İcra dairesi önünde konuşan Tekin, daha önce özel bir otel olarak hizmet veren binanın 2017’de Ankara Adliyesi’ne tahsis edilerek kamu tarafından kullanılmasını eleştirdi. Tekin, “Burası Türkiye’deki bütün icraların ana merkezi. Her ne kadar arkadaşlarımız binanın fiziki koşulları uygun değil dese de oraya girmek istemiyorum. Çünkü burası oteldi, otelden kamu alanına, icra dairesine çevirmişler. Yani minicik yatak odalarını üç tane beş tane insanın bir arada çalışabileceği bir konuma getirmişler” dedi.

PANDEMİ BİTENE KADAR İCRALARI DURDURUN

İcra işlemlerine pandemi döneminde ara verilmesini isteyen Tekin, “Böylesi bir pandemi döneminde bakın akşam olmuş kuyrukların hangi boyutta olduğunu görebiliyorsunuz. Hükümetten tek ricam, en azından bu icra dairelerini en azından bu pandemi bitene kadar durdurun, kapatın. Milletin canı çıktı ne olursunuz” dedi.

İcra dosyalarında son yıllarda artış yaşandığını kaydeden Tekin, “Nedir bu icralar? Kredi kartı birinci sırada, iki esnaf, üç konut ve bankalar. Yani bankalar şu an birinci sırada. Bakmayın öyle alay-ı vala ile konut satışı yaptıklarına. O dairelerin neredeyse yüzde 25’i yüzde 30’u icra kıskacında. Yani vatandaş zamanında ev almış, dükkan almış. Önemli kısmı şu anda ödeyecek durumda olmadığı için icraya düşmüş” diye konuştu.

BANKALAR TEFECİ FAİZİNDEN VAZGEÇMELİ

Ekonomik kriz döneminde 7 milyon olan icra dosyası sayısının 23 milyona çıktığını söyleyen Tekin, borcu icra takibine giren vatandaşların derdini dinledi. Tekin bankalarla ilgili gelen şikayetler üzerine, “Görüyorsunuz şurada insanlar, üç kuruş asgari ücretle çalışan insanlar… Bankalar tefecileri geçti. Kredi kartları maalesef öyle bir boyuta gelmiş ki bunu anlatmak bile istemiyorum. Sosyal patlamaya doğru gidebilecek bir durumda. Bankaların insaflı olması lazım. Bu tefeci faizinden vazgeçin. Bin lira borcu olan insanın icra dosyasına gelene kadar yedi buçuk milyar olmuş. Böyle bir faiz yok. Yapmayın… El insaf edin” diye konuştu.

Tekin ile Şeker Bozkurt adlı vatandaş arasında geçen şu diyaloglar dikkat çekti:

Tekin: Gel bacım hayırdır. Ne? Ne oldu?

Bozkurt: Benim kredi kartım vardı kredi kartım icralık olmuş. Ben bunun için sorayım dedim nasıl olacak…

Tekin: Kaç paraydı kredi kartın?

Bozkurt: Kredi kartım bin liraydı.

Tekin: Kaç para olmuş şimdi?

Bozkurt: 12 bin lira olmuş.

Asgari ücretle çalıştıklarını söyleyen bir vatandaş ise şunları dedi:

Vatandaş: Borcumuz vardı. Zaten asgari ücretle çalışıyoruz Pandemi nedeniyle borcumuz biraz gecikti. Bundan dolayı avukatla görüştük avukat zaten bize böyle dayılanarak konuştu.

Tekin: Tabi tabi…

Vatandaş: Bu kadar öderseniz kapatırız kapatmazsanız yok. En son biz parayı denkleştirdik. Borç harç kapattık, bize 22 dediler icra dairesine geldik. Buradan soruyoruz 32 diyorlar. Biz tekrar soruyoruz…

Tekin: Borcunuz neydi ne oldu?

Vatandaş: 1200 liraydı 2 bin 500 lira ödedim. 3 bin lira dediler. Bir de pazarlık yapıyorlar bizimle. Sadece 2 aylık bir gecikme sonucunda ben bu kadar faiz ödedim.