Dolar 33,9894
Euro 37,8478
Altın 2.824,15
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

DEVA Partili Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavındaki adaletsizliği sordu

DEVA Partili Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavındaki adaletsizliği sordu
7 Eylül 2024 13:16
69

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, 2024 Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavının ardından yapılan mülakatlarda yaşanan şaibe iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ekmen, mülakat sürecinin şeffaflığı ve adaleti konusunda ciddi soru işaretleri oluştuğuna dikkat çekerek, Yazılı sınavda düşük puan alan bazı adayların mülakatta yüksek puanla atandığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, bu durumun gerekçesi nedir?” diye sordu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 2024 Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı ile ilgili gündeme gelen iddiaları Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) gündemine getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ekmen, atanmada yaşanan şaibe iddialarını tek tek sordu.

Düşük puanlılara yüksek puan verilip atandı iddiası

Soru önergesinde Karar gazetesinde Merve Şişman tarafından yapılan habere vurgu yapan Ekmen, söz konusu sınavda birçok ilde birincilikle başarı gösteren adayların, mülakat aşamasında düşük puan verilerek elendiğini, buna karşılık yazılı sınavda daha düşük puan alan adayların mülakatta yüksek puan verilerek atandı iddialarının gerçekliğini sordu.

Yaygın bir uygulama mı? 

Ekmen, sınava giren isimler üzerinden de örnekler vererek, Bu durum, özellikle Adana’da 89 puanla il birincisi olan Canberk K.’nin mülakatta elenmesi; Eskişehir’de 93 puanla il birincisi olan Ersen Ç.’nin yedek listeye dahi girememesi; Ankara’da 92 puanla il birincisi olan Berat K.’nin asıl ve yedek listeye giremeden elenmesi gibi örneklerle gözler önüne serilmektedir. Ayrıca, Adana’da 89 puanla birinci olan Canberk K. elenirken, son sırada bulunan ve 72 puan alan Halime U.’nun asıl listeye alınması, sınav sürecindeki adalet konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul’da 94 puanla il birincisi olan Rıdvan Ö.’nün ve Muğla’da 89 puanla il birincisi olan İmran A.’nın da mülakatta elenmesi, yazılı sınavda yüksek puan alan adayların mülakatta düşük puanla elenmesi durumunun yaygın bir uygulama olduğuna işaret etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda derin endişelere neden oluyor 

Söz konusu iddiaların kamu personeli alımında liyakat ve ehliyet ilkelerine aykırı bir uygulamanın devam ettiğini dile getiren Ekmen, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesinde kamu personel alımında mülakat sisteminin kaldırılacağı vaadinin yerine getirilmemesi, kamuoyunda derin bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Mülakat sisteminin adil bir şekilde uygulanmadığı, dolayısıyla hak eden adayların mağdur edildiği yönündeki bu iddialar, kamuoyunda derin endişelere neden olmaktadır. Bu bağlamda, mülakat sürecinin şeffaflığı ve adaleti konusunda ciddi soru işaretleri oluşmaktadır.”

Yüksek puan alan kişiler neden elendi?

Ekmen, soru önergesinin devamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşeke şu soruları yöneltti:

1. 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı’nda, yazılı sınavda il birincisi olan adayların mülakatta düşük puan verilerek elendiği, buna karşın yazılı sınavda düşük puan alan bazı adayların mülakatta yüksek puanla atandığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, bu durumun gerekçesi nedir?

2. Yazılı sınavda en yüksek puanları alarak başarı gösteren adayların mülakatta düşük puan verilerek elenmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamu personeli alımında liyakat ve ehliyet ilkelerine bağlı kalıp kalmadığı konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Bu konudaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

3. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesinde kamu personel alımında mülakat sisteminin kaldırılacağına dair verdiği söz göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığınız bu konuda ne gibi adımlar atmayı planlamaktadır?

4. Mülakatlarda adayların puanlarının nasıl belirlendiği, hangi kriterlerin dikkate alındığı ve bu sürecin adil olup olmadığı konusunda kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

5. Söz konusu mülakat süreciyle ilgili olarak, mağduriyet yaşayan adayların haklarını korumak ve adil bir değerlendirme süreci sağlamak adına Bakanlığınız tarafından alınacak önlemler nelerdir?

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.