Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

DEVA Partisi Milletvekili Karal, iade edilen tarım ürünlerini miktarını ve akıbetini sordu

DEVA Partisi Milletvekili Karal, iade edilen tarım ürünlerini miktarını ve akıbetini sordu
6 Kasım 2023 18:10
110

“2023 yılında kimyasal kalıntı barındırması dolayısıyla iade edilen ihraçlık tarım ürünü ne kadardır?” DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2023 yılında kimyasal kalıntı barındırması dolayısıyla iade edilen ihraçlık tarım ürününün ne kadar olduğunu sordu.

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye’de ihraç edilen birçok tarım ürününün, içerisinde zararlı madde barındırması nedeniyle ilgili ülkeler tarafından geri gönderildiği bilinmekte olduğunu belirten Milletvekili Karal, sınır kapılarında yapılan kontrollerde ihracat için hazırlanan birçok tarım ürününde limitin üstünde kimyasal kalıntılar bulunması dolayısıyla, söz konusu ülkeler tarafından gıda güvenliği gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmesine benzer bir olayın tekrar gündeme geldiğini anımsattı. Türkiye’den Finlandiya’ya ihraç edilen salatalıklar ile Yunanistan’a ihraç edilen limonlarda çok yüksek oranda, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden oluşan ‘pestisit’ tespit edildiğini kaydeden Karal, “Bu nedenle salatalıkların ve limonların sınırdan geri çevrilerek Türkiye’ye iade edildiği iddia edilmektedir. Söz konusu salatalıklarda yasal izin verilenden 17 kat daha yüksek oranda Formetanate, limonlarda ise izin verilen oranın 3 ila 7 katı Buprofezin maddesi içerdiği öne sürülmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI KİMYASAL MADDELERİN KULLANIMININ ENGELLENMESİ İÇİN ALINAN TEDBİRLER NELERDİR?”

Milletvekili Hasan Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:

“Türkiye’den Finlandiya’ya ve Yunanistan’a ihraç edilen salatalık ve limonlarda, yüksek oranda kimyasal madde içermesi dolayısıyla iade edildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar gerçek ise, iade edilen tarım ürünlerinin akıbeti nedir? 2023 yılında kimyasal kalıntı barındırması dolayısıyla iade edilen ihraçlık tarım ürünü ne kadardır? Bu sebeple hangi tarım ürünleri iade edilmiştir? İç piyasaya sunulan tarım ürünlerinde söz konusu kimyasal maddeler ile ilgili denetim yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise denetim sonuçları nelerdir? Gıda ve tarım ürünleri üretiminde insan sağlığına zararlı kimyasal maddelerin kullanımının engellenmesi için alınan tedbirler nelerdir?

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.