HABERMAX.Demokraside Birlik Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye’nin İkinci Yüzyılı’nda Tam Demokrasi Hedefi ve Yeni Anayasa’dan Beklentiler” programında panelist olarak yer alan bir katılımcı, demokrasi ve anayasa konularında önemli görüşlerini paylaştı. Katılımcı, demokrasinin hesap verme rejimi olduğunu vurgulayarak siyasetçilerin halklarına hesap verme sorumluluğunu önemli bir görev olarak görmeleri gerektiğini ifade etti.
Anayasa’nın 5. Maddesi üzerinden, devlete cumhuriyeti ve demokrasiyi koruma görevi verildiğini hatırlatan panelist, AYM kararlarının tanınmaması, yargının yasadışı güçler tarafından kontrol edilmesi gibi unsurların demokrasinin sağlıklı işleyişini tehdit ettiğini belirtti. Anayasanın üstünlüğünün yara aldığı ve yetkilerin tek bir kişide toplandığı bir ortamda demokrasiden söz edilemeyeceğini vurguladı.
Günümüzde demokrasiyi tartışmanın temelinde Anayasa’nın 5. Maddesine uyulmaması ve demokratik ilkelerin zedelenmesi olduğunu dile getiren panelist, bu durumun ülkede demokrasi sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Programın, demokratik süreçlere katkı sağlama ve ülkenin daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemesine destek olma amacını taşıdığı belirtilirken, demokrasiye duyulan ihtiyaç ve bu alandaki beklentilerin önemine vurgu yapıldı.