HABERMAX.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal Merzifon Ortaova (Alala) Köyünde bir dokun bin ah işit!
Amasya’da ziyaretlerini sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal Merzifon Ortaova (Alala) Köyüne ziyaretinde bulundu,vatandaşlarını sorunlarını dinledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal , Sulama Kooperatifi başkanı Alaaddin Sayan ile 3 yıl içinde ikinci defa hırsızlar tarafından soyulan sulama tesisi sulama alanında incelemde bulundu .
Gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal , şu ifadeleri kullandı; Merzifon Ortaova (Alala) Köyü Sulama Kooperatifi başkanı Alaaddin Sayan ile birlikte bölgenin en eski göleti olan kamışlı göletinde incelemede bulunduk. Gölet Ortaova, Yalnızköy ve Çayırözü köylerine ait yaklaşık 40 bin dönüm arazinin su ihtiyacını karşılıyor.
3 yıl içinde ikinci defa hırsızlar tarafından soyulan sulama tesisi sulama alanı içerinde ki çiftçiye hizmet veremiyor.
Hırsızların kilitleri demir testereleriyle keserek bakır elektrik kablolarını, trafonun içerisindeki pano-sigorta-iletim kablolarını, vana başlıklarını çaldıklarını, hatta oksijen kaynağı kullandıklarını belirtti.
Jandarmanın gerekli tahkikatı yaptığını fakat hırsızlık olayının faillerini tespit edemediğini belirten başkan Alaaddin Sayan ilgili mercilere yaşanan hırsızlık olayı sonrasındaki zararın kooperatif tarafından karşılanamayacağını, bölge çiftçisinin mağduriyet yaşanmaması için trafo ve bağlantı hattının yeniden tamiri için yardım talep ettiklerini ancak taleplerinin karşılık bulmadığını belirtiyor.
Sayan, ‘İlk yaşadığımız hırsızlık olayı sonrası zararımız 130 bin liraydı. Kooperatifin bütçesinden ve köylümüzün desteğiyle parayı topladık ve tesisi faal duruma getirdik. 2 yıl sonra yeniden hırsızlar tarafından hedef alınan sulama tesisimiz Nisan ayındaki rakamlarla 350 bin liraya yeniden çalışır duruma geçecek. Bu bedel her geçen gün artıyor. Bu rakamı ne kooperatif nede köylünün karşılama durumu yok.
Bölgede buğday, şekerpancarı, elit (şekerpancarı tohumu) mısır, ayçiçeği ekimi yapıldığını yaşanan hırsızlık olayları öncesinde soğan ekimi de yapıldığını ancak mahsüle su veremeyiz endişeyle köylünün son 3 yıldır soğan ekmediğini belirtti.
Çiftçi ürününe su veremediği için rekolte kaybı yaşıyor. Dönüme 400 kilo alacağı ayçiçeği 100 kiloya düşecek. Bu çiftçinin maliyetini bile karşılamaz. Bu çiftçiye sonra ki yıl nasıl ekim yaptıracağız’ diye isyanını dile getiriyor.
Köylüye çiftçiye ekin, üretmek sizden destek bizden diyenler hırsızın hiç mi suçu yok. Hırsızın suçunu neden köylüye fatura ediyorsunuz. Köylü seslerinin yetkililer tarafından duyulmasını ve sorunlarının çözülmesini bekliyor.” ifadelerini kullandı.