Dolar 33,9894
Euro 37,8372
Altın 2.820,49
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

DEVA Partisi Sözcüsü Şahin: “Kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın”

DEVA Partisi Sözcüsü Şahin: “Kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın”
2 Ağustos 2024 10:02
203

HABERMAX. DEVA Partisi Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Şahin, “Köyüme Dokunma Platformu” olarak isimlendiren Sakaryalı vatandaşları ve DEVA Partisi Sakarya İl teşkilatını mecliste ağırladı.

TBMM’deki basın toplantısında ilk olarak Filistin- İsrail savaşını değerlendiren DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, Tahran’da hayatını kaybeden Hamas Lideri Haniye’ye rahmet diledi. Şahin, “Dünya gündeminde de maalesef acı bir şekilde yer alan; Terör devleti İsrail’in suikastı sonucu yaşamını yitiren Gazze direnişinin öncülerinden, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye Cenab-ı Hak’tan rahmet, Filistin halkına başsağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.

Geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran “KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU”nu mecliste ağırlayan Şahin, “Sakarya’da dönüşümü sağlamak adına  bir çalışma   başlatılmıştır. Kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.” dedi.

“İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu  milletin meclisinde dile getirmek ihtiyaç oldu”

Şahin’in Sakarya’da yaşanan sorunlar hakkında açıklamaları şu şekilde:

“2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile  30 Büyükşehir kapsamındaki tüm köyler ve beldeler   mahalleye dönüşmüş olup, Sakarya da bu kapsamdadır.

5 yıllık uygulamanın ardından tarım ve hayvancılığın büyük zarar görmesi neticesinde  2019 yılında yapılan ‘Tarım Şurası’nda  bu durum Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kırsal niteliğine göre yerleşimlerin tekrar tasnif edilmesi ve köy tüzel kişiliğine dönüş konusunda bir hedefe dönüşmüştür.

Nitekim, 16 Ekim 2020 tarihinde çıkan 7254 sayılı yasa ile Köy tüzel kişiliği olmasa da kırsal özellik arz eden mahallelerin tarımsal kabiliyetlerini muhafaza etmek adına ‘’KIRSAL MAHALLEYE DÖNÜŞ’’ yolu gerekli başvuruların yapılması şartına bağlı olarak açılmış oldu.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle binlerce mahalle ,kırsal mahalleye dönüştü.

Sakarya ile benzer sosyo-ekonomik  özellik arz eden Bursa ve Kocaeli ‘de bu dönüşler hızla sağlanırken, Ne yazık ki Yüksek Ziraat Mühendisi titrine sahip bir Büyükşehir belediye başkanı olan Sakarya’da tek bir mahallenin dönüşü bile gerçekleşmemiştir.

Dönüşüm isteyen mahalle muhtarlarının dilekçelerini öncelikli olarak ilçe belediye meclislerinde karara bağlayıp, sonrasında 90 gün içinde neticelenme süresine bağlı olarak Büyükşehir meclisine göndermelerini tarif eden yasaya uygun olarak  yapılan yüzlerce başvuru hiçbir  ilçe belediye meclis gündemine alınmamıştır.

Bu süreçte sivil bir inisiyatif olarak , geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran ‘’KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU’’ dönüşümü sağlamak adına   bir çalışma  başlatmıştır.

Mezkur platforma, Sakarya İl başkanlığımızda basına açık yapılan toplantılarla (Parti eylem planlarımızda konu ile ilgili görüşlerimizi de aktararak) destek olunmuş, Genel Başkanımızın Sakarya ziyaretlerinde de konu kendilerine arz edilmiştir.

Süreç içinde, Akyazı’da  Buğdaylı mahallesinin başvurusunu gündemine almayan belediyeye karşı 14.06.2023 tarihinde Sakarya 2. İdare Mahkemesinde görülen dava 31.05.2024 tarihinde Buğdaylı mahallesi lehine OY BİRLİĞİ ile karar verilerek ilgili dava sonuçlanmıştır. Ancak takdir edersiniz ki her köyün başvurusunu idari yargıya taşıması hem masraflı hem de oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle konunun çözümü idari yolla vatandaşın talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulmalıdır. Ancak Sakarya da bir çok başvuruyu hiçbir şekilde dikkate almayan bir yerel iktidarla karı karşıyayız. Platform üyelerinin yoğun ve gayretli çalışmasına rağmen feryatlarına Sakarya’dan ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu Ankara’da milletin meclisinde dile getirmenin ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.

Bu hem mağduru hem de sözcüsü olan Köyüme Dokunma Platformu’nun kıymetli mensuplarını bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde misafir ediyoruz. Ben komisyonumuzun sözcüsü değerli başkanımızı kürsüye davet ediyorum ve haklı talebini bir kez daha milletin kürsüsünden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanına ve iktidar mensuplarına iletiyorum.

İktidar yetkililerine sesleniyoruz; Yargı kararı dahi ortada iken milletin taleplerine cevap vermek için neyi bekliyorsunuz? Sakarya gibi topraklarından bereket fışkıran tarım şehrinde vatandaşımızın ve köylümüzün taleplerine duyarsız kalmanızın gerekçesi nedir? Demokraside aslolan vatandaşın talebi değil midir? Her alana nüfuz etmek arzunuzun amacı nedir? Bırakın kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.”

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.