Dolar 32,2369
Euro 35,1890
Altın 2.481,45
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C

ÇYDD: Sansür Girişimleri ve Gazetecilere Yönelik Baskılar Gün Geçtikçe Artıyor

ÇYDD: Sansür Girişimleri ve Gazetecilere Yönelik Baskılar Gün Geçtikçe Artıyor
10 Ocak 2024 16:13
68

HABERMAX.Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilik mesleğinin Türkiye’deki durumunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. ÇYDD’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan veriler, sektörün mevcut durumu hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Türkiye’de son 20 yılda en az 800 gazeteci, söylem ve fikirleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, bu duruma dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla sosyal medya platformlarında ses getiren bir paylaşım gerçekleştirdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerinden derlenen bilgilerle oluşturulan paylaşımlar, gazetecilik mesleğinin mevcut durumunu vurgulayarak ön plana çıkarıyor. Paylaşımlarda her 2 gazeteciden birinin siyasi baskı hissettiği ifade edilirken, son bir yılda en az 96 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, en az 43 gazetecinin sözlü olarak taciz edildiği ve 97 gazetecinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Bu çarpıcı veriler, gazetecilere yönelik artan baskı ve tehditleri gözler önüne seriyor.

ÇYDD’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, medya bağımsızlığının demokrasiyi oluşturan en temel unsurlardan biri olduğu belirtilerek ‘’Bugün, özgür ve tarafsız haberciliğin teminatı olan gazetecilerimizin günü. Ancak ne yazık ki ülkemizde, basın özgürlüğünün endişe verici bir şekilde zedelendiği bir dönemden geçiyoruz. Gazeteciler, kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken karşılaştıkları tehditlere rağmen özveriyle çalışıyorlar. Ancak basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, sansür girişimleri ve gazetecilere yönelik baskılar gün geçtikçe artıyor. Haber alma hakkımızın teminatı olan basının bağımsızlığına ve tarafsızlığına vurgu yapmak, demokrasimizin temel unsurlarından birini savunmak bugün daha da önemli. Bu özel gün vesilesiyle, ülkemizdeki gazetecilerin özverili çalışmalarını takdir ediyor; özgür, tarafsız, bağımsız ve şeffaf bir basının önemine bir kez daha vurgu yapıyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, demokrasi kültürümüzün gelişimine katkı sağlayan ve kamu yararını gözeterek habercilik yapan gazetecilerimize yaşatılan hukuksuzluklara karşı durmaya dair sözümüzü yineliyor; onurlu mesleklerini icra eden gazetecilerimizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz’’  ifadelerine yer verildi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.