HABERMAX.ÇEDES protokolünün uygulanmaması için mücadele eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Beyoğlu şubesi, yazar Ayşe Kulin ve akademisyen yazar Nevzat Evrim Önal’ın katılımıyla Beyoğlu Metro Han’da “Laik Eğitim” başlıklı bir panel düzenledi.
Cumhuriyetin kazanımlarına ve bu kazanımların nasıl korunması gerektiğine dair de fikirlerin tartışıldığı etkinlik, ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel’in konuşmasıyla başladı. Yüksel; Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, Cumhuriyet tarihinden itibaren hep var olan laikliğin varlığına devam edebilmesi için korunması gerektiğini dile getirdi ve “ÇYDD olarak son nefesimize kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan laik Türkiye’yi yaşatacağız ve bilimsel laik eğitim için emek vereceğiz” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasından sonra, ÇYDD bursiyeri olan öğrenciler, laikliğin eğitimdeki rolüne ilişkin diğer ülkelerle Türkiye’nin karşılaştırıldığı bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinliğin devamında, “Cumhuriyetçi Eğitim’de Kadın” başlığı altında konuşan Yazar Ayşe Kulin; Türkiye’de eğitimin zorunlu olmasına rağmen bazı kız çocuklarının okula gönderilmediğini söyleyerek, ÇYDD sayesinde ulaşılan 100 bin kız çocuğunun bu kaderi paylaşmaktan kurtarıldığını bellirtti. Konuşmasında erken yaşta evliliklere ve kadın cinayetlerine de değinen Kulin, ailesinin ekonomik durumundan kaynaklı eğitime ulaşamayan çocuklara destek verilmesinin öneminden bahsederek sözlerini noktaladı.
“Laiklik üzerinde pazarlık yapılacak bir şey değildir”
Panel sırasında ‘’Türkiye’de Laik Eğitim Tarihi’’ başlığıyla konuşma yapan Nevzat Evrim Önal, tüm kamusal alanların laik olması gerektiğini vurgulayarak “Laiklik üzerinde pazarlık yapılacak bir şey değildir” dedi. “Tarikatlar öğrenci yurdu açamamalıdır” şeklinde sözlerini sürdüren Önal, zorunlu din derslerinin de laikliğe aykırı olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından soru ve katkılarla devam eden etkinlikte, sermayenin ve gericiliğin laikliğin tasfiyesindeki rolü vurgulandı. Örgütlü mücadele olmadan hak kazanımının olmayacağının ifade edildiği panelde; Türkan Saylan’dan eğitim almış, ÇYDD bursiyeri olmuş katılımcıların kendi yaşamlarından verdikleri örneklerle ekonomik koşulların ve yoksulluğun eğitim hakkını nasıl zedelendiği üzerine duruldu. “Bilimsel bir eğitim için, çocuklarımızı özel okullara göndermek zorunda kalıyoruz” diyen veliler, yaşanan sorunlarla özelleştirmelerin bağını ifade etti.
Panelde; özel yurtlara gitmeye maddi gücü elvermeyen yoksul aile çocuklarının son çare olarak tarikat yurtlarına mahkum bırakılmasına izin verilmemesi gerektiği, karma eğitimin önemi, laikliğin devlet aygıtıyla sınırlandırılamayacağı ve tüm toplumsal pratiklerde bir anlam ifade ettiği vurgulandı.
Kapanış konuşmasını ÇYDD Beyoğlu Şube Başkanı Kaan Erdemir’in yaptığı panel, gericilikle topyekûn bir mücadele ve cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkma çağrısıyla son buldu.