
– **Seyir Katı 2:** 153,00 m (+ 371,0 m) (34. Kat)
– **Restoran 1:** 175,50 m (+ 393,5 m) (39. Kat)
– **Restoran 2:** 180,00 m (+ 398,0 m) (40. Kat)
Çamlıca Radyo & TV Kulesi, yerli ve milli teknoloji firmalarıyla gerçekleştirilen işbirliği sayesinde Türkiye’nin radyo ve TV yayıncılık kalitesini dünya standartlarına taşırken, ülke kalkınmasına da önemli katkılarda bulunmaktadır.