HABERMAX.Cumhuriyet’in 100. Yılında Anadolu’da Açılan İlk Sergi Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde
Çağdaş sanatımızın her alanında oluşan birikimin hayatımıza değer katan, kültür-sanat ortamını varsıllaştıran değerlerine sahiplenerek, çağdaş bir müze kurmak amacıyla kurulan ÇAĞSAV (Çağdaş Sanatlar Vakfı), kültürel hafızamızın en önemli etkinliklerinden biri olan; Ekim 1923’te, Ankara Türk Ocağı’nda, Atatürk’ün önderliğinde açılan Cumhuriyet’in ilk resim sergisini (Anadolu’da açılan ilk sergi) yine, yeniden aynı tarihte, aynı saatte Ankara Resim Heykel Müzesi’nde sanat yazarı İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğü ve Onur Sezer’in koordinatörlüğünde bir kez daha sanatseverlerle buluşturuyor. “Anadolu’da Açılan İlk Sergi/Yine, Yeniden” sergisinde katılımcı ressamların o dönemki eserlerinden, müze koleksiyondan derlenen özel bir seçki sunulacaktır.
Anadolu’da Açılan İlk Sergi’nin Yolculuğu
“Cumhuriyetin temeli kültürdür” söylemi ile yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, sanatın ve kültürün hayatımıza kattıklarını çoğaltmak ve onlara erişmenin kolaylığını sağlamak hedefiyle kültür ve sanat etkinliklerini Cumhuriyetin ilanından önce başlatarak sanat faaliyetleriyle ilgilenmenin insanların dayanışma anlayışını ve ortak bilincini geliştireceğine inanmıştır. Öngördüğü düşünce çağdaş yönelimlerin topluma yerleşerek sanatla haşır neşir bir toplum fikri yaratmaktır. Cumhuriyet ilan edilmeden on beş gün önce, Cumhuriyetin kültürel ruhunu bir sanat şöleniyle anımsatmak için Ankara Türk Ocağı’nda ilk “Ankara Resim Sergisi”nin açılmasını dile getirmiştir. Cumhuriyete ilişkin bir kültür ve bu kültür etrafında şekillenmiş bir sergi, yaklaşık 35 ressam ve bir heykeltıraşın 125 kadar yapıtının bulunduğu sergi, görkemli bir açılış ile halka sunulmuştur. Sergide bulunan ressamların ortak noktası; paletlerini adeta bir ışıkla doldurarak, resimlerini izlenimci bir tavırla yapmalarıdır. Ayrıca insanla doğa arasındaki ilişkiyi, çevreyi, manzarayı, kent yaşamından kesitleri, natürmortları ve yaşadıkları zamana tanıklıklarını yansıtmalarıdır. Yaşadıkları toplumda yurtsever birey olarak hisseden bu sanatçılar, Çanakkale ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’na ilişkin resimler de yaparak sanatlarında toplum ve toplum sorunlarının da işlendiği görülmüştür. Bulundukları yerlerin imgelerini, öznel izlenimlerini paletlerindeki ışıklar sayesinde şiirselleştirerek yansıtmışlardır. Kendi kültürünü oluşturamayan toplumların varlığını sonsuza dek sürdüremez inancıyla yola çıkan Atatürk’ün izinden giderek müze kurma hedeflenmektedir.
1923 yılında Anadolu’da açılan ilk sergiden ilham alan ÇAĞSAV, Cumhuriyetin 100. yılında, Atatürk’ün mirasını dünden bugüne taşıma amacıyla T.C. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ilk sergiye katılan ressamların o dönem yaptıkları eserlerden oluşan özel bir seçki “Cumhuriyet’in 100. Yılında Anadolu’da Açılan İlk Sergi/YİNE, YENİDEN” adıyla sanatseverlerle buluşturacak. 5 Ekim’de açılacak olan sergi, 25 Ekim’e kadar Ankara Resim ve Heykel Müzesi Mihri Müşfik Sergi Salonu’nda gezilebilecektir. İlk serginin açıldığı gün ve saat olan 14 Ekim Saat 15:00’te, özel olarak hazırlanan sergi kitabının lansmanı yapılacak ve sergi ilk açılışına uygun bir biçimde, resmi konuşmalar ile “YİNE/YENİDEN” açılacaktır.