HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’de tarımın alarm verdiğini, çiftçinin ise yıllardır ağır yük altında yalnız bırakıldığını belirterek, “66 aydır aralıksız artan girdi maliyetleri, plansız üretim politikaları ve doğa koşullarına karşı alınamayan önlemler tarımı çöküşe sürüklüyor. Tarlada alın teri döken çiftçimiz her geçen gün toprağından, üretimden ve umudundan uzaklaşıyor. Bu tablo artık sürdürülemez” dedi.
“Tarlasında ektiği ürün para etmiyor, alın teri karşılık bulmuyor, üretim yerine borç büyüyor”
Karal, tarımın sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Tarımsal üretimin bir ülke için tercihten öte bir zorunluluk olduğunun altını çizen Karal, çiftçilerin karşılaştığı zorluklara rağmen üretmeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Ne yazık ki bu yıl da buruk bir Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz. Çiftçimiz artan maliyetler, plansızlık ve doğal afetlerin yükü altında ezilmeye devam ediyor. Tarlasında ektiği ürün para etmiyor, alın teri karşılık bulmuyor, üretim yerine borç büyüyor” dedi.
“Tarımdaki sessiz çöküş, ülkemizin gıda güvenliğini tehdit ediyKaral
Milletvekili Karal, çiftçinin adil tarım politikalarına, sürdürülebilir desteğe ve gerçekçi planlamaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti. 66 aydır aralıksız artan girdi maliyetleri, plansız üretim politikaları ve doğa koşullarına karşı alınamayan önlemler tarımı çöküşe sürüklediğini belirten Karal, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Çiftçi zirai don, susuzluk, kuraklık gibi doğal afetlerin yanında hükümetin, plansız programsız tarım politikası nedeniyle yarattığı suni afetlerle de mücadele etmek zorunda kalıyor. En büyük yıkımı ilgisizlik yaratıyor. Tarlada 1 liraya alınmayan ürün, tezgâhta 10 liraya satılıyor. Aradaki farkı çiftçi kazanmıyor, bu farkı sistemin içinde oluşan çarpık zincir yutuyor. Tüm bu olumsuzlukların oluşturduğu sessiz çöküş, ülkemizin gıda güvenliğini tehdit ediyor. Kendi kendine yetebilen tarım ülkesi, bugün saman, mercimek, buğday, et ithal ediyor. Tarlasına, traktörüne, emeğine yabancılaşan çiftçi sayısı her geçen gün artıyor. Eğer üretim zinciri kırılırsa, sadece çiftçi değil, 86 milyonluk Türkiye zarar görür. Bu tablo artık sürdürülemez. Tarımda yeni bir sayfa açılması zorunluluktur Biz DEVA Partisi olarak bu tabloya seyirci kalmayacağız. Üreticinin yanındayız, toprağın ve alın terinin onurunu savunuyoruz.”