Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

DEVA PARTİLİ KARATUTLU, DEPREMİN ÜZERİNDEN GEÇEN 8 AYA RAĞMEN KAHRAMANMARAŞ’TA DEVAM EDEN SORUNLARI ANLATTI:

DEVA PARTİLİ KARATUTLU, DEPREMİN ÜZERİNDEN GEÇEN 8 AYA RAĞMEN KAHRAMANMARAŞ’TA DEVAM EDEN SORUNLARI ANLATTI:
3 Ekim 2023 22:31 | Son Güncellenme: 3 Ekim 2023 22:32
109

HABERMAX.Düzenli olarak 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen bölgelerin sorunlarını gündeme getiren DEVA Partili Milletvekili İrfan Karatutlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, depremin üzerinden geçen 8 aya Kahramanmaraş’ın devam eden problemlerini açıkladı. Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında, depremin yıkıcı etkisinin bu denli büyük olmasının sorumlularından bahsettiği sırada konuşmasının Meclis Başkanı tarafından kesilmeye çalışılmasına tepki gösteren Karatutlu, “Meclis Başkanı’nın seçilmiş milletvekiline karşı bu hadsiz, saygısız ve şımarık tarzı yıllardır şehrimizde zaten konuşulmakta” dedi.

Milletvekili seçilmesinden bu yana düzenli olarak 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin sorunlarını gündeme getiren DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, depremlerin üzerinden geçen 8 ayda halen devam eden sorunları, yapılanları ve yapılmayanları anlattı.

Deprem bölgesinde barınma sorunları, binaların yıkımdan kaynaklanan sorunlar, sağlık sorunları, eğitim sorunları, esnafın sorunları, hukuki sorunlar ve koordinasyonla ilgili sorunların devam ettiğini vurgulayan Karatutlu, “Orta hasarlı binaların birçoğunun güçlendirmesi için belediyeye başvurulmasına rağmen özellikle Büyükşehir ve Merkez belediyeleri bu işlemleri yokuşa sürmektedir. Kışın yaklaştığı bu dönemde vatandaşın mağduriyeti artmaktadır” dedi.

‘Yerli müteahhit ve mühendislerinin inşaat talepleri gözardı ediliyor’

Bilirkişi raporu alarak ağır hasarlı binalar için itirazda bulunmak isteyen vatandaşların, hukuki yollarla haklarını aramalarının, idari mahkemelerin tutumu nedeniyle zor olduğunu belirten Karatutlu, TOKİ tarafından yapılan binalar ile resmi binaların inşaatına devam edilirken şehrin yerli müteahhit ve mühendislerinin inşaat taleplerinin resmi kurumlarca gözardı edildiğine dikkat çekti.

‘Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi, eğitim mantığına aykırı olarak aynı binada yapılmaya çalışılıyor’

Kahramanmaraş’ta yapılan eğitim planlamaları kötü bulduğunu ifade eden Karatutlu, “Kahramanmaraş’taki üniversiteler, sekiz ayda yurt talebini planlamadığı için bu yıl da online eğitim yapılacaktır. Örneğin Helete beldesinde 4 yıl önceki Elâzığ depreminde hasar alan ve yıkılan ortaokul binası hala yapılamadığı gibi, yeni depremde yıkılan okulla birlikte, beldedeki anaokulu ilkokul, ortaokul ve lise eğitim mantığına aykırı olarak aynı binada eğitim yaptırmaya çalışmaktadır. Sekiz ayda bir okul yaptırılamamıştır.” dedi.

‘Esnaf, sermayesini satmak zorunda kalıyor’

Kahramanmaraş esnafının yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Karatutlu, “Esnaf kan ağlıyor. Ticaret yok, iş yeri yok, malları zarar görmüş, üstüne üstlük borçları var. Alın teriyle kazandıkları sermayeleri satmak zorunda kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Karatutlu sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Kahramanmaraş tarih boyunca yolların kavşağında olmasına rağmen, hızlı tren 50 kilometre ötesinden geçiyor’

“Kahramanmaraş tarih boyunca yolların kavşağında olan bir şehir olmasına rağmen, bugün gerek kara ulaşımda gerekse demir yolu ulaşımda bu yolların kavşağından geri itilmiştir. Hızlı tren Kahramanmaraş’ın 50 kilometre ötesinden geçmektedir. Çevresindeki illerde havayolu ulaşımı her şartta devam etmesine rağmen Kahramanmaraş havaalanı sık sık uçak rötarları ile karşı karşıya kalmaktadır. En son bu Pazar günü Gaziantep’te uçaklar inerken aynı iklim şartlarındaki Kahramanmaraş’ta İstanbul seferi iptal edilmiştir.”

‘Tek amaçları daha çok para, daha çok rant…’

“Kahramanmaraş’ta bir gruptan bahsetmek istiyorum… Bunlar 50 yıldır bu memleketin imkânlarını kullandılar, Maraş’ta yatırım yapıyoruz diye sizin bizim alamadığımız faizsiz kredileri aldılar. Kazandıkça gayrimenkule arsaya yatırım yaptılar. Dağı, taşı, ovayı topladılar. Aldıkları arsalar değer kazansın diye belediyelere etki ederek başka bölgeleri imara açtırmadılar. Kendi arsalarını yoğunluklarını artırıp kat sayısını 10,12, 16’ya çıkardılar. Kendilerine destek olarak siyasetçi buldular, gazeteci buldular, birkaç STK buldular. Tek amaçları daha çok para, daha çok rant… Siz depremde hiç bunların vatandaşa çorba, su, yemek dağıttıklarını gördünüz mü? Bu adamları çarşıda pazarda halkın içinde de göremezsiniz.”

‘Meclis Başkanı’nın seçilmiş milletvekiline karşı saygısız tavrı yıllardır şehrimizde konuşulmakta’

Geçtiğimiz Salı günü Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında şehrin 50 yıldır nasıl bu hale geldiğini, kimlerin sorumlu olduğunu anlatmaya çalıştığı sırada Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı tarafından sözünün kesilmeye çalışıldığını ifade eden Karatutlu, “Benden önce ve sonra konuşan iktidar milletvekillerine ve belediye başkanına her biri 15, 20 dakikayı geçen konuşmalarını rağmen hiç müdahale etmedi. Meclis Başkanı’nın seçilmiş milletvekiline karşı bu hadsiz, saygısız ve şımarık tarzı yıllardır şehrimizde zaten konuşulmakta. Bu kişiyi basit bir örnekle tanıtmak isterim. En fakir vatandaşın belediyeye her ay ödediği ‘atık su parasını’ yıllardır ödemeyen, sallayan birisi…” sözleriyle tepki gösterdi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.