Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 29°C
Sal 29°C

“DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen: Yerel Basının Önemi ve Tasarruf Genelgesi Üzerine Eleştirileri”

“DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen: Yerel Basının Önemi ve Tasarruf Genelgesi Üzerine Eleştirileri”
5 Haziran 2024 22:11
141

HABERMAX. DEVA Partisi Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, yerel basının karşı karşıya olduğu sorunları ve merkezi iktidarın yerel basına yönelik baskılarını gündeme getirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Tasarruf genelgesi kapsamında kesilen ilanlar nedeniyle yerel basında mali kriz yaşandığını kaydeden Ekmen, “Yerel basının ilanlarından kısarak tasarruf yapamazsınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız külliyedeki özel uçaklardan birini satacaksınız” dedi.

Ekmen yerel basının önemine dikkat çekerek, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın sözünü hatırlattı: “Yerel Basın demokrasimiz için su gibi önemlidir.”

Ekmen, son dönemde yayınlanan tasarruf genelgelerinin yerel basın üzerindeki etkilerini eleştirerek, “13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ve ardından Sosyal Güvenlik Kurumunun ilan düzenlemesi, yerel medya kuruluşlarımız için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu. Bu düzenlemelerle birlikte, ilanların %30 oranında azalmasının yerel basını mali açıdan büyük sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

Ekmen, “Geçtiğimiz yıllarda yine bir genelge ile kamunun ve belediyelerin gazetelere abone olmaları kaldırılmıştı. Bunun yanı sıra sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra gazetelerin reklam gelirleri %80 geriledi. Söz konusu tasarruf genelgeleri sonunda, kamuda israf yolsuzluk ve gösteriş devam etti ancak yerel basının abonelikleri kesildi. Kamu bankaları ve varlık fonuna bağlı şirketler de yerel basına ilan vermezken ulusal basına reklam vermeye devam etti” dedi.

Yerel basının demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Ekmen, “Yerel basın, halkın bilgi edinme hakkını güvence altına almakta ve toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, yerel basının yaşatılması ve güçlendirilmesi, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarındandır. Ulusal medyanın tek manşetle çıktığı, ulusal kanalların yüzde doksanının aynı anda tek canlı yayın yaptığı bir dönemde farklı bir renk ve ses duymanın tek yolu yerel basını takip etmektir.” ifadelerini kullandı.

Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’a seslenerek, “Yerel basının, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak varlığını sürdürebilmesi için gereken adımlar atılmalıdır. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Genelgesi yerel basın için bir limit getirmektedir. Bu da %30luk bir daralma demektir. Bu kimi gazetelerin kapanması ve insanların işsiz kalması demektir. Bu konuda geri adım atılması gerekmektedir” dedi.

Ekmen, “TRT Haberi, A Haber’i izleyerek veya CNN Türk ve NTV’yi takip ederek tasarruf genelgesinin nasıl uygulandığını yakalayamazsınız. Gerçek habercilik görmek istiyorsanız yerel basını güçlendirmelisiniz” ifadesini kullandı.

Tasarruf tedbirlerinin yanlış uygulamalarına dikkat çeken Ekmen, Cumhurbaşanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a da seslenerek, “Memurun servisinden, işçinin fazla mesaisinden, yerel basının ilanlarından kısarak tasarruf yapamazsınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız külliyedeki özel uçaklardan birini satacaksınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız bakanlar özel uçaklarla seyahat etmekten vazgeçecek. Daha geçen gün Ulaştırma Bakanı özel uçakla seyahat ediyor. Soru geldiğinde  ‘şirket bunun bedelini karşıladı’ diyor. Şirket devletten 10 lira almadan o 1 liralık iyiliği yapar mı?” dedi. Ekmen, basılı ilan gelirleri için 212 sayılı kanuna tabi olarak en az altı kişinin, internet ilanları için ise en az sekiz kişinin çalıştırılması gerektiğini bunun da yerel basın üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti. Bu düzenlemelerde bir değişiklik yapılmamışken ilan gelirlerinin kısılacak olmasının birçok gazetenin kapanacak olması anlamına geldiğini belirtti.

Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.