Dolar 32,5653
Euro 34,9616
Altın 2.447,40
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘Doğan çocuğumuz biraz sonra vergi mükellefi olacak, ‘128 milyar dolar nerede?’ diye sormak yasak’

‘Doğan çocuğumuz biraz sonra vergi mükellefi olacak, ‘128 milyar dolar nerede?’ diye sormak yasak’
14 Nisan 2021 21:38 | Son Güncellenme: 23 Nisan 2021 16:01
329

AHA.CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ve Gürsel Tekin ‘128 milyar dolar nerede?’ afişinin toplatılmasına tepki gösterdi.

CHP’nin reklam panolarına verdiği “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin toplatılması ve arkasından savcılık tarafından “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla soruşturma başlatılması tüm Türkiye’de tepki toplamaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal afişlerin toplatılmasını Artı Gerçek’e değerlendirdi: İktidar yargı mercilerini devreye sokmaktadır. Tüm mercileri aracılığıyla bu sorunun üstü kapatılmak istenmektir.

AKIL TUTULMASIDIR’

Türkiye’de yaşanan ekonomik buhranın ortadan kaldırabilmenin tek çıkış noktası olduğunu söyleyen Gürsel Tekin, şeffaflığın önemine dikkat çekti. 128 milyar doların halkın vergisi ile toplandığını söyleyen Tekin, “Birileri çıkıp diyecek ki hiç kendinize dert etmeyin. 128 milyarın şu kadarı şurada demeyen iktidar, muhalefetin sorusunu soruşturma konusu haline getirdi. Hatta Sayın Erdoğan’a hareketmiş gibi tanımladı. Bu durum bir akıl tutulmasıdır” dedi.

VERGİNİZİN HESABINI SORABİLİYORSANIZ O ÜLKEDE DEMOKRASİ VARDIR’

“128 milyar doların hesabını vermek zorundasınız” diyen Tekin, afişlerin kaldırılmasının da yasal bir dayanağı olmadığını söyledi. Demokrasi tanımının değiştiğini söyleyen Tekin sözlerine şöyle devam etti:

“Demokrasinin sandıkla tarif edildiği dönem yüz yıl önceydi. Şimdi ise ödediğiniz vergilerin hesabını sorabiliyorsanız bir ülkede demokrasi vardır. Ödediğiniz vergilerin hesabını soramıyorsanız ülkenizde demokrasi rafa kaldırılmış demektir. 90 milyon vatandaş vergi ödüyor. Şu anda doğan çocuğumuz biraz sonra vergi mükellefi olacak. 90 milyon insanın mükellefi olduğu verginin parasını sormak ne zamandan beri suç oldu, böyle bir şey olabilir mi? Demokrasinin olmadığı yerde suçtur. Ama demokrasinin olduğu yerde vergilerinizin hesabını sorabilirsiniz. Bu afişleri toplamak, konuya dair dava açmak kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun çıkıp işlemlerin nasıl olduğunu, kim satın aldığını söyleyecekler. Acilen açıklama bekliyoruz.”

SAYIŞTAY’IN DENETLEMESİ LAZIM’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise 128 milyar dolar afişlerinin kaldırılmasının hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu söyledi. Sordukları sorunun suç unsuru olamayacağını söyleyen Tanal, “128 milyar nerede sorusu TBMM’de halkın adına yürütme organından hesap sorulur. Nedir bu? Halktan toplanan vergilerin nereye harcandığını milletin adına muhalefet partisi sorar. Bu sorunun temelinde halkın muhalefet partisine verdiği yetki ile sorulmaktadır” dedi. 128 milyar doların Sayıştay tarafından denetlenmesini isteyen Tanal sözlerine şöyle devam etti:

“Bu soru, yasama organının yürütmeyi denetleme sorusudur. Siyasi iktidarın yürütme organının cevap veremediği anda yargı mercilerini devreye sokmaktadır. Tüm mercileri aracılığıyla bu sorunun üstü kapatılmak istenmektedir. Cumhuriyet savcılarının 128 milyar doların nerede olduğu şüphesi ve kamu kaynaklarının israf edildiği iddiası için, bu kişiler hakkında soruşturma başlatması lazım. Cumhuriyet savcıları halkın savcısıdır. Milletin menfaatini koruması lazım. Mevcut iktidar tarafından merkez bankasında bulunan bu para hangi tarihte hangi kurumlara satıldığının araştırılması lazım. Burada bir yolsuzluk, bir iltimas var mı, burada bir kamu kaynaklarını israf eden bir durum var mı diye sorması lazım. Bu soruları Cumhuriyet Savcısı’nın sorması gerekirken, bize soruşturma açıyorlar. Anadolu da bir söz vardır; ben hırsızı bıraktım, hırsız beni bırakmıyor.”

Kaynak: Artı Gerçek

Paylaşın:
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.