Dolar 34,7544
Euro 36,5691
Altın 2.960,21
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 18°C

DEVA Partili Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partili Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Meclis gündemine taşıdı
29 Kasım 2024 16:07
523

HABERMAX. DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dalgın, 27 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren gümrük muafiyeti düzenlemesi hakkında Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

27 Kasım 2024 Çarşamba günü yayımlanan Resmî Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile gümrük muafiyeti düzenlemesi yeniden değiştirildi. Karar, yurt dışından alışveriş yapan tüketiciler arasında endişe yarattı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Burak Dalgın, düzenlemeyle ilgili bir dizi soruyu içeren önerge sundu.

“Tüketiciyi ve küçük ölçekli ticaret yapanları olumsuz etkiler”

Burak Dalgın, düzenlemenin sadece tüketicileri değil, yurt dışından düşük değerli ürün ithal eden küçük ölçekli ticaret yapanları da olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Ayrıca, artan vergilerin ve kısıtlamaların serbest ticaret anlayışıyla çeliştiğini belirtti.

Burak Dalgın: “Tüketici refahı ve serbest dolaşım Sınırlanıyor”

Dalgın, bu düzenlemeyle ilgili eleştirilerini TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesiyle dile getirdi. Önergesinde, düzenlemenin tüketici refahı ve ekonomik etkilerine ilişkin çeşitli sorular yöneltti:

1) Yurt dışından yapılan alışverişlerde gümrük muafiyetinin sadece üç aylık bir süre içinde önce 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmesi, sonra da 30 Euro limitin içine kargo ücretinin de eklenmesinin gerekçesi nedir?

2) Dolaylı vergilerin toplam vergilerdeki payının yüzde 65 civarında olduğu ülkemizde, dolaylı vergilerin kapsamını daha da artırmayı sağlıklı buluyor musunuz?

3) Pasaport harçları ve yurtdışı çıkış harçları ile kişilerin; uluslararası ödeme sistemlerinin engellenmesi ve ihracatçıların döviz kazançlarının yüzde 30’unu bozdurma mecburiyeti ile paranın; cep telefonları üzerindeki aşırı vergiler ve internet fiyatları ile verilerin serbest dolaşımının engellendiği gerçeği ile birlikte düşünüldüğünde, ürünlerin serbest dolaşımını da kısıtlamak hükümetinizin stratejik bir politikası mıdır?

4) Tüketicinin korunmasına ilişkin politikalar oluşturmanın da bakanlığınızın görevlerinden biri olduğunu düşünerek, yurt dışından ürün satın alma seçeneklerinin kısıtlanması neticesinde tüketici refahının azalacağını düşünüyor musunuz?

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.