Dolar 32,2462
Euro 34,7569
Altın 2.444,38
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

BAŞKAN GÜN, TEHLİKELİ BİR EŞİĞE GELDİK

BAŞKAN GÜN, TEHLİKELİ BİR EŞİĞE GELDİK
13 Kasım 2023 19:14 | Son Güncellenme: 13 Kasım 2023 20:14
519

HABERMAX.Cumhuriyet Halk Partisi Yıldırım İlçe Başkanlığı, tutuklu Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay için basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, açıklamasında “Bu karar, anayasanın askıya alındığının ve hiçbirimizin güvende olmadığının kanıtıdır. Hedef gösterilen herkesin hapishanelere mahkum olabileceğinin kanıtıdır. Türkiye’de güçler ayrılığının tamamen ortadan kalktığının kanıtıdır.” dedi.

CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı, Bursa Adliyesi önünde tutuklu milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını tanımayarak gerçekleştirdiği yargı darbesine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, İl ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, çok sayıda partili ve avukat katıldı.

Basın açıklamasında konuşan İlhami Gün’ün mesajlarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Bugün, Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarla ilgili toplandık. Ne yazık ki, hukuku ve anayasal düzeni sağlamakla yükümlü olan bir kuruma, hukuku ve anayasayı hatırlatmak zorundayız. Şunu net bir şekilde ifade etmek isterim ki, Yargıtay’ın, Hatay Milletvekili Can Atalay için verilen, hak ihlali kararını tanımaması, açık bir şekilde, anayasal düzeni ortadan kaldırma girişimidir!

Anayasa’nın 153. Maddesi çok açıktır!

Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. Kararları; yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar der. Yani, Yargıtay bu kararıyla, Anayasa’ya uymuyoruz diyor ve açıkça anayasal düzeni hiçe sayıyor. Yetmiyor Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürün diyerek meclise emir veriyor ve halkın egemenliğini hiçe sayıyor. Yetmiyor Anayasa Mahkemesi’nin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunup, mahkeme üyelerini tehdit etmekten geri durmuyor”

“TEHLİKELİ BİR EŞİĞE GELDİK”

İlhami Gün açıklamasında çok tehlikeli bir eşiğe geldiklerini vurgulayarak şunları ifade etti:

“Bu sadece bir siyasi partinin ya da bir milletvekilinin hakkının yenmesi meselesi değildir. Eğer böyle düşünürsek vereceğimiz mücadele eksik kalır.

Bu karar, anayasanın askıya alındığının ve hiçbirimizin güvende olmadığının kanıtıdır. Hedef gösterilen herkesin hapishanelere mahkum olabileceğinin kanıtıdır. Türkiye’de güçler ayrılığının tamamen ortadan kalktığının kanıtıdır. Yargıyı en başından beri kendisine ayakbağı olarak gören siyasi iktidar, artık, ‘istediğimizi yaparız, kimse bize bir şey diyemez’ aşamasına gelmiştir. ‘Yargıtay’ın kararı bir turnusoldür. Kim milli yargıdan yana, kim değil belli olacaktır’ diyerek, açık açık tüm yurttaşları tehdit ediyorlar. Yaptıkları tüm kötülükleri milli ve manevi değerlerimiz diye pazarlayanlar, anayasayı savunanlara gayri millî diyor. Çamur medyası, anayasa mahkemesinin üyelerinin resimlerini televizyonlarda ve gazetelerde göstererek, onları hedef gösteriyor”

“ADALET ANAYASADAN HABERSİZ BAKANA TESLİM EDİLDİ”

Türkiye’de adaletin, anayasadan habersiz bir bakana teslim edildiğini söyleyen Gün, “İktidarın bu kararla birlikte ne yapmaya çalıştığı ortadadır: Korku iklimini güçlendirmek ve anayasa değişikliğine bir zemin hazırlamak. İktidarın nasıl bir anayasa hazırlığı içerisinde olduğu ise, bu karardan sonra belli olmuştur. 80 Anayasasını bile özgürlükçü buldukları, bu millete nefes aldırmayan bir anayasa düşledikleri açıkça ortadadır. Bundan dolayı, önümüzdeki süreç daha fazla dayanışma içerisinde olmamızı ve mücadele etmemizi gerektiriyor. Çünkü, bu karanlık kuşatmadan çıkıp çıkmayacağımızı, bizlerin yaptıkları ve yapmadıkları belirleyecek. Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize ne düşüyorsa onu yapacağımıza söz veriyoruz. Tüm Bursalı hemşerilerimizi de önümüzdeki süreçte dayanışmaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki, Hiç kimse halkın iradesinden güçlü değildir. Hiç kimse halkın egemenliğine ve hukukun üstünlüğüne kelepçe vuramaz!

Mücadelemiz; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak içindir.

Bugün burada bizlerle birlikte olan herkese binlerce kez teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum. Bundan sonraki mücadelemiz artarak devam edecektir. Bu karanlık kuşatmadan çıkana kadar da mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İlhami Gün’ün konuşmasının ardından Yargıtay’ın hukuk tanımaz kararını değerlendiren CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Can Atalay için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin üyeleri hakkında Yargıtay suç duyurusunda bulundu. Bu bir aslında yargı krizidir. Bu ülkeyi bu noktaya getirenler kendilerini sorgulamalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi eğer bir yerde haksızlık varsa oradadır. Kim olursa olsun, kim için olursa olsun. Bu ülkede adaletsiz olan ne varsa Cumhuriyet Halk Partisi onun karşısında olacaktır. Bir ülkede adalet bitmişse o ülkede insan hakları, sevgi yoktur, barış yoktur. Biz inadına bu ülkede sevgiyi, barışı, kardeşliği sonuna kadar savunacağız. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü yapılan haksız hukuksuz uygulamaların her zaman dimdik ayakta ve karşısında duracaktır. Bugün mecliste de milletvekillerimiz ve genel başkanlarımız bu hukuksuzluğa karşı hukuk nöbeti tutuyor. Eğer mecliste de adalet için nöbet tutuluyorsa o ülkede bütün kurumların ne hale geldiğini siz düşünün. Bundan dolayı bundan sonra da hak, hukuk ve adalet için Cumhuriyet Halk Partisi her zaman alanlarda meydanlarda olacaktır. Bunu herkes böyle bilsin”

Basın açıklaması, konuşmaların ardından oturma eylemi ile sona erdi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.