Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Başkan Özcan’dan ATM’lerin mühürlenmesine ilişkin açıklama: “Bolu’nun parasını bankalara bırakmam”

Başkan Özcan’dan ATM’lerin mühürlenmesine ilişkin açıklama: “Bolu’nun parasını bankalara bırakmam”
9 Şubat 2021 18:36
617

AHA.Başkan Özcan’dan ATM’lerin mühürlenmesine ilişkin açıklama: Bolu Belediyesi tarafından ruhsata ve projeye aykırı olduğu tespit edilen bazı ATM’ler mühürlemeye başlandı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ATM’lerin mühürlenmesinde %100 haklı olduklarını söyleyerek, “Biz burada tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya çalışıyoruz. Bu bankalardan niye hakkımızı almaya çalışıyoruz? Bolu halkı için. Bolu halkına su indirim parası olarak geri dönsün diye.” dedi.

Bolu Belediyesi, kamu ve özel bankalara ait ATM’lerin ruhsata ve projeye aykırı olduğunu tespit etti. Bunun üzerine Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, söz konusu banka müdürleriyle görüşerek, gerekli izni almalarını, aksi takdirde ATM’leri mühürleyeceklerini iletti. Aradan geçen 1 yıla rağmen ATM’lerin ruhsatlandırılması konusunda Bolu Belediyesi ve banka yetkilileri arasında yapılan yazışmaların sonuçsuz kaldı. Zabıta Müdürlüğü ekipleri bugün harekete geçerek, belediye önünde hizmet veren iki banka şubesine ait ATM’leri mühürledi.

“Valiliğin arkasındaki 13 bankamatik sözleşmeye aykırı hizmet veriyor”

Olayın ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bir basın toplantısı düzenleyerek, mühürlenen ATM’lerin ruhsatının bulunmadığını söyledi.

Bankalarla sıkıntının 1 yıl öncesine dayandığını açıklayan Özcan, olaya açıklık getirerek, “Bu konu bu gün gündeme gelmiş bir konu değil. Tam 1 yıl önce banka müdürlerini buraya davet ettik. Ve sıkıntıyı anlattım. 3 tane sıkıntı var burada, birinci konu; valiliğin arkasında bulunan bankamatikler. Belediyemizin mülkiyeti alanında bulunan 13 adet bankamatik mevcut. Mesela A bankasına kiralamışız. A bankası bunu 7 bankanın kullanımına açmış. Sözleşmesine baktık alt kiracıya kiraya veremez. Kısmen de olsa başkalarının kullanımına sunamaz. Açıkça sözleşmeye aykırı dedik. Dediler ki BDDK bize bu izni veriyor. Biz ortak kullanamazsınız demedik. Ortak kullanmanız sözleşmeye aykırı gelin revize edelim. Madem ortak kullanıyorsunuz. Ya kullananlar kirasını versin ya da ilgili banka kirasını arttırmak suretiyle bizimle yeniden sözleşme yapsın. Çünkü biz birine kiraya vermişiz. Dolayısıyla ortak kullanım için benden izin alman gerekiyor. Birincisi buydu. Bunla ilgili hemen hemen tüm bankalar bu talebimizi kabul etti konuşuyoruz” dedi.

“İmar Planında ATM yerlerini belirledik”

ATM yerlerinin İmar Planı ile belirlendiğini vurgulayan Özcan, “Bizim 2019 yılında belediye meclisinde bir karar aldık. İmar planında bankamatik konulacak yerleri belirledik. Şu alanlara konula bilir, şu alanlara konulamaz diye. Ve o zaman bankalara yazı yazdık. Bu belirtilen alanlar dışındaki bankamatiklerinize müsaade etmeyeceğiz dedik. İster özel şahsa ait olsun ister kamuya ait olsun. Mesela adliyenin bahçesinde. İmar planında yok. Hatta yeni yerler talep ederseniz dedik. Mülkiyeti bize ait, onları da değerlendirebiliriz dedik. İkinci talebimiz de buydu” diye konuştu.

“Bolu’nun parasını bankalara bırakmam”

ATM’lerin mühürlenme olayına açıklık getiren Özcan, “Üçüncü talebimizde, mühürlemeye sebep veren konuda şu: Burada bir banka dışında hiçbirinin bankamatiği ruhsata ve projeye uygun değil. Yani kaçak yapım. Onlara yazı yazdık. Dedi ki bakın projenizde görünmüyor. Gelin tadilat başvurusunda bulunun bizde inceleyelim şartlar uygunsa bankamatiklerinizi ruhsatlı hale getirelim. Ancak Halk Bankası bize yazdığı yazıda sadece bankamatiklerin ortak kullanımı ile ilgili savunma yapmış. Diğer hiçbir konuya girmemiş. Burada yapmak istediğimi şu; biz belediyenin hakkını hukukunu koruyoruz. Bunların bedelini bankalardan almak istiyoruz. Kendi cebimize istemiyoruz. Banka müdürlerine de söyledim. Hiçbir banka ile kurumsal bir sorunumuz yok. Ama ben burada Bolu’nun hakkını hukukunu koruyorum. Bolu halkının hakkı yeniliyor.” şeklinde konuştu. Vakıf Bank yetkililerinin kendileriyle iletişime geçtiğini açıklayan Özcan, “Dün itibariyle Vakıfbank’ın müdürü geldi, ‘Evet, belediyenin taleplerini kabul ediyoruz, gerekli işlemleri başlattık’ diye. Onlarda mühürlenecekti. O yazının üzerine onlarla işlem yapmadık. Ama ben banka müdürlerine söyledim. Bu konuda ciddiyim dedim. Bolu halkının parasını bırakmam dedim.” ifadelerini kullandı.

