Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ÇEDES protokolüne karşı “Laik Eğitim” başlıklı bir panel düzenledi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ÇEDES protokolüne karşı “Laik Eğitim” başlıklı bir panel düzenledi.
12 Ekim 2023 16:58
104

HABERMAX.ÇEDES protokolünün uygulanmaması için mücadele eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Beyoğlu şubesi, yazar Ayşe Kulin ve akademisyen yazar Nevzat Evrim Önal’ın katılımıyla Beyoğlu Metro Han’da “Laik Eğitim” başlıklı bir panel düzenledi.

İzmir ve Eskişehir’de seçilen okullara imamlar atanarak sözde “öğrencilerin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen fertler olmaları” amacıyla “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) Protokolü geçtiğimiz günlerde hayata geçirildi.

Cumhuriyetin kazanımlarına ve bu kazanımların nasıl korunması gerektiğine dair de fikirlerin tartışıldığı etkinlik, ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel’in konuşmasıyla başladı. Yüksel; Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, Cumhuriyet tarihinden itibaren hep var olan laikliğin varlığına devam edebilmesi için korunması gerektiğini dile getirdi ve  “ÇYDD olarak son nefesimize kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan laik Türkiye’yi yaşatacağız ve bilimsel laik eğitim için emek vereceğiz” şeklinde konuştu. 

Açılış konuşmasından sonra, ÇYDD bursiyeri olan öğrenciler, laikliğin eğitimdeki rolüne ilişkin diğer ülkelerle Türkiye’nin karşılaştırıldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinliğin devamında, “Cumhuriyetçi Eğitim’de Kadın” başlığı altında konuşan Yazar Ayşe Kulin; Türkiye’de eğitimin zorunlu olmasına rağmen bazı kız çocuklarının okula gönderilmediğini söyleyerek, ÇYDD sayesinde ulaşılan 100 bin kız çocuğunun bu kaderi paylaşmaktan kurtarıldığını bellirtti. Konuşmasında erken yaşta evliliklere ve kadın cinayetlerine de değinen Kulin, ailesinin ekonomik durumundan kaynaklı eğitime ulaşamayan çocuklara destek verilmesinin öneminden bahsederek sözlerini noktaladı.

“Laiklik üzerinde pazarlık yapılacak bir şey değildir”

Panel sırasında ‘’Türkiye’de Laik Eğitim Tarihi’’ başlığıyla konuşma yapan Nevzat Evrim Önal, tüm kamusal alanların laik olması gerektiğini vurgulayarak “Laiklik üzerinde pazarlık yapılacak bir şey değildir” dedi. “Tarikatlar öğrenci yurdu açamamalıdır” şeklinde sözlerini sürdüren Önal, zorunlu din derslerinin de laikliğe aykırı olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından soru ve katkılarla devam eden etkinlikte, sermayenin ve gericiliğin laikliğin tasfiyesindeki rolü vurgulandı. Örgütlü mücadele olmadan hak kazanımının olmayacağının ifade edildiği panelde; Türkan Saylan’dan eğitim almış, ÇYDD bursiyeri olmuş katılımcıların kendi yaşamlarından verdikleri örneklerle ekonomik koşulların ve yoksulluğun eğitim hakkını nasıl zedelendiği üzerine duruldu. “Bilimsel bir eğitim için, çocuklarımızı özel okullara göndermek zorunda kalıyoruz” diyen veliler, yaşanan sorunlarla özelleştirmelerin bağını ifade etti.

Panelde; özel yurtlara gitmeye maddi gücü elvermeyen yoksul aile çocuklarının son çare olarak tarikat yurtlarına mahkum bırakılmasına izin verilmemesi gerektiği, karma eğitimin önemi, laikliğin devlet aygıtıyla sınırlandırılamayacağı ve tüm toplumsal pratiklerde bir anlam ifade ettiği vurgulandı.

Kapanış konuşmasını ÇYDD Beyoğlu Şube Başkanı Kaan Erdemir’in yaptığı panel, gericilikle topyekûn bir mücadele ve cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkma çağrısıyla son buldu.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.