Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Depremin Yaraları Eko-Okul ile Sarılacak

Depremin Yaraları Eko-Okul ile Sarılacak
23 Ekim 2023 21:55
126

HABERMAX.6 Şubat’ta meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından, Dünya Doktorları depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. İnsanlara uzun vadeli ve sürdürülebilir insani yardım sağlamak için desteğini sürdüren Dünya Doktorları ’nın da yer aldığı STK’lar ile İspanyol, Fransız ve Türk şirketleri, Türkiye’de eko-okullar oluşturmak için Madrid’de bir araya geldi.


Hatay kentinin kalbinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya bölgesi, yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından büyük hasar aldı. Kentin yeniden inşa edilmesi ve depremin etkilerinin silinmesi ve Türkiye’de eko-okullar oluşturmak için Dünya Doktorlarının da içinde yer aldığı çeşitli STK’lar ile İspanyol, Fransız ve Türk şirketleri 18 Ekim’de İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya geldiler. Toplantının amacını Türkiye’de depremden etkilenen çocuklar için referans eğitim ortamı inşası oluşturdu.

Depremden etkilenen 5 milyon çocuktan 1.6 milyonu konteynerlerde eğitim alıyor

Toplantıda, Türkiye’de depremlerden etkilenen çocuklar için bir referans eğitim ortamı oluşturmanın önemine vurgu yapıldı. Bu eğitim ortamını oluşturmak için Antakya bölgesi tercih edildi. Bu seçim, bölgenin hem depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olması hem de 537.008 çocuğun bu bölgede yaşaması nedeniyle yapıldı. Ayrıca, Antakya bölgesinde depremlerden etkilenen 5 milyon çocuktan 1.6 milyonunun konteynerlerde eğitim almaya devam etmesi, bölgede yoğun bir Suriyeli nüfus bulunması ve bu nüfus içinde çocukların oranının %50 olması da bu seçimin arkasındaki diğer etkenlerden oldu.

Ekoloji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle bütünleşik okullar

Proje kapsamında, bölgede iki adet ekolojik okulun inşa edilmesine karar verildi. Bu okullar, mevcut kültürün korunmasının yanı sıra ekoloji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle bütünleşik alternatif modeller için örnek teşkil edeceklerdir. Temel hedef, bu okulları bir eğitim referans modeline dönüştürmektir. Bu hedefe ulaşmak için farklı ülkelerdeki şirketler, kuruluşlar ve kamu kurumları arasında kamu-özel sektör iş birliği teşvik edilmektedir. Hatay Belediyesi okulların inşa edilecekleri arsaları bağışlayacak ve inşa süreci 8 ay sürecektir. Okulların yönetim ve bakım faaliyetleri ebeveynler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da dahil olduğu yerel yetkililerden oluşan bir danışma kurulu aracılığıyla yürütülecektir. Bu proje, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini göz önünde bulunduran, çocuk güvenliğini ve refahını destekleyen okulların tasarlanması yoluyla birebir eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Destek, her seviyede kaliteli eğitime erişimin sürekli olarak izlenmesi yoluyla sağlanacaktır. Projenin amacı geleceğe yönelik bir fırsat olarak bölgedeki yatırımların faydalarını görünür kılmaktır. Ayrıca projenin bir diğer amacı da afet bölgelerinde ekonomik ve sosyal yaşamın bir an önce normale dönmesi ve yapıların risklere karşı dayanıklı hale getirilmesi için kapsamlı ve bütünsel planlama yapılmasının öncü rolünü üstlenmektir.

Okulların tasarımı Türk mimarlardan

Depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşa sürecinde kamu özel ortaklığı içeren projelerin geliştirilmesi bölge açısından büyük önem taşıyor. Eko-okul projeleri kapsamında kurulacak okulların ilki, 8000 metrekarelik bir alanda yer alacak. Bu okulda 480 çocuğun ilköğretim ve orta öğretim eğitim ihtiyacı karşılanacak. Okullarda aynı zamanda okul öncesi eğitim bölümü de yer alacak. Fransız kuruluşu Architectes de l’Urgence’ın katılımıyla gerçekleştirilen ikinci okul ise, 10.000 metrekarelik arsa üzerinde 560 çocuğun barınmasına olanak sağlayacak. Ekolojik ve depreme dayanıklı bir yapı esas alınarak yapılan okulun tasarımını Türk mimarlar Dr. Erden Güven ve Ekin Güven gerçekleştirecek.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.