“TBB Başkanı Fatma Şahin, ‘haklısın’ dedi”

Yaşanan gelişmelerden sonra Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin’in kendisini aradığını belirten Özcan, “Kendisine durumu izah ettim. Sayın Fatma Şahin, dedi ki, Bankaların birliği varsa belediyelerinde birliği var dedi. Bu konuda haklısın dedi. Bu konuda yüzde 100 haklıyız.” diye konuştu.

“Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya çalışıyoruz”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün itibariyle bankalara yeni bir yazı daha gönderdiğinden de bahsederek, “Bu günde mühürleme yapılan bankalara bir yazı yazdım. Biz bu konuda hukuken haklıyız. Biz burada tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya çalışıyoruz. Bu bankalardan niye hakkımızı almaya çalışıyoruz? Bolu halkı için. Bolu halkına su indirim parası olarak geri dönsün diye. Alt yapı üst yapı olarak geri dönsün diye. Gariban vatandaştan işgaliye alıyoruz. Niye bankalara işlem yapınca banka müdürleri tepki veriyor. Sen kafana göre bankamatik açıyorsun. Kafana göre ruhsata aykırı imalat yapıyorsun. Ondan sonrada belediye niye böyle işlem yapıyor. Kaldı ki durup dururken yapmadık. Bir senedir mazisi var. Bu bankamatikler yüzünden Allah korusun bir depremde o bina yıkılırsa onun sorumlusu belediye başkanı olarak benim” dedi.

“Geri adım atmayacağız”

Asla geri adım atmayacaklarını söyleyen Özcan, “Biz bu işlemden geri adım atmayacağız. Kararlılıkla bu süreci getireceğiz. Vatandaşımız bize kızmasın. Vatandaşımız geçici mağduriyet yaşaya bilir. Ama biz vatandaşın cebine yüklenmeden belediyenin hak ettiği gelirleri almak için bu işlemleri yapıyoruz. Vatandaşımız bize tepki göstermesin. Vatandaşımız bir tepki gösterecekse; izinsiz bir şekilde bankamatikleri çalıştıran bankalara bu tepkiyi göstersin” diye konuştu.

“Tüm Türkiye’de örnek olmasını istiyorum”

Bazı bankaların kendilerine müracaatta bulunduğunu anlatan Özcan,  “Teknik arkadaşlarımızla görüşüyorlar. Ama mühürlenen iki bankalardan bir tanesi hiçbir iletişime geçmedi. Diğeri de taleplerinizi kabul etmiyoruz dediği için bu işlem iki bankaya uygulandı. Ama diğerleri de yapacağız dediği halde yapmazsa onlara da bu işlemi yapacağız. Tüm Türkiye’de örnek olmasını da istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Mühre rağmen kullanmaya devam ediyorlarsa gereğini yaparım”

Özcan, ATM’lerin mühre rağmen hizmet vermeye devam etmesi durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını da söyleyerek, “Mühürleme işlemine rağmen faaliyete devam ediyorlarsa mührü kaldırmış sayılırlar. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı söylemiştik kendilerine. Bunu yapmaya devem ediyorlarsa ben gereken işlemi yapmaktan çekinmem. Şu anda kullanmaya devam ediyorlarsa o onların sorunu ben gereğini yaparım” diye konuştu.

“Baz istasyonları ile ilgili de benzer çalışma yapacağız”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ayrıca, GSM operatörlerine ait baz istasyonları hakkında da benzer çalışma yapacaklarını söyledi. Özcan, “Bundan sonrada baz istasyonları ile ilgilide benzer şeyleri yapacağız. Bir cep telefonu firması faturan gecikti diye telefonu kesebiliyor. Ama belediyeye ödemesi gereken parayı ödemiyor. Bundan sonra onlardan da alacağız. Onları alarak sadece belediyeye 2-3 milyon TL ekstra gelir sağlıyoruz. Baz istasyonlarını kafalarının estiği yere koymuşlar. Onlarla ilgili 2 tane mühürleme yaptık geçmişte. O 2 mühürleme işlemi ile ilgili mahkeme bizi haklı gördü. Bu bankamatik işleminde de yargı yolu açık. Haksız bulurlarsa bizi boynum kıllan ince. Buyursunlar gitsinler” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.