Dolar 32,5762
Euro 34,9963
Altın 2.463,44
BİST 9.886,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

BEHZAT BÖLGESİNDE CANİKLİ KONAĞI ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR

BEHZAT BÖLGESİNDE CANİKLİ KONAĞI ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR
12 Şubat 2019 21:52
537

AHA.Canikli Konağı El Sanatları Merkezinde Tokat yazmacılığı, yöresel Kızık Kilimi, Gümüş işlemeciliği Tezhip, Hat, Çinicilik ve iğne oyası alanında üretim yapılacak.BEHZAT BÖLGESÄ°NDE CANÄ°KLÄ° KONAĞI ÜRETÄ°M MERKEZÄ° OLUYOR

Tokat Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak El Sanatları Merkezi olarak hizmet verecek Canikli Konağı, Tokatlı hanımların üretimde yüz akı olacak. 6 Bin yıllık tarihi ile ülkemizde önemli bir Kültür Merkezi olan Tokat tarihten aldığı emanetlerini gelecek kuşaklara güvenle taşıyacak.

Behzat Bölgesinde önemli bir üretim merkezine dönüşecek Tarihi Konak geleneksel el sanatları ürünlerimizi geleceğe taşıyacak. Tokatlı hanımlar hem el becerilerini geliştirecek, hem de Tokat ekonomisine önemli katkı sağlayacak.97 YAŞINDAKÄ° YAŞLI KADININ DÄ°LEĞİ GERÇEK OLDUCanikli Konağı El Sanatları Merkezinde Tokat yazmacılığı, yöresel Kızık Kilimi, Gümüş işlemeciliği Tezhip, Hat, Çinicilik ve iğne oyası alanında üretim yapılacak.

İLK KURSİYERLER EĞİTİME VE ÜRETİME BAŞLADI

Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak Canikli Konağı El Sanatları Merkezinin ilk kursiyerleri kilim ve geleneksel tahta baskı alanında eğitimlerine başladı.

Tokat İrfan Eğitim ve Kültür Derneğince hazırlanan, Gençlik –Spor Bakanlığından da proje onayı alınan ilk proje kapsamında kursiyerler eğitime başladı. Cumartesi günleri iki alanda kursiyerler hem eğitim alacak, hem de ürettikleri ürünler Belediye El Ürünleri Satış Mağazasında tüketicilere ulaştırılacak.

EL SANATLARI ÜRÜNLERİMİZİ TÜM TÜRKİYE’DE PAZARLAYACAĞIZ

Tokat Belediyesi Canikli Konağı El Sanatları Merkezindeki eğitim açılış programına katılan Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, yeni dönemde Belediye İş Atölyeleri kuracaklarını belirtti.

Başkan Eroğlu yaptığı konuşmada; “Bugün burada Tokat’ın tanıtımı için, Tokat’ın geçmişinin ihyası için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Böyle bir programı tertip edenlere teşekkür ediyorum. Kadim Şehrimiz 14 tane beyliğe ev sahipliği yapmış bir şehir. Kahramanlar, şeyhülislamlar çıkarmış ve daha birçok güzelliği ortaya koymuş şehir olması münasebetiyle de her anlamda Anadolu’nun nadir şehirlerinden birisi Tokat.

Tokat yazmacılıkta önemli bir yer tutar. Yazmacılığın yaşatılması Belediye olarak bizim de önem verdiğimiz hususların başında geliyor. Allah izin verirse önümüzdeki dönemde bizim sloganlarımızdan birisi de şu; geçmişin ihyası, geleceğin inşası. Geçmişin ihyası derken, hem fiziki anlamda Kadim şehrimizi ortaya çıkarmak, ama bunun yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı yaşatmak, Tokat’a özgü el ürünü çalışmalarını tanıtmak ve ekonomiye de katkı sağlamasını ortaya koymak adına önemli çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz. 4,5 yıl önce başlattığımız Hanımellerimiz ve Mahalle Konaklarımız da birçok konuya fayda getirmiştir. Oradaki hanımlarımızın birçok el sanatını öğrendikleri ve orada bu sanatın yaşatılmasına vesile olmasının yanında ekonomik anlamda da kendilerine gelir getirici çalışmalara da imza attıklarını biliyoruz. Örneğin, Yeraltı çarşımızda Hanımeli El Ürünleri Satış Merkezi adında bir merkezimiz var. Ürünlerini yapıp getiren hanımlarımızın ürünleri satıldığında parayı tekrar hanımlarımıza takdim etmek suretiyle hem o sanatı yaşatıyoruz hem de o bayanlarımızın da el emeği göz nuru olan ürünlerinin satışını sağlamaya gayret ediyoruz. Bunları daha öteye götürmek lazım. Yapacağımız bir takım kurslarla, hocalarımızın destekleri ve KOSGEB destekleri ile markalaşmak, online satışlar olmak üzere o ürünlerin daha iyiye gelme noktasında önemli çalışmalar yapacağız. Önceliğimizden biri Belediye İş Atölyeleri olacak. Hep birlikte Tokat’ımızı hep iyiye ve güzele taşımalıyız. Tokat’ımızın geçmişini de geleceğini de daha güzel inşa etmeliyiz. İnanıyorum ki Tokat daha büyüyen, değişen ve gelişen şehir olma anlamında emin adımlarla yoluna devam ediyor. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİN YANSITILMASINI İSTİYORUZ

Programa katılan Birlik Vakfı Tokat Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kasap ise, eğitimler konusunda bilgi verdi.

Kasap yaptığı açıklamada; “Projemizin adı, Tokat’a özgü el sanatlarımız yoluyla kültürel değerlerimizin yansıtılması. Yıllardan beri tamamen yöresel olarak yaptığımız el baskı ve kilim dokumacılık üzerine bir proje hazırladık. 4 aylık Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere bir eğitimimiz var. Öğrencilerimiz yaklaşık 105 saat sürecek Mayıs ayının sonlarına kadar devam edecek bir kurstan geçecek.

Projeye başladığımızda ne yazık ki bazı el sanatlarımızın gerilediğini görüyoruz. Bu başlangıçla bunu tekrar canlandırabiliriz kanaatindeyim. Bunun için de bu projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu olmak üzere Tokat Belediyesi çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

GOP Üniversitesi Kök Boya Araştırmalar Kurumu Müdürü Prof. Dr. Adem Önal ise; “1997- 2002 yılları arasında DBT Projesi ile Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezini Tokat’a ve Üniversitemize kazandırdık. Bu projenin amacı şudur, sadece doğal boyaları Üniversite kapsamında araştırmak değil, aynı zamanda sosyal projelere de katkı sunmaktır. Burada biz arkadaşlarımıza tecrübelerimizi en iyi şekilde yansıtmaya çalışacağız. Bitkilerden boyanın nasıl çıkarıldığını, nasıl tatbik edildiğini bilimsel yöntemlerle öğreteceğiz. Eminim ki onlar da bizden sonraki kuşaklara bu bilgileri öğreteceklerdir. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, tüm kursiyerlere başarılar diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar eğitim sınıflarına geçerek, kursiyerlerin yaptığı çalışmaları inceleyip, başarılar dilediler.

VİDEO İZLE

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.